Konačno zatvoren Haški tribunal!

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) održana je danas u Vladi Holandije, a 10 dana kasnije Haški tribunal će i zvanično biti zatvoren. Njegovu ulogu nakon 24 godine rada i 161 optužnice preuzima posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Svijet 21.12.2017 | 17:02
Konačno zatvoren Haški tribunal!
Predsjednik Haškog tribunala Karmel Agijus kazao je na današnjem skupu u Holandiji da je MKSJ "jarki primjer iskre iz koje se rađa pokret za promjenu".

"Mi smo osnovani kao privremeni tribunal s nadležnošću da procesuiramo najodgovornije za počinjene zločine u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Naša ostvarenja pokazuju da je univerzalnost našeg Tribunala prerasla u tijelo koje je formulisalo međunarodne standarde pravde i uspostavilo najbolju pravnu praksu u svijetu. Osim toga, Haški tribunal je postao nadahnuće širom svijeta", kazao je Agijus.

Napomenuo je da se odgovaranje za zvjerske zločine iskristalisalo u univerzalne vrijednosti.

"Pomislite samo koliko smo daleko stigli od 1993. godine. Tribunal je otvorio novu eru u međunarodnoj pravdi i njegovo naslijeđe nadživjeće svakog od nas. Tribunal je imao mnogo partnera i donora. U ime Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju želim da izrazim zahvalnost svima koji su nas doveli do ovog momenta u historiji, kada obilježavamo zaključenje rada suda", kazao je Agijus.

Istakao je da im je Holandija pružila svoju velikodušnost tako što im je ukazala dobrodošlicu u zgradi suda.

"Hag je renomiran kao konačno odredište međunarodnog prava, tamo gdje žrtve širom svijeta žele da vide ostvarenje pravde. Nama je čast što nam se danas pridružio generalni sekretar Ujedinjenih nacija", rekao je Agius.

Istakao je da je danas zimska kratkodnevnica, koja je vijekovima korištena da se ljudi okupe dok obilježavaju završetak jednog poglavlja.

"Na nama je da gledamo u budućnost", zaključio je Agius.

Ministar spoljnih poslova Holandije Halbe Zijlstra je na skupu istakao da su reportaže iz rata na prostorima bivše Jugoslavije donijele jezive slike.

"U srcu Evrope su uništavani gradovi, ubijani ljudi. Oni koji su odgovorni su 25 godina kasnije izvedeni pred lice pravde. Priča o ovom tribunalu je priča o uspjehu prava koje se izrodilo iz jedne prave tragedije. Mi smo ovdje na završetku rada tribunala koji je jedinstven", poručio je Zijlstra.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres kazao je da prije MKSJ-a nije postojao nijedan sud koji bi mogao doprinijeti održavanju mira.

"Osnivanje suda pokazalo je novu riješenost međunarodne zajednice da oni koji su odgovorni za počinjenje zlodjela moraju biti privedeni pred lice pravde", kazao je Guteres.

Istakao je da je Međunarodni sud dao glas žrtvama.

"Žene i djevojke su dobile priliku da kažu šta su proživjele, da pogledaju zločince u oči i vide ih pred licem pravde. Osim toga, ostali su i arhivi, zbog kojih niko neće moći prekrajati istoriju", poručio je Guteres.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

History Chanel

21.12.2017 16:57

E,ovo zadnje su se dobro zajebali,narodi na Balkanu ako ista znaju,znaju prekrajati istoriju.Svaki narod ima svoju istoriju i nije ga briga za komsijskom istorijom a pogotovo za ,,medjunarodnu,,istoriju.

ODGOVORITE
Name

Xxl

21.12.2017 20:27

JEDAN FASITICKO..USTASSKI SUD...STA OCEKUJU??? MOZDA APLAUZ..FUJ.

Name

Lujo

21.12.2017 17:07

Udarate mi na inteligenciju. Dokazali ste mi da medjunarodno pravo ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

21.12.2017 17:56

Haski sud treba da ide na istorijsko smetliste jer tamo i pripada i da se vise nikada u svijetu ne formira takav sud...

ODGOVORITE
Name

Zakon

21.12.2017 18:39

Haski sud samo zavadio narod u BiH

Name

KIZO

21.12.2017 19:27

SAMO VI KOMENTARISITE ONI SU VAS POCOPALI A SAD DITEPR. LIJEPA LIJACE.

ODGOVORITE