Прве измјене од јануарске плате

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да прве ефекте меморандума о заједничким мјерама за период од 2018. до 2020. године, који је Синдикат потписао са Владом Српске, очекује већ са исплатом јануарске плате.

Република Српска 20.12.2017 | 12:36
Прве измјене од јануарске плате
- Прва мјера коју треба да донесемо је да повећамо најнижу плату, која тренутно износи 395 КМ и треба да погура све друге плате. У појединим предузећима уговорене су веће плате кроз појединачне колективне уговоре, а до краја године треба да донесемо и општи колективни уговор - рекла је Мишићева за Глас Српске.
 
Она је додала да након тога слиједи и измјена закона о раду, јер су анализе показале многе његове мањкавости.

- Велики искорак у сређивању стања направили бисмо већ са овим измјенама, те доношењем стратегије заштите о раду, реформом здравственог сектора, која треба да изњедри два нова закона, и повећањем накнаде за незапосленост - навела је Мишићева.

Навела је да Синдикат тражи и да се износ новчане накнаде креће између износа најниже и просјечне плате, те да та накнада сада износи 245 КМ као најниже давање.

- Инсистираћемо и на дужем периоду примања тих накнада, јер је он тренутно до 12 мјесеци - навела је Мишићева.

Према њеним речима, половином идуће године биће прва сједница Владе Српске на којој ће се анализирати први ефекти меморандума.

- Ако заиста не буду испуњене мјере из меморандума и не дође до значајнијег помака у области плата идуће године, нећемо причати о платама, већ о томе да немамо радника - рекла је Мишићева.

Она је напоменула и да ће тражити смјену оних који се не буду држали реализације мјера из своје надлежности.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мука

20.12.2017 12:28

Е тебе кад видим позелим да заспим и да се не будим.Фуј! Давно су ти требала да летис из те фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

20.12.2017 12:33

Обична кокошка која свако мало потписује неке безвезне предизборне меморандуме са пропалом владом Рс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неко из масе

20.12.2017 20:14

Приличније је да си се представио као НИКО ИЗ МАСЕ

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

20.12.2017 12:34

Обична кокошка која свако мало потписује неке безвезне предизборне меморандуме са пропалом владом Рс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикалац Божо

20.12.2017 20:35

Дочепо си се тастатуре. Зашто си тако осоран?

Name

Манипулација

20.12.2017 14:20

Плате су смањене вец одавно рециму у електро привреди просвети укинуто пола превоза мупу итд... Влада само лазе а ове двије сподобе потписују некакве лазне меморандуме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагогија и блеф..

20.12.2017 17:23

А празнина бије ли бије, бије и избија. Са обе стране и одасвуд . А уоколо никог километрима, само празнина која бије из сваког камена, сваког сасушеног грма, пустиња и пустоловина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ин

21.12.2017 01:56

И ова се добро ухљебила и никако да сјаси. О којим платама ова прица па код нас радници добијају минималну социјалну помоћ а не плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

21.12.2017 05:01

Истрошена фаца секте. Учитељица коју је секта ставила на чело , тада бројчано озбиљне радничке класе, младих и полетних радника, који су знали , хтјели и могли да изграде РС. Ал, Баја је знао да јака радничка класа и паметан синдикат ће бити бедем , његовим понизним , криминалним, насилним и у цјелости штетним продајама тада још увијек добрих и продуктивних предузећа. И тада долази фаца секте . Нећу о њеној интелигенцији јер се она осликава на изразу лица , као лична карта. Доласком на власт , бира радни материјал и поставља такође фаце секте, представнике синдиката у здравству , школству и ...... Кад је први пут изабрана имала је зимски капут, већ сљедеће године купила је она себи кратку бунду од нерца, сљедеће године купила је она себи другу , сада дугу бунду од нерце, куповала је она и костимиће, чизмице, златне нароквице, златни ланчић, фаце лифтинг, ишла је тета и у велнес, па на масажу да истопи килажу и да не набрајам више може фаца да се наљути да сам нешто пропустила. И тако, док је фаца увећавала богатство , Баја тјерао раднике продајом предузећа, радничка класа се осипала и сад радници више не чекају посао у Заводу за запошљавање РС који већ одавно има функцију расадника и удомљавања чланова секте, већ испред амбасаде Европских земаља, па која прими. Врхунац њене улизивачке политике и оданости режиму је , историјски пољубаца прве "даме" Владе РС и прва "даме" синдиката РС , и то по српски, три пута , што је ужаснуло присутне чланове секте јер је то за њих не европејски, чему они као социјалдемократи теже. Она ко Месић, своју мисију је извршила, број радничке класе је пао на разину приче; " .... једном давно на брдовитом Балкану , била једна радничка класа" .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божо из Добоја

21.12.2017 08:03

Увијек сам се љутио на тако инетлигентне особе које све знају ,а не желе да се кандидују на неко значајно мјесто. Питам се да лии сте заиста толико информисанни, завидно је ваше знање, а онда ми ваш комшија каже да су то дезинформације и да су то ријечи намћорасте особе. Упитаћу и комшиницу преко пута вас, понудила ми се и она за одговор.

Name

РАЈНА

21.12.2017 08:29

Божо, Божо, ја мислила ви неки мангуп, а ви Добојска махалуша. Само да вам кажем Божо, моја комшиница воли дати и поштару, па ваља, ваља отићи.

Name

ре Рајна од Боже Добојлије.

21.12.2017 16:05

Зар не видиш драга Рајна да сам ја Феминизиран, да обрве догоним у винл, мијењам имаге стално, час бркови, час брада, бријем ноге и тражим измјену статута. Шта ћу јадна кад ми се може. Ипак сам ја фондовац.