Проблем у називу стратегије БиХ

Влада Републике Српске и Министарство пољопривреде и шумарства инсистирају да сам назив документа о руралној стратегији рефлектује његову структуру, те би у том смислу назив требао бити „Оквирни стратешки план руралног развоја у БиХ“,саопштено је данас из тог министарства.

Република Српска 19.12.2017 | 12:39
Проблем у називу стратегије БиХ
Поводом саопштења појединих удружења пољопривредника из Федерације БиХ да због Републике Српска није дошло до усвајања „државних докумената из области пољопривреде“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећа да је пољопривреда, по Уставу, у надлежности ентитета.

Нетачни су наводи појединих медија да иза овога саопштења стоји „двадесет удружења из цијеле БиХ“, када је јасно да га потписују само удружења из Федерације.

У саопштењу се каже да је нетачна констатација да ће пољопривредници изгубити 90 милиона КМ, те је потребно да се напусти политиканство и обмањивање јавности и пољопривредника.

Наводе да се не ради о директној помоћи пољопривредницима, већ о средствима за која ће квалитетом својих пројеката моћи конкурисати различити субјекти и аплицирати за средства.

"Усвајање Оквирног документа стратешког плана руралног развоја БиХ, а који је постављен као услов ЕУ, мора бити плод договора и консензуса свих страна, уз уважавање сугестија и примједби које има Република Српска.
Република Српска се од почетка залагала за принцип да се стратегија на нивоу БиХ направи на основу већ постојећих ентитетских стратегија. Република Српска има усвојену стратегију руралног развоја која се остварује, а удружења пољопривредника треба да се запитају да ли други ентитет има стратегију", каже се у саопштењу Министарства пољопривреде и шумарства Републике Српске.

Тврде да Влада Републике Српске и ресорно министарство и даље инсистирају да сам назив овог документа рефлектује његову структуру, те би у том смислу назив требао бити „Оквирни стратешки план руралног развоја у БиХ.

"Сам документ би требао да, у структуралном и садржинском смислу, буде конципиран на модуларном принципу, што подразумијева јасно приказане стратешке приоритете руралног развоја за ентитете и Брчко Дистрикт, те усаглашена оквирна стратешка опредјељења за рурални развој у БиХ која су коресподентна са приоритетима политике руралног развоја Европске уније за период 2014-2020. Уколико се ови критеријуми примјене у потпуности, усвајање стратешког документа неће бити спорно", каже се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Фед

19.12.2017 11:57

Јос само Зекјкица и њен ментор сконтају да је БиХ дрзава а РС ентитет у саставу дрзаве мозда и сконтају али це РС тад бити вец у каменом добу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.12.2017 15:03

Нема унитаризације на мала врата, ни за какве паре.

Name

Рр

20.12.2017 00:17

Е зног таквих и нема напредка кад ти сконтас да СЕ питам и РС и србски народ онда мозда кренемо напријед јесил то ти бих СА пола територије и öд то пола дијелис СА хрватима јаднице.

Name

Ре

20.12.2017 00:19

Јаднице колико имас територије бих пола а пола цети хрвати узет и ти прицас о бих.

Name

Истина

19.12.2017 11:57

Због проблема у називу пољоривредници губе средства. Па зар је и у том називу проблем.Проклети политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

19.12.2017 12:06

Нек је у надлежности ентитета па и нек пропада. Тако размишљају супоглавци који су се ухљебили на надлежностима ентитета и на основу да постоји ентитет.Инаце не би ни краву могли чуват .

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

19.12.2017 12:14

Каквих црних 30 милиона евра за БиХ на годишњем нивоу, то је кап воде у мору, значи Српској трећина. Република Српска мора изнуђено времену, за развој стратешке гране привреде, пољопривреде да одваја на годишњем нивоу 500 милиона км, све из буџета владе и локалних заједница. То је веома једноставно ако хоћемо да запослимо и нахранимо народ, ко не вјерује да је то могуће, нека прочита колумну, или нека ме позове на свој медиј да му практично у детаље све објасним, од програма, до реализације по роковима. Што је најважније, плате и пензије свих буџетских корисника неће бити угроћене, а тај новац је инвестициони сиклус који ће запослити десетине хиљада људи у четворогодишњем циклусу, од производње и прераде пољопривредних производа, до грађевинске оперативе и комплементарних грана привреде. Хало људи, није да се не може, не знамо, или нећемо, треће нема? Значи, проблем је приступ новом времену, о томе сам писао у колумни "Како преживјети 2013 годину" на Фронталу РС-архив. Геополитика и невјероватне климатске промјене нас ваљда саме наводе да морамо имати хране, лијекова и воде, за најмање три године унапријед. Рјешење за пољопривреду је у мојој колумни и програму зелених. Да ме је влада послушала 2013 године, не би ове године правили глупости зване СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ ДО 2020 ГОДИНЕ. Разлика између нас и њих је што ми из реалних извора и данас годишње гарантујемо пола милијарде евра у развој пољопривреде, а они 300 милиона за четири године, од тога трећина буде ненамјенски потрошена, да не кажем уукрадена. Срећна слава свети Никола, хуманиста и рибар, наравно. Поздрав Никола Лазаревић

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

19.12.2017 13:09

Ајде ти пецај рибу јер тебе нико низашто не шљиви и не пита! Кад си толико паметан засто се радиш у некој институцији!

Name

БАБА1111

19.12.2017 13:16

Сад кад министар Метузалем процита ову твоју небулозу одмах це да те прими за свог савјетника!

Name

Вуле

19.12.2017 12:43

Сад це се и пољопривредници поцети свадјати,уместо да се боре за голи зивот.Све је затровано па како опстати у тако затрованој Дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рођо

19.12.2017 13:03

Што прије сконтају ови из федерације, који су изгласали деведесетих рушење Југославије, да БиХ није више држава...прије ће видјети да је то само плод њихове маште

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2017 13:27

Свако јутро устајес у Дрзави БиХ! Ако цес за србију пали трактор!

Name

Горан

19.12.2017 15:06

Рођо, у центар, муслимани нису хтели са Србима у Југославији, сада слине за бих. не може.

Name

Реп

19.12.2017 17:42

Нисмо хтјели са вама у Југославији па ста хоцете и нецемо никад и тацка.А нисмо једини који нису хтјели има ту Црногораца Хрвата Словенаца а ви се запитајте засто је то тако.

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

19.12.2017 13:12

Нек вам је бог на помоци са овом лоповском владом и криминалцима у њој са кримосом додиком на целу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИБАР

19.12.2017 13:14

Док вам је овај метузалем Мирјанић министар спаса вам нема само пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИБАР

19.12.2017 13:15

Док вам је овај метузалем Мирјанић министар спаса вам нема само пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

19.12.2017 13:59

Какви министри такве владе, какве владе такви ентитети а какви ентитети таква држава, све по жељи Инцка и комшија из Европе. Знам ја нас ј.......ти нас!