Пуџдемонове изборне поруке

Свргнути каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је данас да су регионални избори који се одржавају у Каталонији "од изузетне важности" за повратак нормалности у тај регион, а након што је шпанска влада преузела контролу над њим, јер је каталонски парламент усвојио једногласну декларацију о независности.

Свијет 21.12.2017 | 13:58
Пуџдемонове изборне поруке
Пуџдемон се путем Твитера захвалио 18-годишњој девојци, која је у његово име приложила гласачки листић у граду недалеко од Барселоне, јер он сам не може да гласа из Белгије, где се налази дуже време због претњи из Мадрида да ће бити ухапшен, преноси АП.
 
Бивши каталонски потпредседник Ориол Жункерес гласао је у затвору недалеко од Мадрида, док је Пуџдемонова жена гласала у граду близу породичне резиденције.

Пуџдемон је новинарима у Бриселу рекао да ће "из резултата доћи формула за опоравак демократије".

- Није нормално да се одржавају избори док су кандидати у затвору или у егзилу - рекао је Пуџдемон.

Бивши каталонски лидер побегао је у Белгију након што су га централне власти смениле, а остали чланови његове владе су ухапшени.

Одзив у првим часовима већи од трећине

Више од трећине Каталонаца са правом гласа изашло је на биралишта у првим часовима регионалних избора, који би могли да одлуче судбину покрета за независност овог шпанског региона.

Одзив на изборима је до 13.00 часова био 34,5 одсто. На претходним изборима 2015. године, до поднева је гласало 35,1 одсто бирача.

Последње анкете показале су да су унионисти и присталице осамостаљења изједначене.

Бирачка места у Каталонији, где се одржавају регионални избори, отворена су у 9 сати, требало би да буду отворена до 20 сати, а изборе обезбеђује 13.000 полицајаца, што је 5.000 више него обично.

Према писању листа "Паис", ангажовано је и додатних 2.000 резервних службеника који треба да обезбеде да гласање протиче без трзавица.

Главну улогу у обезбеђивању избора имаће регионална каталонска полиција Мосос са 10.000 полицајаца, којима ће помоћи 3.000 чланова шпанске Националне полиције и Цивилне гарде, док ће 2.000 бити резерве.

Број полицајаца повећан је због високих тензија, које су додатно подгрејане чињеницом да се неколико кандидата на изборима, укључујући и бившег каталонског премијера и његовог заменика, Карлеса Пуџдемона и Ориола Жункереса, суочавају са оптужбама за побуну због проглашења независности шпанске покрајине.

"Пуџдемон ће бити ухапшен чим крочи у земљу"

Карлес Пуџдемон, који се дуже време налази у Белгији, биће ухапшен оног момента када крочи у Шпанију, пише шпански лист "Паис".



Због тога је, у случају да Пуџдемон покуша да се врати у земљу, појачан број полицијских службеника на граничном прелазу између Шпаније, на простору Каталоније, и Француске, наводи лист.

Шпанска влада тражила је подршку Француске, тако да ће та земља предати бившег премијера Шпанији "за сат времена", ако буде ухапшен у тој земљи.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар