Партизан и УЕФА: Опет зебња у Хумској!

Партизан немирно чека 5. јануар 2018. године. Тада ће сазнати одлуку УЕФА о казни. Црно-бели се надају новчаној.

Фудбал 21.12.2017 | 19:45
Партизан и УЕФА: Опет зебња у Хумској!
Партизан и Европска фудбалска унија (УЕФА). Однос "љубави и мржње". Однос ђака и строгог професора.  

Партизан има специјалан статус у УЕФА. Специјално негативан статус, да будемо прецизни. УЕФА воли да тренира дисциплинску строгоћу над београдским клубом, који је, будимо реални, такав статус "заслужио" сталним испадима, нередима, будалаштинама сопствених навијача. Или боље рећи "навијача". Али и неадекватним реаговањима управа.

Избачен је Партизан једном из Европе, не тако давно, пре 10 година. А када једном добијете такву казну, отворе вам "досије" у Ниону, записују и чекају... И пишу казне, па је тако Партизан минулог лета већ играо пред празним трибинама, платио је    око 150.000 евра казни...

Пред меч са албанским Скендербегом у групној фази Лиге Европе, управа Партизана је била пронуђена да учини све како би клуб остао у Европи. Није Партизан играо само на терену, била је то утакмица за цео клуб. УЕФА је наредила црно-белима да "поправе" безбедносне услове на стадиону и упозорила: један једини инцидент, један испад и бићете избачени!

"Морали смо да поставимо камере око целог стадиона, а оне су имале озбиљну улогу у вези са немилим сценама на дербију. Сад постављамо нове капије за улаз на трибине, капије... Све те услове пред нас је поставила УЕФА. Речено нам је - или то урадите или бирајте други терен ван Србије на којем ћете играти", открива пословни директор Партизана Милош Вазура за ТВ Партизан.

Таман што се сви опоравимо од мамурлука поводом дочека Нове године, Партизан ће у Ниону саслушати реч Дисцплинске комисије УЕФА поводм извештаја делегата са утакмице против Јанг бојса. А делегат је у извештају написао свашта.

"Надамо се да казна УЕФА неће бити ригорозна, да ће нам дозволити да играмо пред навијачима. Борићемо се да казна не буде суспензија стадиона. Казне ће сигурно бити, али да буде што мања", каже и нада се Вазура пред нови "Дан Д" у Ниону.

Делегат УЕФА је, ако сте заборавили, у свој "тефтер", чији је садржај потом предочио својим шефовима, написао да је Партизан направио низ прекршаја у организацији утакмице. Повике "Србија, Србија", "Живела краљевина Србија" окарактерисао је као "расизам" (да не буде забуне - УЕФА све повике који јој се не свиђају подводи под тај термин), утрчавање у терен дечака са лоптом је по делегату такође био пропуст, а  транспарент на јужној трибини "Нека је твојој мајци хвала" повезао је са Ратком Младићем, који је баш дан раније осуђен пред Хашким трибуналом за злочине током рата у БиХ.

"Криво ми је због утакмице са Јанг бојсом, јер смо за организацију утакмице против Скендербега добили похвале баш од људи из УЕФА. А онда неко дође и напише катастрофалан извештај. Ми ћемо да се боримо. Нисмо очекивали такав негативан извештај. Професор Владимир Вулетић ће ићи у Нион да брани ставове Партизана", каже Вазура, уз ВАЖНУ поруку навијачима Партизана:

"Немојте да мислимо да смо паметнији од некога, да стављамо скривене поруке, да ћемо ми да преваримо некога у УЕФА. Ми јесмо под посебном лупом, јер смо враћени у Европи споразумно. Ми смо повратници а то је код њих најбитније". 

Питање је само - зашто је управа Партизана дозволила навијачима да унесу и покажу тај транспарент кад већ постоје камере, обезбеђење...

Могу навијачи Партизана (са правом) да питају и како се на другим стадионима пале бакље, бацају топовски удари и слично (примери: навијачи Јабг бојса, навијачи украјинског Динама) и ништа, нема регаовања УЕФА. Али, кључна ствар је да је Партизан ВИШЕСТРУКИ ПОВРАТНИК, да има дебео досије, а да други клубови немају тај статус.

Вазура примећује да у пракси ниједан други клуб, осим Партизана, није кажњен због закрчених пролаза у фан зони (у овом случају јужна трибина), и да су многи изненађени, али и додаје да Партизан не жели лоше односе са УЕФА.

"Не можемо да нападамо УЕФА, од ње добијамо огромна средства. Није само новац у питању, није само презимљавање у Европи, већ и у популарности клуба, расту цене играча, већој потражњи за њима. Увек кажем - хајде да ми будемо бољи. Ако смо могли против Скендербега, онда мора стално да буде тако. Мораћемо да радимо на едукацији навијача".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар