Пекинг критиковао Трампову одлуку

Кинеска влада критиковала је одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да Пекинг означи као "стратешког ривала".

Свијет 19.12.2017 | 21:02
Пекинг критиковао Трампову одлуку
Пекинг је позвао Вашингтон да "одбаци хладонратовски менталитет".

Та Трампова одлука одражава "побједу тврде струје" у његовој администрацији, оцјењује агенција Синхуа, те упозорава да ће се америчко-кинески економски односи највјероватније суочити са још већим притиском и изазовима.

"Позивамо САД да престану намјерно да изврћу стратешке намјере Кине и да се одрекну хладноратовског менталитета. У супротном, повриједиће друге и нанеће себи штету", изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

Тим поводом саопштењем се огласила и кинеска амбасада у Вашингтону.

"Себично је ставити ваш национални интерес изнад интереса других земаља и заједничког интереса међународне заједнице. Кинеска страна се залаже за мирољубиву коегзистенцију са свим земљама", наводи се у саопштењу амбасаде.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је нову националну стратегију безбједности, уз поруку да ће Сједињене Државе слиједити доктрину по којој је "Америка на првом мјесту".

Трамп је оцјенио да су Кина и Русија "ревизионистичке силе" и конкуренти који настоје да оспоре моћ САД и подрију америчку безбједност и просперитет, јавља Ројтерс.

"Они (Русија и Кина) су одлучни у томе да економије учине мање слободним и мање праведним, да им војске јачају, као и да контролишу информације и податке како би вршили репресију над њиховим друштвима и ширили утицај", сматра амерички предсједник, те поручује: "Америка је у игри и Америка ће побиједити".

Трампова стратегија фокусира се на заштиту земље, укључујући изградњу зида на јужним америчким граница и предузимање других корака по питању имиграције.

Како наводи АП, он је позвао на промовисање просперитета САД, мира и ширење утицаја САД рекавши да ће САД сарађивати са свим земљама "на начин који увијек штити наше националне интересе".

Ројтерс оцјењује да издвајање Кине и Русије као "ревизинистичких сила" у документу одражава опрез Трампове администрације према овим земљама упркос покушајима самог Трампа да изгради снажне односе са кинеским предсједником Си Ђинпингом и руским предсједником Владимиром Путином.

Ројтерс наводи да је виши званичник америчке администрације, који је брифовао новинаре о стратегији, казао да "Русија и Кина покушавају да ревидирају глобални статус кво - Русија тиме што је у Европи извела војне упаде у Украјину и Грузију, а Кина агресијом у Јужном кинеском мору".

Извор: Агенције/НН

Коментари / 0

Оставите коментар