МУП РС провјера рад Шећеране

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС потврдило је да провјерава пословање бијељинске Фабрике шећера у стечају и то по налогу Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

Република Српска 19.12.2017 | 08:52
МУП РС провјера рад Шећеране
„Управа криминалистичке полиције и Полицијска управа Бијељина поступају по захтјеву Окружног јавног тужилаштва Бијељина, а везано за пословање „Фабрике шећера“ Велика Обарска са више привредних друштава“, наводи се у одговору МУП-а на питања ЦАПИТАЛ-а.

У Окружном јавном тужилаштву у Бијељини су рекли да су запримили кривичну пријаву од предузећа “Агроцооп еxпорт-импорт” Бањалука, против лица са иницијалима К.М. и Ф.М., због кривичног дјела злоупотреба овлашћења у привреди   и пословна превара.

“С тим у вези, поступајући окружни јавни тужилац је упутио ПУ Бијељина захтјев за прикупљање информација“, казали су нам у тужилаштву.

Правни заступник „Агроцоопа“ Огњен Авлијаш каже да је пријва је поднесена против лица која су водила “Шећерану” прије отварања стечајног поступка због одређених неправилности приликом књижења и пословања фирме у том периоду које су по њиховом мишљењу постојале.

„У току су предистражне радње. Пријава се односи на признавање одређених потраживања за која ми сматрамо да нису постојала и злоупотребе приликом књижења потраживања „Агроцоопа“ према „Шећерани“ која су постојала“, рекао је Авлијаш.

Иначе, Фирма “Агроцооп Еxпорт Импорт” тужила је „Шећерану“ с циљем наплате 8,6 милиона КМ потраживања која је ранији стечајни управник Лазо Ђурђевић оспорио, а „Шећерана“ је добила равоснажну пресуду у овом спору.

Један од бивших директора „Шећеране“ Мехо Фафулић рекао је данас да не зна да ли је против њега поднесена пријава.

„Није ме нико обавијесто. Можда и јесте поднесена, али не знам зашто би“, рекао је Фафулић.

ЦАПИТАЛ је у уторак објавио да су припадници МУП-а покренули истрагу у бијељинској Фабрици шећера у стечају због сумњивих пресуда које је ово предузеће губило, а што је на крају утицало на износ признатих потраживања повјерилаца.

Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић рекао је тада да је полиција прије неколико дана почела да изузима документацију из овог предузећа која се односи на пријаве потраживања настале након добијених пресуда због пропуштања.

„Они ће испитати да ли је било радњи које су могле да промијене пријаве потраживања. Ми имамо 80 одсто пријава потраживања које су настале као резултат пресуда због пропуштања. Дакле, ради се о томе да је неко тужио „Шећерану“, а нико из управе се није жалио, нити доставио писмени одговор суду, нити ишао на рочиште, након чега су доношене пресуде у корист оних који су тужили и те пријаве је ранији стечајни управник морао да призна јер су имали правоснажне пресуде“, рекао је Матић.

Појаснио је да таквих пријава има око стотину. Укупна вриједност признатих потраживања по основу пресуда због пропуштања износи око девет милиона КМ. Казао је да је полиција прво тражила пријаве које се односе на поједина предузећа, а да су онда рекли да ће проширити истрагу и на све остале фирме и појединачна потраживања запослених која су настала по основу пресуда због пропуштања.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ЖУЋО

19.12.2017 08:44

ЛАКРДИЈА ОД МУП-А РС. ВОДЕ ПОЛИТИКУ СНСД-А. ХАПСЕ САМО НЕПОДОБНЕ ПОЛИТИЦИ ВЛАДАЈУЋЕ СТРАНКЕ.МИ СМО ЗА ФЕДЕРАЦИЈУ БИХ НУЛА, СВАКА ЧАСТ ПОЛИЦИЈИ ФЕДЕРАЦИЈЕ НА ХРАБРОСТИ, АЛИ ДА ЈЕ ПОЛИЦИЈА РС ШТРАЈКОВАЛА, ОВИ ИЗ СНСД-А БИ ТО ОКФАЛИКОВАЛИ КАО УТИЦАЈ СТРАНИХ ФАКТОРА, А ТО БИ ПО МИШЉЕЊУ КВАЗИ ЕКСПЕРТА ПОПУТ ГАЛИЈАШЕВИЧА И ЋЕРАНИЋА БИЛО РАВНО ИЗДАЈИ РС. КАКВЕ СМО МИ БУДАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.12.2017 09:43

У праву си друзе! Ви у Рс имате диктатора јединог у Европи! Тај цовјек вас висе од 10 година унистава,пљацка и изолује од цијеле модерне Европе! Ми нормални људи у Федерацији се уопсте томе нерадујемо! Рс је дио БиХ и нико је немозе нити зели укинути! На васу залост док је тај криминалац на власти Рс се уопсте не писе добро! Све најбоље зелим свим нормалним људима у Рс!!!

Name

Даре

19.12.2017 09:45

Баш тако.

Name

ре ре

19.12.2017 10:56

Све би ти био у праву да ти и такви као ти не зелите унитарну Бих

Name

Ре зуцо

20.12.2017 10:34

Мани нас спиновања,,није народ будала да слуса овакве глупе коментаре.

Name

АТР

19.12.2017 08:59

ПРЕТРЕСИТЕ ви пословање за вријеме рада стецајног Управника Лаза Дјурдјевица па да видите ПОСЛА За крим слузбу.Погледајте књизене И исплацене непостојеце троскове стецајног поступка И исплати Плата својој родбини коју је као ангазовао у стецају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

19.12.2017 09:35

Хапси бандите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

19.12.2017 11:40

Ко да хапси? Кога? МУП РС = СНСД = Додик...њихова воља се спроводи, крај приче.

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

19.12.2017 09:36

Ова власт Рс је све унистила! Па има ли игдје у свијету да је унистена или пропала или опљацкана сецерана која свугдје у свијету прави новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

19.12.2017 10:58

Овде сумска газдинства пропала сто влада ниста није улозила како је цудо за сецерану.

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

19.12.2017 09:36

Ова власт Рс је све унистила! Па има ли игдје у свијету да је унистена или пропала или опљацкана сецерана која свугдје у свијету прави новац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2017 10:02

То су посљедице Свјетске кризе из 2008г. то се свугдје десева не само код нас....

Name

Камински

19.12.2017 10:16

Враца се газда на велика врата, отварајте капију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

19.12.2017 10:59

Ово је доказ да мафија води РС. Матић је послат да уништи сецерану и ово је први доказ. СНСД је пред изборе задржао раднике и обећао рад фабрике.Радници су схватили да су преварени па су судским путем затражили своје плате.Сада Матић хоће да им оспори потраживања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

19.12.2017 11:20

И треба да се оспоре потразивања.

Name

Фрко сн&сд

19.12.2017 11:48

Ја ти кажем тужи нас.Ти нас тужиш.Ја се правим луд и преспавам.Ти добијеш лову а пола мени. Јој што функционише ко сат а нико нам ништа не може.А власт? Шта власт? Па она нас покрива и после ко фол изузима документацију. Јој живота докле ли ће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУТИ

19.12.2017 13:24

КАКАВ ЦИНИЗАМ, ДА МУП-А РС НЕШТО ИСТРАЖИ, ПА МУП РС НЕ СМИЈЕ НИ САОБРАЋАЈНУ КАЗНУ НАПИСАТИ ОВИМА ИЗ ВЛАСТИ А КАМОЛИ ДА ИСТРАЖУЈЕ ПРИВРЕДНИ КРИМИНАЛ.

ОДГОВОРИТЕ