Partizan i UEFA: Opet zebnja u Humskoj!

Partizan nemirno čeka 5. januar 2018. godine. Tada će saznati odluku UEFA o kazni. Crno-beli se nadaju novčanoj.

Fudbal 21.12.2017 | 19:45
Partizan i UEFA: Opet zebnja u Humskoj!
Partizan i Evropska fudbalska unija (UEFA). Odnos "ljubavi i mržnje". Odnos đaka i strogog profesora.  

Partizan ima specijalan status u UEFA. Specijalno negativan status, da budemo precizni. UEFA voli da trenira disciplinsku strogoću nad beogradskim klubom, koji je, budimo realni, takav status "zaslužio" stalnim ispadima, neredima, budalaštinama sopstvenih navijača. Ili bolje reći "navijača". Ali i neadekvatnim reagovanjima uprava.

Izbačen je Partizan jednom iz Evrope, ne tako davno, pre 10 godina. A kada jednom dobijete takvu kaznu, otvore vam "dosije" u Nionu, zapisuju i čekaju... I pišu kazne, pa je tako Partizan minulog leta već igrao pred praznim tribinama, platio je    oko 150.000 evra kazni...

Pred meč sa albanskim Skenderbegom u grupnoj fazi Lige Evrope, uprava Partizana je bila pronuđena da učini sve kako bi klub ostao u Evropi. Nije Partizan igrao samo na terenu, bila je to utakmica za ceo klub. UEFA je naredila crno-belima da "poprave" bezbednosne uslove na stadionu i upozorila: jedan jedini incident, jedan ispad i bićete izbačeni!

"Morali smo da postavimo kamere oko celog stadiona, a one su imale ozbiljnu ulogu u vezi sa nemilim scenama na derbiju. Sad postavljamo nove kapije za ulaz na tribine, kapije... Sve te uslove pred nas je postavila UEFA. Rečeno nam je - ili to uradite ili birajte drugi teren van Srbije na kojem ćete igrati", otkriva poslovni direktor Partizana Miloš Vazura za TV Partizan.

Taman što se svi oporavimo od mamurluka povodom dočeka Nove godine, Partizan će u Nionu saslušati reč Discplinske komisije UEFA povodm izveštaja delegata sa utakmice protiv Jang bojsa. A delegat je u izveštaju napisao svašta.

"Nadamo se da kazna UEFA neće biti rigorozna, da će nam dozvoliti da igramo pred navijačima. Borićemo se da kazna ne bude suspenzija stadiona. Kazne će sigurno biti, ali da bude što manja", kaže i nada se Vazura pred novi "Dan D" u Nionu.

Delegat UEFA je, ako ste zaboravili, u svoj "tefter", čiji je sadržaj potom predočio svojim šefovima, napisao da je Partizan napravio niz prekršaja u organizaciji utakmice. Povike "Srbija, Srbija", "Živela kraljevina Srbija" okarakterisao je kao "rasizam" (da ne bude zabune - UEFA sve povike koji joj se ne sviđaju podvodi pod taj termin), utrčavanje u teren dečaka sa loptom je po delegatu takođe bio propust, a  transparent na južnoj tribini "Neka je tvojoj majci hvala" povezao je sa Ratkom Mladićem, koji je baš dan ranije osuđen pred Haškim tribunalom za zločine tokom rata u BiH.

"Krivo mi je zbog utakmice sa Jang bojsom, jer smo za organizaciju utakmice protiv Skenderbega dobili pohvale baš od ljudi iz UEFA. A onda neko dođe i napiše katastrofalan izveštaj. Mi ćemo da se borimo. Nismo očekivali takav negativan izveštaj. Profesor Vladimir Vuletić će ići u Nion da brani stavove Partizana", kaže Vazura, uz VAŽNU poruku navijačima Partizana:

"Nemojte da mislimo da smo pametniji od nekoga, da stavljamo skrivene poruke, da ćemo mi da prevarimo nekoga u UEFA. Mi jesmo pod posebnom lupom, jer smo vraćeni u Evropi sporazumno. Mi smo povratnici a to je kod njih najbitnije". 

Pitanje je samo - zašto je uprava Partizana dozvolila navijačima da unesu i pokažu taj transparent kad već postoje kamere, obezbeđenje...

Mogu navijači Partizana (sa pravom) da pitaju i kako se na drugim stadionima pale baklje, bacaju topovski udari i slično (primeri: navijači Jabg bojsa, navijači ukrajinskog Dinama) i ništa, nema regaovanja UEFA. Ali, ključna stvar je da je Partizan VIŠESTRUKI POVRATNIK, da ima debeo dosije, a da drugi klubovi nemaju taj status.

Vazura primećuje da u praksi nijedan drugi klub, osim Partizana, nije kažnjen zbog zakrčenih prolaza u fan zoni (u ovom slučaju južna tribina), i da su mnogi iznenađeni, ali i dodaje da Partizan ne želi loše odnose sa UEFA.

"Ne možemo da napadamo UEFA, od nje dobijamo ogromna sredstva. Nije samo novac u pitanju, nije samo prezimljavanje u Evropi, već i u popularnosti kluba, rastu cene igrača, većoj potražnji za njima. Uvek kažem - hajde da mi budemo bolji. Ako smo mogli protiv Skenderbega, onda mora stalno da bude tako. Moraćemo da radimo na edukaciji navijača".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar