Prve izmjene od januarske plate

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da prve efekte memoranduma o zajedničkim mjerama za period od 2018. do 2020. godine, koji je Sindikat potpisao sa Vladom Srpske, očekuje već sa isplatom januarske plate.

Republika Srpska 20.12.2017 | 12:36
Prve izmjene od januarske plate
- Prva mjera koju treba da donesemo je da povećamo najnižu platu, koja trenutno iznosi 395 KM i treba da pogura sve druge plate. U pojedinim preduzećima ugovorene su veće plate kroz pojedinačne kolektivne ugovore, a do kraja godine treba da donesemo i opšti kolektivni ugovor - rekla je Mišićeva za Glas Srpske.
 
Ona je dodala da nakon toga slijedi i izmjena zakona o radu, jer su analize pokazale mnoge njegove manjkavosti.

- Veliki iskorak u sređivanju stanja napravili bismo već sa ovim izmjenama, te donošenjem strategije zaštite o radu, reformom zdravstvenog sektora, koja treba da iznjedri dva nova zakona, i povećanjem naknade za nezaposlenost - navela je Mišićeva.

Navela je da Sindikat traži i da se iznos novčane naknade kreće između iznosa najniže i prosječne plate, te da ta naknada sada iznosi 245 KM kao najniže davanje.

- Insistiraćemo i na dužem periodu primanja tih naknada, jer je on trenutno do 12 mjeseci - navela je Mišićeva.

Prema njenim rečima, polovinom iduće godine biće prva sjednica Vlade Srpske na kojoj će se analizirati prvi efekti memoranduma.

- Ako zaista ne budu ispunjene mjere iz memoranduma i ne dođe do značajnijeg pomaka u oblasti plata iduće godine, nećemo pričati o platama, već o tome da nemamo radnika - rekla je Mišićeva.

Ona je napomenula i da će tražiti smjenu onih koji se ne budu držali realizacije mjera iz svoje nadležnosti.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Muka

20.12.2017 12:28

E tebe kad vidim pozelim da zaspim i da se ne budim.Fuj! Davno su ti trebala da letis iz te fotelje.

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ MASE

20.12.2017 12:33

Obična kokoška koja svako malo potpisuje neke bezvezne predizborne memorandume sa propalom vladom Rs!

ODGOVORITE
Name

Re Neko iz mase

20.12.2017 20:14

Priličnije je da si se predstavio kao NIKO IZ MASE

Name

NEKO IZ MASE

20.12.2017 12:34

Obična kokoška koja svako malo potpisuje neke bezvezne predizborne memorandume sa propalom vladom Rs!

ODGOVORITE
Name

Sindikalac Božo

20.12.2017 20:35

Dočepo si se tastature. Zašto si tako osoran?

Name

Manipulacija

20.12.2017 14:20

Plate su smanjene vec odavno recimu u elektro privredi prosveti ukinuto pola prevoza mupu itd... Vlada samo laze a ove dvije spodobe potpisuju nekakve lazne memorandume

ODGOVORITE
Name

Demagogija i blef..

20.12.2017 17:23

A praznina bije li bije, bije i izbija. Sa obe strane i odasvud . A uokolo nikog kilometrima, samo praznina koja bije iz svakog kamena, svakog sasušenog grma, pustinja i pustolovina..

ODGOVORITE
Name

in

21.12.2017 01:56

I ova se dobro uhljebila i nikako da sjasi. O kojim platama ova prica pa kod nas radnici dobijaju minimalnu socijalnu pomoć a ne platu.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

21.12.2017 05:01

Istrošena faca sekte. Učiteljica koju je sekta stavila na čelo , tada brojčano ozbiljne radničke klase, mladih i poletnih radnika, koji su znali , htjeli i mogli da izgrade RS. Al, Baja je znao da jaka radnička klasa i pametan sindikat će biti bedem , njegovim poniznim , kriminalnim, nasilnim i u cjelosti štetnim prodajama tada još uvijek dobrih i produktivnih preduzeća. I tada dolazi faca sekte . Neću o njenoj inteligenciji jer se ona oslikava na izrazu lica , kao lična karta. Dolaskom na vlast , bira radni materijal i postavlja takođe face sekte, predstavnike sindikata u zdravstvu , školstvu i ...... Kad je prvi put izabrana imala je zimski kaput, već sljedeće godine kupila je ona sebi kratku bundu od nerca, sljedeće godine kupila je ona sebi drugu , sada dugu bundu od nerce, kupovala je ona i kostimiće, čizmice, zlatne narokvice, zlatni lančić, face lifting, išla je teta i u velnes, pa na masažu da istopi kilažu i da ne nabrajam više može faca da se naljuti da sam nešto propustila. I tako, dok je faca uvećavala bogatstvo , Baja tjerao radnike prodajom preduzeća, radnička klasa se osipala i sad radnici više ne čekaju posao u Zavodu za zapošljavanje RS koji već odavno ima funkciju rasadnika i udomljavanja članova sekte, već ispred ambasade Evropskih zemalja, pa koja primi. Vrhunac njene ulizivačke politike i odanosti režimu je , istorijski poljubaca prve "dame" Vlade RS i prva "dame" sindikata RS , i to po srpski, tri puta , što je užasnulo prisutne članove sekte jer je to za njih ne evropejski, čemu oni kao socijaldemokrati teže. Ona ko Mesić, svoju misiju je izvršila, broj radničke klase je pao na razinu priče; " .... jednom davno na brdovitom Balkanu , bila jedna radnička klasa" .

ODGOVORITE
Name

Božo iz Doboja

21.12.2017 08:03

Uvijek sam se ljutio na tako inetligentne osobe koje sve znaju ,a ne žele da se kandiduju na neko značajno mjesto. Pitam se da lii ste zaista toliko informisanni, zavidno je vaše znanje, a onda mi vaš komšija kaže da su to dezinformacije i da su to riječi namćoraste osobe. Upitaću i komšinicu preko puta vas, ponudila mi se i ona za odgovor.

Name

RAJNA

21.12.2017 08:29

Božo, Božo, ja mislila vi neki mangup, a vi Dobojska mahaluša. Samo da vam kažem Božo, moja komšinica voli dati i poštaru, pa valja, valja otići.

Name

re Rajna od Bože Dobojlije.

21.12.2017 16:05

Zar ne vidiš draga Rajna da sam ja Feminiziran, da obrve dogonim u vinl, mijenjam image stalno, čas brkovi, čas brada, brijem noge i tražim izmjenu statuta. Šta ću jadna kad mi se može. Ipak sam ja fondovac.