ЛК: Сити и даље иде на СВЕ трофеје, Варди трагичар!

Арсенал сигуран, Варди и Махрез погурали Сити! Фудбалери Арсенала и Манчестер ситија пласирали су се у полуфинале енглеског Лига купа.  Узбудљив меч Манчестер ситија и Лестера у четвртфиналу Лига купа и велика радост Пепа Гвардиоле.  Резерве Арсенала сакриле лопту! Тобџије у полуфиналу Лига купа.  Чак су и Ситијеве резерве непобедиве! После драме и пенала, Варди и Марез су трагичари! Сити био на прагу победе и без пенала, али је споран једанаестерац за Лестер у 97. минуту одвео меч у продужетке и пенал лутрију.

Фудбал 20.12.2017 | 09:30
ЛК: Сити и даље иде на СВЕ трофеје, Варди трагичар!
Арсенал је на свом терену савладао Вест Хем минималним резултатом у лондонском дербију (1:0), а стрелац јединог поготка био је Дани Велбек у финишу првог полувремена.

Нападач ’Тобџија’ најбоље се снашао у казненом простору и у гужви, из петерца, затресао мрежу Џоа Харта.

Арсенал је први полуфиналиста Лига купа Енглеске пошто је вечерас на свом терену у четвртфиналу елиминисао градског ривала Вест Хем, победом 1:0.

Арсен Венгер је остао веран традицији да у овом такмичењу углавном игра са резервистима, али ни то му није било проблем да очита лекцију немоћним Чекићарима који су заслужили и убедљивије да изгубе. Додуше када су резервистима зове нападачка линија Волкот- Велбек - Жиру, било је то прилично јако оружје. На голу је био Оспина, у одбрани Холдинг, Чејмберс, Дебиши и Колашинац којем је у последње време млади Мејтленд-Најлс преузео улогу стартера. Елнени, Кокелан и тинејџер Вилок су добили шансу у везном реду...

Арсенал је у потпуности доминирао током целог меча. Сакрио је лопту градском ривалу који није имао пристојан шут на гол. Првих пола сата је Арсенал кружио око гола Чекићара, Волкот је промашио зицер и тек је Велбек донео заслужено вођство у финишу првог полувремена. Добро је скочио у срцу Вест Хемове одбране и потом се најбоље снашао у гужви пред голманом Хартом.

Наставио је Арсенал да доминира и држи лопту у наставку, имао још неколико добрих прилика које није искористио и на крају је потпуно заслужено изборио пласман у полуфинале. Вест Хем на целој утакмици није имао шту у оквир гола и имао је само један поред. Нису знали где се налази лопта у појединим тренуцима меча, а играчи попут Вилока, Чејмберса, Елненија све озбиљније прете саиграчима из прве поставе.

Сити је наставио победнички низ, али је овога пута морао много да се потруди, пошто је после 1:1 на 'Кинг Пауер стадиону', елиминисао Лестер после бољег извођења пенала. 

Очекивано, Пеп Гвардиола промешао је карте, а ’Грађани’ су до јединог поготка стигли у 26. минуту. Све бољи Илкај Гиндоан је повукао полуконтру, додао на десну страну до Португалца који рутински вара голмана Хамера. 

Ипак, у шестом минуту надокнаде Кајл Вокер је скривио пенал, иако се чинило да је контакт са Ихеначом био преслаб, а сигуран је био Џејми Варди. 

Најбољи играч 'Лисица' обезбедио је продужетке, али је онда у пенал серији промашио, да би након неуспешног шута и Ријада Махреза, гостујући тим могао да прослави тријумф. 

Треће по значају енглеско фудбалско такмичење, Лига куп, ушло је ове недеље у четвртфиналну фазу. Прве утакмице актуелне рунде спонзорски названог "Карабао купа" одигране су у уторак, на два стадиона - у Лондону и Лестеру.

Арсенал је код куће победио Вест Хем 1:0, голом Данија Велбека у 42. минуту, а много узбудљивије било је на "Кинг Пауер" стадиону, где је Манчестер сити голом Бернарда Силве водио до надокнаде времена, у којој је Џејми Варди из "сумњиво" досуђеног пенала одвео утакмицу у продужетке - 1:1.

Чувени центарфор ипак је на крају био трагичар.

Ни у додатних пола сата није било голова, па је победник одлучен пеналима, изведеним према новом принципу "АББА". Серије су текле овако:

Фукс 1:0, Гундоган 1:1
Јаја Туре 1:2, Магвајер 2:2
Ибора 3:2, Енмеча 3:3
Жезус 3:4, Варди ПРОМАШАЈ
Махрез ОДБРАНА БРАВА!

Моћна екипа Пепа Гвардиоле одиграла је ову утакмицу у "прошараном" саставу, па је на голу био Браво, штопер је био 20-годишњи Олуватосин Адарабиојо, по левој страни је играо Украјинац Олександр Зинченко, у везном реду је био 17-годишњи Филип Фоден, а стартер у офанзивној линији био је Шпанац са доње слике, Брахим Дијаз (1999. годиште), уз стрелца Бернарда Силву и Габријела Жезуса.

Са клупе су потом ушли играч средине терена Ајотомива Деле Башру (1999) и нападач Лукас Енмеча (1998), а њихова не тако звучна имена лако могу да наведу на закључак да Гвардиоли вечерас победа и није била толико важна.

Ипак, огромна радост чувеног менаџера после утакмице свима је најјасније могуће ставила до знања да су му и ова утакмица и овај трофеј и те како важни!

Додуше, и Клод Пјуел је мењао састав, па је гол "лисица" бранио Бен Хамер, а не Каспер Шмајхел, а Варди и Махрез су ушли у игру са клупе у другом полувремену. Мало ко је очекивао да ће управо тај тандем "кумовати" поразу.

Док им стартери газе све пред собом у Премијер лиги, Манчестер Ситијеви резервисти непобедивост промовишу на занимљивији начин у Лига купу Енглеске. Грађани су се пласирали у полуфинале пошто су у Лестеру славили после бољег извођења пенала. Подсетимо да су и у осмини финала елиминисали Вулвсе на пенале, а и тада, као и вечерас је један од јуанака био искусни голман Клаудио Браво. Имао је Манчестер Сити победу у џепу у 90 и кусур минута, али је због сумњвог пенала за 1:1 Лестера у 97. минуту морао да победу тражи кроз пенал лутрију. И опет је нашао...

Са потпуно измењеним тимом, Грађани су тријумфлано прошли кроз Лестер пошто су били нпогрешиви у пенал-серији, а на другој страни су Варди и Марез били трахгиачри Лестера.

Гвардиола је прописно измешао тим, па се од стартера из Премијер лиге у првих 11 нашао само Габријел Жезус. Ако Бразилца рачунате као стартера пре Агуера. Шансу су добили резервни голман Браво, младићи Адарабиојо, Фоден, Дијаз, Зинченко, искусни Туре и Мангала, али и скупоцени резервисти попут Гундогана, Данила или Бернарда Силве. Какав Гвардиола има тим, најбоље говори то што феноменални Бернардо Силва од 50.000.000 евра не може да игра прву поставу у Премијер лиги поред страшне конкуренције и да шансу вреба у овим утакмицама... Са друге стране, и Лестер је комбиновао. Нису почели Варди, Марез, Шмајхел, Ндиди, али јесте добар део преосталих стартера из Премијер лиге.  

Сити је одмах кренуо офанзивно, доминирао кроз пас игру, стварао шансе и после 25 минута повео. Илкај Гундоган је феноменално прошао кроз средину, правовремено проиграо Бернарда Силву који не греши шутем искоса...

После примљеног гола, Лестер је постао конкретнији и опаснији, испромашивао се Ситијев бивши нападач Келечи Ихеначо. Пуел је у другом полувремену наредио тоталну офанзиву Лисица, увео Вардија, Мареза и Греја, покушао све, али ни то није помагало. Сити се организовано бранио кроз висок пресинг, а онда и посед лопте. Када је изгледало да је умрла свака нада Лестера, уследио је поклон од судије Бобија Медлија у 97. минуту меча! Медли је продужио меч за осам минута, а у седмом је поклонио Лестеру пенал после дуела Вокера и Греја који није био за најстрожију казну. Џејми Варди је био прецизан са беле тачке и увео меч у продужетке.

У додатних 30 минута су оба тима имали полуприлике и прилике, могли смо да добијемо победника и без извођења пенала, али је ипак одлучила пенал-лутрија. У новом систему извођења пенала, првих седам удараца са 11 метара је било непогрешиво. За Сити су погађали Гундоган, Туре, Емеча и Габријел Жезус, а за Лисице Фухс, Мегвајер и Ибора. Варди је у четвртој серији погодио стативу, а Марезов пенал је одбранио Браво и Сити се прикључио Арсеналу у полуфиналу.

Најбоље четири екипе у Лига купу могле би да буду и кандидати за титулу, пошто у среду треба да добијемо друго двоје полуфиналиста – Манчестер јунајтед гостује Бристол ситију, док је Челси домаћин Борнмуту.

Лига куп – четвртфинале:

уторак:

Арсенал – Вест Хем 1:0 (1:0)
(Велбек 42)

Лестер сити – Манчестер сити 1:1 (3:4 пенали)
(Б. Силва 26 – Варди 90+7п)

среда:

20.45 Челси – Борнмут
21.00 Бристол сити – Манчестер јунајтед

Жреб за полуфинале биће одржан у среду, а у том делу такмичења екипе играју двомече.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар