Суд одустао од прогона опозиције!

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Републичког јавног тужилаштва обуставило је истрагу против Младена Босића, Драгана Мектића, Боје Гашановића и Небојше Вукановића, као и више НН лица, по пријави пресуђеног криминалца Горана Суваре.

Република Српска 19.12.2017 | 13:48
Суд одустао од прогона опозиције!
- Цијенећи прикупљене доказе појединачно и исте у међусобној вези, те доводећи исте са наводима кривичне пријаве, ово тужилаштво је закључило да нема основа сумње да су пријављена лица учинила кривична дјела за која се терете кривичном пријавом због чега је поступајући тужилац дана 13.11.2017. годне донио Наредбу о неспровођењу истраге, потврђено је из Републичког јавног тужилаштва.

Тужилаштво је, "у циљу што потпунијег утврђивања чињеничног стања, провјере навода кривичне пријаве и прибављања законитих доказа релевантних за доношење одлуке у овом предмету", у два наврата "саслушало" подносиоца пријаве Горана Сувару и то у својству свједока, а саслушани су и Небојша Вукановић и Бојо Гашановић.

Удружени злочин или одбрана режима?

Занимљиво је да је истрага у вези са случајем "Сувара" отворена двије године након подношења пријаве (поднесена 2. новембра 2015. године), и то када је Борис Грујић, Сувариних пријатељ, изашао у јавност са оптужбама против руководства РТРС за које тврди да је плаћало Сувари да компромитује руководство СДС-а.



Још занимљивије је то што су "осумњиченима" на терет стављена тешка кривична дјела:

- Отмица из члана 165. Кривичног закона Републике Српске, Неовлашћено прислушкивање и тонско снимање из члана 174. Кривичног закона Републике Српске, Неовлашћено фотографисање из члана 175. Кривичног закона Републике Српске, Уцјена из члана 243. Кривичног закона Републике Српске, Напад на уставно уређење Републике Српске из члана 293. Кривичног закона Републике Српске, Шпијунажа из члана 304. Кривичног закона Републике Српске, Припремање кривичних дјела против уставног уређења Републике Српске из члана 310. Кривичног закона Републике Српске, Организовани криминал из члана 383а. Кривичног закона Републике Српске, кривично дјело Фалсификовање исправе из члана 377. Кривичног закона Републике Српске, те Стварање злочиначког удружења за извршење кривичних дјела против уставног уређења Републике Српске из члана 309. став 1. Кривичног закона Републике Српске.



Колико је ова "истрага" била карикатурална и какав је био њен крајњи циљ, најбоље говоре притисци којима је Горан Сувара био изложен током и прије "саслушања" у Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, о чему је портал Истинито извјештавао раније.

Да су се МУП и Тужилаштво ставили у улогу заштитника криминала људи из врха СНСД и РТРС, који су директно учествовали у креирању афере у којој је требало да буде облаћена опозиција, уз помоћ снимака разговора Горана Суваре и Милета Радишића који су се бјежећи пред законом крили у Србији, упозоравао је и предсједник Покрета "За правду и ред" Небојша Вукановић, који се одазвао на позив Тужилаштва.



- Специјално тужилаштво Републике Српске ме терети да сам отео и дрогирао Милета Радишића, те га тако приморао да ми каже како је Милорад Додик направио зграду Гранд трејда. Оптужен сам за рушење уставног поретка Републике Српске и на терет ми је стављено још десет тешких кривичних дјела, рекао је Вукановић након саслушања и додао да је ова истрага "најбољи доказ да је тужилаштво у раљама мафије".

Након проведене "истраге" је потпуно јасно да је Тужилаштво тешко злопупотријебљено од стране владајућег СНСД-а у обрачуну против опозиције, јер је прихватило да води истрагу по пријави пресуђеног криминалца и то готово двије године након што је она поднесена.

Мектић и Лукач се нагодили?

Индикативно је да је обустављању истраге против опозиционе четворке претходио састанак министра безбједности БиХ Драгана Мектића и министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача у Бањалуци. Састанак је одржан 30. октобра у Бањалуци, само три дана након што је, на основу Суварине пријаве, у Посебном одјељењу за сузбијање организованог и најтежих облика криминала Републичког јавног тужилаштва у Бањалуци саслушан Небојша Вукановић.



Двојица министара претходно су у медијима водила расправу о ратним заслугама и "дезертерима" у редовима опозиције и власти. Лукач је чак ишао дотле да је упоредио Владу САД и њихов обрачун с терористима и опозицију у РС. На изјаву Лукача, да, као што америчка влада не преговора са терористима, ни он не проговара с дезертерима, мислећи при том на лидера СДС Вукоту Говедарицу, Мектић је одговорио да би министар унутрашњих послова РС требао да пита свог шефа гдје је био током рата.

Након састанка у Бањалуци, све се слегло. Извори Истинито наводе да је Лукач од Мектића наводно тражио да му не прозива шефа и да је понудио да истрага против СДС-ових првака по пријави Горана Суваре буде одбачена. Заузврат, Мектић би требало да престане да чачка о улози РТРС-а и врха СНСД у случају Сувара, у којем је тешко компромитован Милорад Додик, поједини министри у Влади РС, али и руководство и уредништво РТРС.

У читавом случају помиње се и вибер преписка са експлицитним сексуалним садржајима, до којих је МУП РС дошао, а који су упућивани одређеним дјевојкама.

Истинито

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ДОБРО ВИДИМ

19.12.2017 12:52

Када видим овог Вукановића 5 дана немам напретка. Јадно ли си Требиње са њим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

19.12.2017 14:35

зато ти имас свога Луку, свога идола који ти доноси свјетлост у твој зивот. И даце Бог да сто дузе влада како би твоја среца сто дузе трајала.

Name

Јеррy

19.12.2017 14:36

ма Вукановиц је само завидан сто он није украо пар милиона. А ко не зна за себе украсти како це тек другима несто дати?

Name

Радник

19.12.2017 14:44

Битно је да се дивиш љепотану Ставандићу,хахахахаха

Name

За Добро Видим

19.12.2017 14:55

СЕКТО ПРПА ТЕ ХВАТА.СВИМ ЛОПОВИМА СЕ МУКА ЗБИЈЕ У МЕТАБОЛИЗАМ КАДА ВИДИТЕ НЕБОЈШУ ВУКАНОВИЦА ПОСТЕНОГ ЧОВЕКА.ФУКАРО МАФИЈАШИ, РТРС,

Name

дудук

19.12.2017 16:09

Вукан бар пише истине, а шта му је жао ,то је упитно. Додик је највећи пљачкаш свога народа, учинио је геноцид кроз; Исаљавање, суициде, минус наталитет, уништио сва природна богатства путем кредита и...

Name

Тале

19.12.2017 16:36

Тај је побјегао из Требиња.Доцепао се неке плате у Са зиви тамо са својима гдје му је мјесто.Ми смо му своје рекли на изборима када се кандидовао.Народ и вријеме су мајсторско ресето.

Name

Пипо

19.12.2017 21:46

Ниста ти невидис ти прицас оно сто ти је сеф наредиој слијепац један вама Вукан смета сто износи своја сазнања у јавност Вукане само церај ту багру до краја народ те подрзава.

Name

Опа ботови

20.12.2017 08:13

Колико се вас ботова јави на вијест о честитом Вукану је јасан показатељ да вас боли његово откривање истине о вама. Само напријед Вукане, да је више таквих мање би било пљачке и криминала.

Name

Лукач и Мектић ДИЛ

19.12.2017 12:59

А значи тако Мектић прави дилове са Лукачем и режимом а онда глуми поштење и борбу против криминала !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хапси мехтићу хапси

19.12.2017 15:07

Ућута се Мехтић. Зла година орла наћерала да зимује међу кокошима.

Name

Цорлеоне

19.12.2017 13:38

ОВО ЈЕ ЧИСТ ДОКАЗ ДА ЈЕ МУП РС ПРИВАТНА ИНСТИТУЦИЈА ТАЈКУНА И МАФИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

19.12.2017 14:57

КУРСИСТИ ПОСТАЛУЛИ др.БЕЗБЈЕДНОСТИ И ХОТЕЉЕРСТВА.СВЕ СЕ ЗНА

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

19.12.2017 13:47

Наравно да нису криви! Све је то пропали кримос додик покусао да им смјести!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република_БиХ

19.12.2017 15:15

Праведније уредјење унутар дрзаве без ентитета би ријесило проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.12.2017 11:37

Потпуно те подржавам да се укину ентитети и тзв бих преуреди. Само три независне државе са правом удруживања и мирна босна а и херцеговина.

Name

Е сада да видимо

19.12.2017 15:17

Нека се Мектиц огласи овим путем јер је досад одрзао стотину конференција за стампу.Овај Борис инаце бивси новинар Бел тв оцигледно пуно зна а посто је поднио кривицну пријаву СИПИ несто треба да се ријеси добро или лосе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Сувара

19.12.2017 15:32

Шта је Сада са Додиком и Лукачем ? Уцутали се , сад цу Вас све отрести !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

19.12.2017 18:26

Упитно је ко је ту коме нешто нудио!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илке

19.12.2017 20:56

типичан начин рада дарка илића....највећег рекетаса у специјалном....сад још више рекетира као начелник....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЋИРКО

20.12.2017 14:09

Теби је добар Гвидо.

ОДГОВОРИТЕ