Peking kritikovao Trampovu odluku

Kineska vlada kritikovala je odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da Peking označi kao "strateškog rivala".

Svijet 19.12.2017 | 21:02
Peking kritikovao Trampovu odluku
Peking je pozvao Vašington da "odbaci hladonratovski mentalitet".

Ta Trampova odluka odražava "pobjedu tvrde struje" u njegovoj administraciji, ocjenjuje agencija Sinhua, te upozorava da će se američko-kineski ekonomski odnosi najvjerovatnije suočiti sa još većim pritiskom i izazovima.

"Pozivamo SAD da prestanu namjerno da izvrću strateške namjere Kine i da se odreknu hladnoratovskog mentaliteta. U suprotnom, povrijediće druge i naneće sebi štetu", izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Tim povodom saopštenjem se oglasila i kineska ambasada u Vašingtonu.

"Sebično je staviti vaš nacionalni interes iznad interesa drugih zemalja i zajedničkog interesa međunarodne zajednice. Kineska strana se zalaže za miroljubivu koegzistenciju sa svim zemljama", navodi se u saopštenju ambasade.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbjednosti, uz poruku da će Sjedinjene Države slijediti doktrinu po kojoj je "Amerika na prvom mjestu".

Tramp je ocjenio da su Kina i Rusija "revizionističke sile" i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbjednost i prosperitet, javlja Rojters.

"Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", smatra američki predsjednik, te poručuje: "Amerika je u igri i Amerika će pobijediti".

Trampova strategija fokusira se na zaštitu zemlje, uključujući izgradnju zida na južnim američkim granica i preduzimanje drugih koraka po pitanju imigracije.

Kako navodi AP, on je pozvao na promovisanje prosperiteta SAD, mira i širenje uticaja SAD rekavši da će SAD sarađivati sa svim zemljama "na način koji uvijek štiti naše nacionalne interese".

Rojters ocjenjuje da izdvajanje Kine i Rusije kao "revizinističkih sila" u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je viši zvaničnik američke administracije, koji je brifovao novinare o strategiji, kazao da "Rusija i Kina pokušavaju da revidiraju globalni status kvo - Rusija time što je u Evropi izvela vojne upade u Ukrajinu i Gruziju, a Kina agresijom u Južnom kineskom moru".

Izvor: Agencije/NN

Komentari / 0

Ostavite komentar