Кубанска вакцина одобрена и у БиХ

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ дозволила је стављање у промет на тржишту БиХ кубанске вакцине "цимавакс е - ге - еф" /ЦимаВаx ЕГФ/, која се користи против рака плућа.

Босна и Херцеговина 20.12.2017 | 16:18
Кубанска вакцина одобрена и у БиХ
Из Агенције је саопштено да је дозвола издата на основу позитивних оцјена о квалитету, ефикасности, безбједности лијека, те односа корист-ризик прибављених у поступку издавања дозволе за стављање лијека на тржиште у БиХ.

"За информације у вези са позиционирањем лијека на листу лијекова који се финансирају у систему здравственог осигурања, те за набавку лијека здравствених установа у којима ће се примјењивати, заинтересовани могу да се обрате ентитетским институцијама здравственог система", појашњавају из Агенције.

Послије издавања дозволе за промет лијека, додаје се, престаје надлежност Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ у смислу доступности потенцијалним корисницима.

У саопштењу је наведено да искуства и резултати прикупљени у досадашњој примјени лијека указују на његов задовољавајући сигурносни профил.

"Ефикасност лијека је значајнија у одређеним групацијама пацијената. Критеријуми за избор пацијената који су кандидати за овај лијек дати су детаљно у тексту резимеа карактеристика лијека, који се налази на интернет презентацији Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ", наводи се у саопштењу.

Вакцина "цимавакс" спречава ширење метастаза и карцином плућа претвара у хроничну болест, објаснио је својевремено кубански имунолог из Центра за молекуларну имунологију у Хавали Камило Родригез.

Он је додао је да се најбољи резултати постижу код пацијената са микроцелуларним карциномом плућа, гдје може да се очекује да пацијент живи и до пет година.

У прве четири године примјене ову вакцину је на Куби добило око 3.000 пацијената.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Х

20.12.2017 16:02

сад насе приватне апотеке трљају руке,раде на 50%.несто це и њима остати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАО

20.12.2017 16:54

Ја морам поцети са Срамота и Брука сто наса господа у бјелом не уцествује у неким студијама вец цитајуци бло који папир скупљају искуства а нај висе имају искуства скупљањем у свој дзеп "МИТО". Донио сам лијек из њемацке и молио сам га да он да своје мисљење он само казе да незна њемацки и да то замотам у крпу и бацим у смеце. По моме тај експерт бар по субстанци тог лијека морао несто знати али неце, али сви они кад нам неце у муци помоци нетребају нам никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Низа

20.12.2017 17:21

Дали мозете реци дје би се ово могло добити моја тата има карцином плуца да ми јавите како доци до ове вакцине сто пре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Низа

21.12.2017 14:13

распитај се у бољим приватним клиникама. Тр Требали би имати и сретно!!!