Вријеђао Ердогана: Пријети му затвор

Кошаркаш Њујорк Никса Енес Кантер више никад не смије да се врати у домовину Турску, јер ће у супротном завршити у затвору.

Свијет 20.12.2017 | 21:00
Вријеђао Ердогана: Пријети му затвор
Турска државна новинска агенција тврди да јавни тужиоци захтијевају да Кантер буде осуђен на четири године затвора због вријеђања предсједника Реџепа Тајипа Ердогана на Тwиттеру, током јуна 2016.

Кантер отворено подржава Ердогановог највећег противника Фетулаха Гулена, којег је Турска означила као организатора неуспјешног пуча прошле године.

Кошаркаш је због тога задржан у Румунији прошлог маја, јер му је Турска суспендовала пасош, али се вратио у САД захваљујући интервенцији америчких званичника. Он је чак неформално промијенио презиме у Гулен.

Кантер има 25 година, рођен је у Швајцарској, гдје је његов отац био професор на Универзитету у Цириху. Потом су се преселили у Турску, гдје му је отац био запослен на Универзитету Тракија, у Ердинама, одакле је отпуштен након поменутог пуча.

Енес је кошаркашку каријеру почео да гради у средњој школи у САД, потом је изабрао Универзитет Кентаки, али му је НЦАА лига забранила да се упише на колеџ јер је примио 33.000 долара од Фенербахчеа за сезону 2008/2009.

У НБА је стигао 2011, када га је као трећи пик на драфту изабрао Јута Џез. Двије године је провео и у Оклахома Сити Тандеру, који га је прошлог септембра трејдовао у Никсе. Због подршке Гуленовом покрету прије неколико година изгубио је мјесто у репрезентацији Турске, па га тако тадашњи селектор Ергин Атаман није звао за наступ на Еуробаскету 2015.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар