Pudždemonove izborne poruke

Svrgnuti katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da su regionalni izbori koji se održavaju u Kataloniji "od izuzetne važnosti" za povratak normalnosti u taj region, a nakon što je španska vlada preuzela kontrolu nad njim, jer je katalonski parlament usvojio jednoglasnu deklaraciju o nezavisnosti.

Svijet 21.12.2017 | 13:58
Pudždemonove izborne poruke
Pudždemon se putem Tvitera zahvalio 18-godišnjoj devojci, koja je u njegovo ime priložila glasački listić u gradu nedaleko od Barselone, jer on sam ne može da glasa iz Belgije, gde se nalazi duže vreme zbog pretnji iz Madrida da će biti uhapšen, prenosi AP.
 
Bivši katalonski potpredsednik Oriol Žunkeres glasao je u zatvoru nedaleko od Madrida, dok je Pudždemonova žena glasala u gradu blizu porodične rezidencije.

Pudždemon je novinarima u Briselu rekao da će "iz rezultata doći formula za oporavak demokratije".

- Nije normalno da se održavaju izbori dok su kandidati u zatvoru ili u egzilu - rekao je Pudždemon.

Bivši katalonski lider pobegao je u Belgiju nakon što su ga centralne vlasti smenile, a ostali članovi njegove vlade su uhapšeni.

Odziv u prvim časovima veći od trećine

Više od trećine Katalonaca sa pravom glasa izašlo je na birališta u prvim časovima regionalnih izbora, koji bi mogli da odluče sudbinu pokreta za nezavisnost ovog španskog regiona.

Odziv na izborima je do 13.00 časova bio 34,5 odsto. Na prethodnim izborima 2015. godine, do podneva je glasalo 35,1 odsto birača.

Poslednje ankete pokazale su da su unionisti i pristalice osamostaljenja izjednačene.

Biračka mesta u Kataloniji, gde se održavaju regionalni izbori, otvorena su u 9 sati, trebalo bi da budu otvorena do 20 sati, a izbore obezbeđuje 13.000 policajaca, što je 5.000 više nego obično.

Prema pisanju lista "Pais", angažovano je i dodatnih 2.000 rezervnih službenika koji treba da obezbede da glasanje protiče bez trzavica.

Glavnu ulogu u obezbeđivanju izbora imaće regionalna katalonska policija Mosos sa 10.000 policajaca, kojima će pomoći 3.000 članova španske Nacionalne policije i Civilne garde, dok će 2.000 biti rezerve.

Broj policajaca povećan je zbog visokih tenzija, koje su dodatno podgrejane činjenicom da se nekoliko kandidata na izborima, uključujući i bivšeg katalonskog premijera i njegovog zamenika, Karlesa Pudždemona i Oriola Žunkeresa, suočavaju sa optužbama za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti španske pokrajine.

"Pudždemon će biti uhapšen čim kroči u zemlju"

Karles Pudždemon, koji se duže vreme nalazi u Belgiji, biće uhapšen onog momenta kada kroči u Španiju, piše španski list "Pais".Zbog toga je, u slučaju da Pudždemon pokuša da se vrati u zemlju, pojačan broj policijskih službenika na graničnom prelazu između Španije, na prostoru Katalonije, i Francuske, navodi list.

Španska vlada tražila je podršku Francuske, tako da će ta zemlja predati bivšeg premijera Španiji "za sat vremena", ako bude uhapšen u toj zemlji.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar