Vrijeđao Erdogana: Prijeti mu zatvor

Košarkaš Njujork Niksa Enes Kanter više nikad ne smije da se vrati u domovinu Tursku, jer će u suprotnom završiti u zatvoru.

Svijet 20.12.2017 | 21:00
Vrijeđao Erdogana: Prijeti mu zatvor
Turska državna novinska agencija tvrdi da javni tužioci zahtijevaju da Kanter bude osuđen na četiri godine zatvora zbog vrijeđanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na Twitteru, tokom juna 2016.

Kanter otvoreno podržava Erdoganovog najvećeg protivnika Fetulaha Gulena, kojeg je Turska označila kao organizatora neuspješnog puča prošle godine.

Košarkaš je zbog toga zadržan u Rumuniji prošlog maja, jer mu je Turska suspendovala pasoš, ali se vratio u SAD zahvaljujući intervenciji američkih zvaničnika. On je čak neformalno promijenio prezime u Gulen.

Kanter ima 25 godina, rođen je u Švajcarskoj, gdje je njegov otac bio profesor na Univerzitetu u Cirihu. Potom su se preselili u Tursku, gdje mu je otac bio zaposlen na Univerzitetu Trakija, u Erdinama, odakle je otpušten nakon pomenutog puča.

Enes je košarkašku karijeru počeo da gradi u srednjoj školi u SAD, potom je izabrao Univerzitet Kentaki, ali mu je NCAA liga zabranila da se upiše na koledž jer je primio 33.000 dolara od Fenerbahčea za sezonu 2008/2009.

U NBA je stigao 2011, kada ga je kao treći pik na draftu izabrao Juta Džez. Dvije godine je proveo i u Oklahoma Siti Tanderu, koji ga je prošlog septembra trejdovao u Nikse. Zbog podrške Gulenovom pokretu prije nekoliko godina izgubio je mjesto u reprezentaciji Turske, pa ga tako tadašnji selektor Ergin Ataman nije zvao za nastup na Eurobasketu 2015.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar