Sud odustao od progona opozicije!

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva obustavilo je istragu protiv Mladena Bosića, Dragana Mektića, Boje Gašanovića i Nebojše Vukanovića, kao i više NN lica, po prijavi presuđenog kriminalca Gorana Suvare.

Republika Srpska 19.12.2017 | 13:48
Sud odustao od progona opozicije!
- Cijeneći prikupljene dokaze pojedinačno i iste u međusobnoj vezi, te dovodeći iste sa navodima krivične prijave, ovo tužilaštvo je zaključilo da nema osnova sumnje da su prijavljena lica učinila krivična djela za koja se terete krivičnom prijavom zbog čega je postupajući tužilac dana 13.11.2017. godne donio Naredbu o nesprovođenju istrage, potvrđeno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

Tužilaštvo je, "u cilju što potpunijeg utvrđivanja činjeničnog stanja, provjere navoda krivične prijave i pribavljanja zakonitih dokaza relevantnih za donošenje odluke u ovom predmetu", u dva navrata "saslušalo" podnosioca prijave Gorana Suvaru i to u svojstvu svjedoka, a saslušani su i Nebojša Vukanović i Bojo Gašanović.

Udruženi zločin ili odbrana režima?

Zanimljivo je da je istraga u vezi sa slučajem "Suvara" otvorena dvije godine nakon podnošenja prijave (podnesena 2. novembra 2015. godine), i to kada je Boris Grujić, Suvarinih prijatelj, izašao u javnost sa optužbama protiv rukovodstva RTRS za koje tvrdi da je plaćalo Suvari da kompromituje rukovodstvo SDS-a.



Još zanimljivije je to što su "osumnjičenima" na teret stavljena teška krivična djela:

- Otmica iz člana 165. Krivičnog zakona Republike Srpske, Neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 174. Krivičnog zakona Republike Srpske, Neovlašćeno fotografisanje iz člana 175. Krivičnog zakona Republike Srpske, Ucjena iz člana 243. Krivičnog zakona Republike Srpske, Napad na ustavno uređenje Republike Srpske iz člana 293. Krivičnog zakona Republike Srpske, Špijunaža iz člana 304. Krivičnog zakona Republike Srpske, Pripremanje krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske iz člana 310. Krivičnog zakona Republike Srpske, Organizovani kriminal iz člana 383a. Krivičnog zakona Republike Srpske, krivično djelo Falsifikovanje isprave iz člana 377. Krivičnog zakona Republike Srpske, te Stvaranje zločinačkog udruženja za izvršenje krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske iz člana 309. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.



Koliko je ova "istraga" bila karikaturalna i kakav je bio njen krajnji cilj, najbolje govore pritisci kojima je Goran Suvara bio izložen tokom i prije "saslušanja" u Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, o čemu je portal Istinito izvještavao ranije.

Da su se MUP i Tužilaštvo stavili u ulogu zaštitnika kriminala ljudi iz vrha SNSD i RTRS, koji su direktno učestvovali u kreiranju afere u kojoj je trebalo da bude oblaćena opozicija, uz pomoć snimaka razgovora Gorana Suvare i Mileta Radišića koji su se bježeći pred zakonom krili u Srbiji, upozoravao je i predsjednik Pokreta "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović, koji se odazvao na poziv Tužilaštva.



- Specijalno tužilaštvo Republike Srpske me tereti da sam oteo i drogirao Mileta Radišića, te ga tako primorao da mi kaže kako je Milorad Dodik napravio zgradu Grand trejda. Optužen sam za rušenje ustavnog poretka Republike Srpske i na teret mi je stavljeno još deset teških krivičnih djela, rekao je Vukanović nakon saslušanja i dodao da je ova istraga "najbolji dokaz da je tužilaštvo u raljama mafije".

Nakon provedene "istrage" je potpuno jasno da je Tužilaštvo teško zlopupotrijebljeno od strane vladajućeg SNSD-a u obračunu protiv opozicije, jer je prihvatilo da vodi istragu po prijavi presuđenog kriminalca i to gotovo dvije godine nakon što je ona podnesena.

Mektić i Lukač se nagodili?

Indikativno je da je obustavljanju istrage protiv opozicione četvorke prethodio sastanak ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača u Banjaluci. Sastanak je održan 30. oktobra u Banjaluci, samo tri dana nakon što je, na osnovu Suvarine prijave, u Posebnom odjeljenju za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika kriminala Republičkog javnog tužilaštva u Banjaluci saslušan Nebojša Vukanović.



Dvojica ministara prethodno su u medijima vodila raspravu o ratnim zaslugama i "dezerterima" u redovima opozicije i vlasti. Lukač je čak išao dotle da je uporedio Vladu SAD i njihov obračun s teroristima i opoziciju u RS. Na izjavu Lukača, da, kao što američka vlada ne pregovora sa teroristima, ni on ne progovara s dezerterima, misleći pri tom na lidera SDS Vukotu Govedaricu, Mektić je odgovorio da bi ministar unutrašnjih poslova RS trebao da pita svog šefa gdje je bio tokom rata.

Nakon sastanka u Banjaluci, sve se sleglo. Izvori Istinito navode da je Lukač od Mektića navodno tražio da mu ne proziva šefa i da je ponudio da istraga protiv SDS-ovih prvaka po prijavi Gorana Suvare bude odbačena. Zauzvrat, Mektić bi trebalo da prestane da čačka o ulozi RTRS-a i vrha SNSD u slučaju Suvara, u kojem je teško kompromitovan Milorad Dodik, pojedini ministri u Vladi RS, ali i rukovodstvo i uredništvo RTRS.

U čitavom slučaju pominje se i viber prepiska sa eksplicitnim seksualnim sadržajima, do kojih je MUP RS došao, a koji su upućivani određenim djevojkama.

Istinito

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

DOBRO VIDIM

19.12.2017 12:52

Kada vidim ovog Vukanovića 5 dana nemam napretka. Jadno li si Trebinje sa njim..

ODGOVORITE
Name

Misko

19.12.2017 14:35

zato ti imas svoga Luku, svoga idola koji ti donosi svjetlost u tvoj zivot. I dace Bog da sto duze vlada kako bi tvoja sreca sto duze trajala.

Name

Jerry

19.12.2017 14:36

ma Vukanovic je samo zavidan sto on nije ukrao par miliona. A ko ne zna za sebe ukrasti kako ce tek drugima nesto dati?

Name

Radnik

19.12.2017 14:44

Bitno je da se diviš ljepotanu Stavandiću,hahahahaha

Name

Za Dobro Vidim

19.12.2017 14:55

SEKTO PRPA TE HVATA.SVIM LOPOVIMA SE MUKA ZBIJE U METABOLIZAM KADA VIDITE NEBOJŠU VUKANOVICA POSTENOG ČOVEKA.FUKARO MAFIJAŠI, RTRS,

Name

duduk

19.12.2017 16:09

Vukan bar piše istine, a šta mu je žao ,to je upitno. Dodik je najveći pljačkaš svoga naroda, učinio je genocid kroz; Isaljavanje, suicide, minus natalitet, uništio sva prirodna bogatstva putem kredita i...

Name

Tale

19.12.2017 16:36

Taj je pobjegao iz Trebinja.Docepao se neke plate u Sa zivi tamo sa svojima gdje mu je mjesto.Mi smo mu svoje rekli na izborima kada se kandidovao.Narod i vrijeme su majstorsko reseto.

Name

Pipo

19.12.2017 21:46

Nista ti nevidis ti pricas ono sto ti je sef naredioj slijepac jedan vama Vukan smeta sto iznosi svoja saznanja u javnost Vukane samo ceraj tu bagru do kraja narod te podrzava.

Name

Opa botovi

20.12.2017 08:13

Koliko se vas botova javi na vijest o čestitom Vukanu je jasan pokazatelj da vas boli njegovo otkrivanje istine o vama. Samo naprijed Vukane, da je više takvih manje bi bilo pljačke i kriminala.

Name

Lukač i Mektić DIL

19.12.2017 12:59

A znači tako Mektić pravi dilove sa Lukačem i režimom a onda glumi poštenje i borbu protiv kriminala !!!

ODGOVORITE
Name

hapsi mehtiću hapsi

19.12.2017 15:07

Ućuta se Mehtić. Zla godina orla naćerala da zimuje među kokošima.

Name

Corleone

19.12.2017 13:38

OVO JE ČIST DOKAZ DA JE MUP RS PRIVATNA INSTITUCIJA TAJKUNA I MAFIJE.

ODGOVORITE
Name

X

19.12.2017 14:57

KURSISTI POSTALULI dr.BEZBJEDNOSTI I HOTELJERSTVA.SVE SE ZNA

Name

NEKO IZ MASE

19.12.2017 13:47

Naravno da nisu krivi! Sve je to propali krimos dodik pokusao da im smjesti!!!

ODGOVORITE
Name

Republika_BiH

19.12.2017 15:15

Pravednije uredjenje unutar drzave bez entiteta bi rijesilo problem.

ODGOVORITE
Name

re

20.12.2017 11:37

Potpuno te podržavam da se ukinu entiteti i tzv bih preuredi. Samo tri nezavisne države sa pravom udruživanja i mirna bosna a i hercegovina.

Name

E sada da vidimo

19.12.2017 15:17

Neka se Mektic oglasi ovim putem jer je dosad odrzao stotinu konferencija za stampu.Ovaj Boris inace bivsi novinar Bel tv ocigledno puno zna a posto je podnio krivicnu prijavu SIPI nesto treba da se rijesi dobro ili lose

ODGOVORITE
Name

Goran Suvara

19.12.2017 15:32

Šta je Sada sa Dodikom i Lukačem ? Ucutali se , sad cu Vas sve otresti !

ODGOVORITE
Name

Gojko

19.12.2017 18:26

Upitno je ko je tu kome nešto nudio!!??

ODGOVORITE
Name

Ilke

19.12.2017 20:56

tipičan način rada darka ilića....najvećeg reketasa u specijalnom....sad još više reketira kao načelnik....

ODGOVORITE
Name

ĆIRKO

20.12.2017 14:09

Tebi je dobar Gvido.

ODGOVORITE