LK: Siti i dalje ide na SVE trofeje, Vardi tragičar!

Arsenal siguran, Vardi i Mahrez pogurali Siti! Fudbaleri Arsenala i Mančester sitija plasirali su se u polufinale engleskog Liga kupa.  Uzbudljiv meč Mančester sitija i Lestera u četvrtfinalu Liga kupa i velika radost Pepa Gvardiole.  Rezerve Arsenala sakrile loptu! Tobdžije u polufinalu Liga kupa.  Čak su i Sitijeve rezerve nepobedive! Posle drame i penala, Vardi i Marez su tragičari! Siti bio na pragu pobede i bez penala, ali je sporan jedanaesterac za Lester u 97. minutu odveo meč u produžetke i penal lutriju.

Fudbal 20.12.2017 | 09:30
LK: Siti i dalje ide na SVE trofeje, Vardi tragičar!
Arsenal je na svom terenu savladao Vest Hem minimalnim rezultatom u londonskom derbiju (1:0), a strelac jedinog pogotka bio je Dani Velbek u finišu prvog poluvremena.

Napadač ’Tobdžija’ najbolje se snašao u kaznenom prostoru i u gužvi, iz peterca, zatresao mrežu Džoa Harta.

Arsenal je prvi polufinalista Liga kupa Engleske pošto je večeras na svom terenu u četvrtfinalu eliminisao gradskog rivala Vest Hem, pobedom 1:0.

Arsen Venger je ostao veran tradiciji da u ovom takmičenju uglavnom igra sa rezervistima, ali ni to mu nije bilo problem da očita lekciju nemoćnim Čekićarima koji su zaslužili i ubedljivije da izgube. Doduše kada su rezervistima zove napadačka linija Volkot- Velbek - Žiru, bilo je to prilično jako oružje. Na golu je bio Ospina, u odbrani Holding, Čejmbers, Debiši i Kolašinac kojem je u poslednje vreme mladi Mejtlend-Najls preuzeo ulogu startera. Elneni, Kokelan i tinejdžer Vilok su dobili šansu u veznom redu...

Arsenal je u potpunosti dominirao tokom celog meča. Sakrio je loptu gradskom rivalu koji nije imao pristojan šut na gol. Prvih pola sata je Arsenal kružio oko gola Čekićara, Volkot je promašio zicer i tek je Velbek doneo zasluženo vođstvo u finišu prvog poluvremena. Dobro je skočio u srcu Vest Hemove odbrane i potom se najbolje snašao u gužvi pred golmanom Hartom.

Nastavio je Arsenal da dominira i drži loptu u nastavku, imao još nekoliko dobrih prilika koje nije iskoristio i na kraju je potpuno zasluženo izborio plasman u polufinale. Vest Hem na celoj utakmici nije imao štu u okvir gola i imao je samo jedan pored. Nisu znali gde se nalazi lopta u pojedinim trenucima meča, a igrači poput Viloka, Čejmbersa, Elnenija sve ozbiljnije prete saigračima iz prve postave.

Siti je nastavio pobednički niz, ali je ovoga puta morao mnogo da se potrudi, pošto je posle 1:1 na 'King Pauer stadionu', eliminisao Lester posle boljeg izvođenja penala. 

Očekivano, Pep Gvardiola promešao je karte, a ’Građani’ su do jedinog pogotka stigli u 26. minutu. Sve bolji Ilkaj Gindoan je povukao polukontru, dodao na desnu stranu do Portugalca koji rutinski vara golmana Hamera. 

Ipak, u šestom minutu nadoknade Kajl Voker je skrivio penal, iako se činilo da je kontakt sa Ihenačom bio preslab, a siguran je bio Džejmi Vardi. 

Najbolji igrač 'Lisica' obezbedio je produžetke, ali je onda u penal seriji promašio, da bi nakon neuspešnog šuta i Rijada Mahreza, gostujući tim mogao da proslavi trijumf. 

Treće po značaju englesko fudbalsko takmičenje, Liga kup, ušlo je ove nedelje u četvrtfinalnu fazu. Prve utakmice aktuelne runde sponzorski nazvanog "Karabao kupa" odigrane su u utorak, na dva stadiona - u Londonu i Lesteru.

Arsenal je kod kuće pobedio Vest Hem 1:0, golom Danija Velbeka u 42. minutu, a mnogo uzbudljivije bilo je na "King Pauer" stadionu, gde je Mančester siti golom Bernarda Silve vodio do nadoknade vremena, u kojoj je Džejmi Vardi iz "sumnjivo" dosuđenog penala odveo utakmicu u produžetke - 1:1.

Čuveni centarfor ipak je na kraju bio tragičar.

Ni u dodatnih pola sata nije bilo golova, pa je pobednik odlučen penalima, izvedenim prema novom principu "ABBA". Serije su tekle ovako:

Fuks 1:0, Gundogan 1:1
Jaja Ture 1:2, Magvajer 2:2
Ibora 3:2, Enmeča 3:3
Žezus 3:4, Vardi PROMAŠAJ
Mahrez ODBRANA BRAVA!

Moćna ekipa Pepa Gvardiole odigrala je ovu utakmicu u "prošaranom" sastavu, pa je na golu bio Bravo, štoper je bio 20-godišnji Oluvatosin Adarabiojo, po levoj strani je igrao Ukrajinac Oleksandr Zinčenko, u veznom redu je bio 17-godišnji Filip Foden, a starter u ofanzivnoj liniji bio je Španac sa donje slike, Brahim Dijaz (1999. godište), uz strelca Bernarda Silvu i Gabrijela Žezusa.

Sa klupe su potom ušli igrač sredine terena Ajotomiva Dele Bašru (1999) i napadač Lukas Enmeča (1998), a njihova ne tako zvučna imena lako mogu da navedu na zaključak da Gvardioli večeras pobeda i nije bila toliko važna.

Ipak, ogromna radost čuvenog menadžera posle utakmice svima je najjasnije moguće stavila do znanja da su mu i ova utakmica i ovaj trofej i te kako važni!

Doduše, i Klod Pjuel je menjao sastav, pa je gol "lisica" branio Ben Hamer, a ne Kasper Šmajhel, a Vardi i Mahrez su ušli u igru sa klupe u drugom poluvremenu. Malo ko je očekivao da će upravo taj tandem "kumovati" porazu.

Dok im starteri gaze sve pred sobom u Premijer ligi, Mančester Sitijevi rezervisti nepobedivost promovišu na zanimljiviji način u Liga kupu Engleske. Građani su se plasirali u polufinale pošto su u Lesteru slavili posle boljeg izvođenja penala. Podsetimo da su i u osmini finala eliminisali Vulvse na penale, a i tada, kao i večeras je jedan od juanaka bio iskusni golman Klaudio Bravo. Imao je Mančester Siti pobedu u džepu u 90 i kusur minuta, ali je zbog sumnjvog penala za 1:1 Lestera u 97. minutu morao da pobedu traži kroz penal lutriju. I opet je našao...

Sa potpuno izmenjenim timom, Građani su trijumflano prošli kroz Lester pošto su bili npogrešivi u penal-seriji, a na drugoj strani su Vardi i Marez bili trahgiačri Lestera.

Gvardiola je propisno izmešao tim, pa se od startera iz Premijer lige u prvih 11 našao samo Gabrijel Žezus. Ako Brazilca računate kao startera pre Aguera. Šansu su dobili rezervni golman Bravo, mladići Adarabiojo, Foden, Dijaz, Zinčenko, iskusni Ture i Mangala, ali i skupoceni rezervisti poput Gundogana, Danila ili Bernarda Silve. Kakav Gvardiola ima tim, najbolje govori to što fenomenalni Bernardo Silva od 50.000.000 evra ne može da igra prvu postavu u Premijer ligi pored strašne konkurencije i da šansu vreba u ovim utakmicama... Sa druge strane, i Lester je kombinovao. Nisu počeli Vardi, Marez, Šmajhel, Ndidi, ali jeste dobar deo preostalih startera iz Premijer lige.  

Siti je odmah krenuo ofanzivno, dominirao kroz pas igru, stvarao šanse i posle 25 minuta poveo. Ilkaj Gundogan je fenomenalno prošao kroz sredinu, pravovremeno proigrao Bernarda Silvu koji ne greši šutem iskosa...

Posle primljenog gola, Lester je postao konkretniji i opasniji, ispromašivao se Sitijev bivši napadač Keleči Ihenačo. Puel je u drugom poluvremenu naredio totalnu ofanzivu Lisica, uveo Vardija, Mareza i Greja, pokušao sve, ali ni to nije pomagalo. Siti se organizovano branio kroz visok presing, a onda i posed lopte. Kada je izgledalo da je umrla svaka nada Lestera, usledio je poklon od sudije Bobija Medlija u 97. minutu meča! Medli je produžio meč za osam minuta, a u sedmom je poklonio Lesteru penal posle duela Vokera i Greja koji nije bio za najstrožiju kaznu. Džejmi Vardi je bio precizan sa bele tačke i uveo meč u produžetke.

U dodatnih 30 minuta su oba tima imali poluprilike i prilike, mogli smo da dobijemo pobednika i bez izvođenja penala, ali je ipak odlučila penal-lutrija. U novom sistemu izvođenja penala, prvih sedam udaraca sa 11 metara je bilo nepogrešivo. Za Siti su pogađali Gundogan, Ture, Emeča i Gabrijel Žezus, a za Lisice Fuhs, Megvajer i Ibora. Vardi je u četvrtoj seriji pogodio stativu, a Marezov penal je odbranio Bravo i Siti se priključio Arsenalu u polufinalu.

Najbolje četiri ekipe u Liga kupu mogle bi da budu i kandidati za titulu, pošto u sredu treba da dobijemo drugo dvoje polufinalista – Mančester junajted gostuje Bristol sitiju, dok je Čelsi domaćin Bornmutu.

Liga kup – četvrtfinale:

utorak:

Arsenal – Vest Hem 1:0 (1:0)
(Velbek 42)

Lester siti – Mančester siti 1:1 (3:4 penali)
(B. Silva 26 – Vardi 90+7p)

sreda:

20.45 Čelsi – Bornmut
21.00 Bristol siti – Mančester junajted

Žreb za polufinale biće održan u sredu, a u tom delu takmičenja ekipe igraju dvomeče.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar