Kubanska vakcina odobrena i u BiH

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubanske vakcine "cimavaks e - ge - ef" /CimaVax EGF/, koja se koristi protiv raka pluća.

Bosna i Hercegovina 20.12.2017 | 16:18
Kubanska vakcina odobrena i u BiH
Iz Agencije je saopšteno da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, bezbjednosti lijeka, te odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na tržište u BiH.

"Za informacije u vezi sa pozicioniranjem lijeka na listu lijekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka zdravstvenih ustanova u kojima će se primjenjivati, zainteresovani mogu da se obrate entitetskim institucijama zdravstvenog sistema", pojašnjavaju iz Agencije.

Poslije izdavanja dozvole za promet lijeka, dodaje se, prestaje nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.

U saopštenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primjeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

"Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", navodi se u saopštenju.

Vakcina "cimavaks" sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez.

On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina.

U prve četiri godine primjene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

H

20.12.2017 16:02

sad nase privatne apoteke trljaju ruke,rade na 50%.nesto ce i njima ostati

ODGOVORITE
Name

JAO

20.12.2017 16:54

Ja moram poceti sa Sramota i Bruka sto nasa gospoda u bjelom ne ucestvuje u nekim studijama vec citajuci blo koji papir skupljaju iskustva a naj vise imaju iskustva skupljanjem u svoj dzep "MITO". Donio sam lijek iz njemacke i molio sam ga da on da svoje misljenje on samo kaze da nezna njemacki i da to zamotam u krpu i bacim u smece. Po mome taj ekspert bar po substanci tog lijeka morao nesto znati ali nece, ali svi oni kad nam nece u muci pomoci netrebaju nam nikako.

ODGOVORITE
Name

Niza

20.12.2017 17:21

Dali mozete reci dje bi se ovo moglo dobiti moja tata ima karcinom pluca da mi javite kako doci do ove vakcine sto pre

ODGOVORITE
Name

Re Niza

21.12.2017 14:13

raspitaj se u boljim privatnim klinikama. Tr Trebali bi imati i sretno!!!