Problem u nazivu strategije BiH

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva insistiraju da sam naziv dokumenta o ruralnoj strategiji reflektuje njegovu strukturu, te bi u tom smislu naziv trebao biti „Okvirni strateški plan ruralnog razvoja u BiH“,saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Republika Srpska 19.12.2017 | 12:39
Problem u nazivu strategije BiH
Povodom saopštenja pojedinih udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH da zbog Republike Srpska nije došlo do usvajanja „državnih dokumenata iz oblasti poljoprivrede“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća da je poljoprivreda, po Ustavu, u nadležnosti entiteta.

Netačni su navodi pojedinih medija da iza ovoga saopštenja stoji „dvadeset udruženja iz cijele BiH“, kada je jasno da ga potpisuju samo udruženja iz Federacije.

U saopštenju se kaže da je netačna konstatacija da će poljoprivrednici izgubiti 90 miliona KM, te je potrebno da se napusti politikanstvo i obmanjivanje javnosti i poljoprivrednika.

Navode da se ne radi o direktnoj pomoći poljoprivrednicima, već o sredstvima za koja će kvalitetom svojih projekata moći konkurisati različiti subjekti i aplicirati za sredstva.

"Usvajanje Okvirnog dokumenta strateškog plana ruralnog razvoja BiH, a koji je postavljen kao uslov EU, mora biti plod dogovora i konsenzusa svih strana, uz uvažavanje sugestija i primjedbi koje ima Republika Srpska.
Republika Srpska se od početka zalagala za princip da se strategija na nivou BiH napravi na osnovu već postojećih entitetskih strategija. Republika Srpska ima usvojenu strategiju ruralnog razvoja koja se ostvaruje, a udruženja poljoprivrednika treba da se zapitaju da li drugi entitet ima strategiju", kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Tvrde da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo i dalje insistiraju da sam naziv ovog dokumenta reflektuje njegovu strukturu, te bi u tom smislu naziv trebao biti „Okvirni strateški plan ruralnog razvoja u BiH.

"Sam dokument bi trebao da, u strukturalnom i sadržinskom smislu, bude koncipiran na modularnom principu, što podrazumijeva jasno prikazane strateške prioritete ruralnog razvoja za entitete i Brčko Distrikt, te usaglašena okvirna strateška opredjeljenja za ruralni razvoj u BiH koja su korespodentna sa prioritetima politike ruralnog razvoja Evropske unije za period 2014-2020. Ukoliko se ovi kriterijumi primjene u potpunosti, usvajanje strateškog dokumenta neće biti sporno", kaže se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Fed

19.12.2017 11:57

Jos samo Zekjkica i njen mentor skontaju da je BiH drzava a RS entitet u sastavu drzave mozda i skontaju ali ce RS tad biti vec u kamenom dobu

ODGOVORITE
Name

Горан

19.12.2017 15:03

Нема унитаризације на мала врата, ни за какве паре.

Name

Rr

20.12.2017 00:17

E znog takvih i nema napredka kad ti skontas da SE pitam i RS i srbski narod onda mozda krenemo naprijed jesil to ti bih SA pola teritorije i öd to pola dijelis SA hrvatima jadnice.

Name

Re

20.12.2017 00:19

Jadnice koliko imas teritorije bih pola a pola ceti hrvati uzet i ti pricas o bih.

Name

Istina

19.12.2017 11:57

Zbog problema u nazivu poljorivrednici gube sredstva. Pa zar je i u tom nazivu problem.Prokleti politicari

ODGOVORITE
Name

Ime

19.12.2017 12:06

Nek je u nadležnosti entiteta pa i nek propada. Tako razmišljaju supoglavci koji su se uhljebili na nadležnostima entiteta i na osnovu da postoji entitet.Inace ne bi ni kravu mogli čuvat .

ODGOVORITE
Name

рибар

19.12.2017 12:14

Каквих црних 30 милиона евра за БиХ на годишњем нивоу, то је кап воде у мору, значи Српској трећина. Република Српска мора изнуђено времену, за развој стратешке гране привреде, пољопривреде да одваја на годишњем нивоу 500 милиона км, све из буџета владе и локалних заједница. То је веома једноставно ако хоћемо да запослимо и нахранимо народ, ко не вјерује да је то могуће, нека прочита колумну, или нека ме позове на свој медиј да му практично у детаље све објасним, од програма, до реализације по роковима. Што је најважније, плате и пензије свих буџетских корисника неће бити угроћене, а тај новац је инвестициони сиклус који ће запослити десетине хиљада људи у четворогодишњем циклусу, од производње и прераде пољопривредних производа, до грађевинске оперативе и комплементарних грана привреде. Хало људи, није да се не може, не знамо, или нећемо, треће нема? Значи, проблем је приступ новом времену, о томе сам писао у колумни "Како преживјети 2013 годину" на Фронталу РС-архив. Геополитика и невјероватне климатске промјене нас ваљда саме наводе да морамо имати хране, лијекова и воде, за најмање три године унапријед. Рјешење за пољопривреду је у мојој колумни и програму зелених. Да ме је влада послушала 2013 године, не би ове године правили глупости зване СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ ДО 2020 ГОДИНЕ. Разлика између нас и њих је што ми из реалних извора и данас годишње гарантујемо пола милијарде евра у развој пољопривреде, а они 300 милиона за четири године, од тога трећина буде ненамјенски потрошена, да не кажем уукрадена. Срећна слава свети Никола, хуманиста и рибар, наравно. Поздрав Никола Лазаревић

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ MASE

19.12.2017 13:09

Ajde ti pecaj ribu jer tebe niko nizašto ne šljivi i ne pita! Kad si toliko pametan zasto se radiš u nekoj instituciji!

Name

BABA1111

19.12.2017 13:16

Sad kad ministar Metuzalem procita ovu tvoju nebulozu odmah ce da te primi za svog savjetnika!

Name

Vule

19.12.2017 12:43

Sad ce se i poljoprivrednici poceti svadjati,umesto da se bore za goli zivot.Sve je zatrovano pa kako opstati u tako zatrovanoj Drzavi.

ODGOVORITE
Name

Рођо

19.12.2017 13:03

Што прије сконтају ови из федерације, који су изгласали деведесетих рушење Југославије, да БиХ није више држава...прије ће видјети да је то само плод њихове маште

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2017 13:27

Svako jutro ustajes u Drzavi BiH! Ako ces za srbiju pali traktor!

Name

Горан

19.12.2017 15:06

Рођо, у центар, муслимани нису хтели са Србима у Југославији, сада слине за бих. не може.

Name

Rep

19.12.2017 17:42

Nismo htjeli sa vama u Jugoslaviji pa sta hocete i necemo nikad i tacka.A nismo jedini koji nisu htjeli ima tu Crnogoraca Hrvata Slovenaca a vi se zapitajte zasto je to tako.

Name

NEKO IZ MASE

19.12.2017 13:12

Nek vam je bog na pomoci sa ovom lopovskom vladom i kriminalcima u njoj sa krimosom dodikom na celu!

ODGOVORITE
Name

РИБАР

19.12.2017 13:14

Док вам је овај метузалем Мирјанић министар спаса вам нема само пропаст!

ODGOVORITE
Name

РИБАР

19.12.2017 13:15

Док вам је овај метузалем Мирјанић министар спаса вам нема само пропаст!

ODGOVORITE
Name

Komentator

19.12.2017 13:59

Kakvi ministri takve vlade, kakve vlade takvi entiteti a kakvi entiteti takva država, sve po želji Incka i komšija iz Evrope. Znam ja nas j.......ti nas!