MUP RS provjera rad Šećerane

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS potvrdilo je da provjerava poslovanje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Republika Srpska 19.12.2017 | 08:52
MUP RS provjera rad Šećerane
„Uprava kriminalističke policije i Policijska uprava Bijeljina postupaju po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, a vezano za poslovanje „Fabrike šećera“ Velika Obarska sa više privrednih društava“, navodi se u odgovoru MUP-a na pitanja CAPITAL-a.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini su rekli da su zaprimili krivičnu prijavu od preduzeća “Agrocoop export-import” Banjaluka, protiv lica sa inicijalima K.M. i F.M., zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi   i poslovna prevara.

“S tim u vezi, postupajući okružni javni tužilac je uputio PU Bijeljina zahtjev za prikupljanje informacija“, kazali su nam u tužilaštvu.

Pravni zastupnik „Agrocoopa“ Ognjen Avlijaš kaže da je prijva je podnesena protiv lica koja su vodila “Šećeranu” prije otvaranja stečajnog postupka zbog određenih nepravilnosti prilikom knjiženja i poslovanja firme u tom periodu koje su po njihovom mišljenju postojale.

„U toku su predistražne radnje. Prijava se odnosi na priznavanje određenih potraživanja za koja mi smatramo da nisu postojala i zloupotrebe prilikom knjiženja potraživanja „Agrocoopa“ prema „Šećerani“ koja su postojala“, rekao je Avlijaš.

Inače, Firma “Agrocoop Export Import” tužila je „Šećeranu“ s ciljem naplate 8,6 miliona KM potraživanja koja je raniji stečajni upravnik Lazo Đurđević osporio, a „Šećerana“ je dobila ravosnažnu presudu u ovom sporu.

Jedan od bivših direktora „Šećerane“ Meho Fafulić rekao je danas da ne zna da li je protiv njega podnesena prijava.

„Nije me niko obavijesto. Možda i jeste podnesena, ali ne znam zašto bi“, rekao je Fafulić.

CAPITAL je u utorak objavio da su pripadnici MUP-a pokrenuli istragu u bijeljinskoj Fabrici šećera u stečaju zbog sumnjivih presuda koje je ovo preduzeće gubilo, a što je na kraju uticalo na iznos priznatih potraživanja povjerilaca.

Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić rekao je tada da je policija prije nekoliko dana počela da izuzima dokumentaciju iz ovog preduzeća koja se odnosi na prijave potraživanja nastale nakon dobijenih presuda zbog propuštanja.

„Oni će ispitati da li je bilo radnji koje su mogle da promijene prijave potraživanja. Mi imamo 80 odsto prijava potraživanja koje su nastale kao rezultat presuda zbog propuštanja. Dakle, radi se o tome da je neko tužio „Šećeranu“, a niko iz uprave se nije žalio, niti dostavio pismeni odgovor sudu, niti išao na ročište, nakon čega su donošene presude u korist onih koji su tužili i te prijave je raniji stečajni upravnik morao da prizna jer su imali pravosnažne presude“, rekao je Matić.

Pojasnio je da takvih prijava ima oko stotinu. Ukupna vrijednost priznatih potraživanja po osnovu presuda zbog propuštanja iznosi oko devet miliona KM. Kazao je da je policija prvo tražila prijave koje se odnose na pojedina preduzeća, a da su onda rekli da će proširiti istragu i na sve ostale firme i pojedinačna potraživanja zaposlenih koja su nastala po osnovu presuda zbog propuštanja.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

ŽUĆO

19.12.2017 08:44

LAKRDIJA OD MUP-A RS. VODE POLITIKU SNSD-A. HAPSE SAMO NEPODOBNE POLITICI VLADAJUĆE STRANKE.MI SMO ZA FEDERACIJU BIH NULA, SVAKA ČAST POLICIJI FEDERACIJE NA HRABROSTI, ALI DA JE POLICIJA RS ŠTRAJKOVALA, OVI IZ SNSD-A BI TO OKFALIKOVALI KAO UTICAJ STRANIH FAKTORA, A TO BI PO MIŠLJENJU KVAZI EKSPERTA POPUT GALIJAŠEVIČA I ĆERANIĆA BILO RAVNO IZDAJI RS. KAKVE SMO MI BUDALE.

ODGOVORITE
Name

RE

19.12.2017 09:43

U pravu si druze! Vi u Rs imate diktatora jedinog u Evropi! Taj covjek vas vise od 10 godina unistava,pljacka i izoluje od cijele moderne Evrope! Mi normalni ljudi u Federaciji se uopste tome neradujemo! Rs je dio BiH i niko je nemoze niti zeli ukinuti! Na vasu zalost dok je taj kriminalac na vlasti Rs se uopste ne pise dobro! Sve najbolje zelim svim normalnim ljudima u Rs!!!

Name

Dare

19.12.2017 09:45

Baš tako.

Name

re re

19.12.2017 10:56

Sve bi ti bio u pravu da ti i takvi kao ti ne zelite unitarnu Bih

Name

Re zuco

20.12.2017 10:34

Mani nas spinovanja,,nije narod budala da slusa ovakve glupe komentare.

Name

ATR

19.12.2017 08:59

PRETRESITE vi poslovanje za vrijeme rada stecajnog Upravnika Laza Djurdjevica pa da vidite POSLA Za krim sluzbu.Pogledajte knjizene I isplacene nepostojece troskove stecajnog postupka I isplati Plata svojoj rodbini koju je kao angazovao u stecaju.

ODGOVORITE
Name

Bg

19.12.2017 09:35

Hapsi bandite.

ODGOVORITE
Name

Piksi

19.12.2017 11:40

Ko da hapsi? Koga? MUP RS = SNSD = Dodik...njihova volja se sprovodi, kraj priče.

Name

NEKO IZ MASE

19.12.2017 09:36

Ova vlast Rs je sve unistila! Pa ima li igdje u svijetu da je unistena ili propala ili opljackana secerana koja svugdje u svijetu pravi novac!

ODGOVORITE
Name

Jaro

19.12.2017 10:58

Ovde sumska gazdinstva propala sto vlada nista nije ulozila kako je cudo za seceranu.

Name

NEKO IZ MASE

19.12.2017 09:36

Ova vlast Rs je sve unistila! Pa ima li igdje u svijetu da je unistena ili propala ili opljackana secerana koja svugdje u svijetu pravi novac!

ODGOVORITE
Name

re

19.12.2017 10:02

To su posljedice Svjetske krize iz 2008g. to se svugdje deseva ne samo kod nas....

Name

Kaminski

19.12.2017 10:16

Vraca se gazda na velika vrata, otvarajte kapiju.

ODGOVORITE
Name

Tref

19.12.2017 10:59

Ovo je dokaz da mafija vodi RS. Matić je poslat da uništi seceranu i ovo je prvi dokaz. SNSD je pred izbore zadržao radnike i obećao rad fabrike.Radnici su shvatili da su prevareni pa su sudskim putem zatražili svoje plate.Sada Matić hoće da im ospori potraživanja.

ODGOVORITE
Name

Dada

19.12.2017 11:20

I treba da se ospore potrazivanja.

Name

Фрко сн&сд

19.12.2017 11:48

Ја ти кажем тужи нас.Ти нас тужиш.Ја се правим луд и преспавам.Ти добијеш лову а пола мени. Јој што функционише ко сат а нико нам ништа не може.А власт? Шта власт? Па она нас покрива и после ко фол изузима документацију. Јој живота докле ли ће?

ODGOVORITE
Name

ŽUTI

19.12.2017 13:24

KAKAV CINIZAM, DA MUP-A RS NEŠTO ISTRAŽI, PA MUP RS NE SMIJE NI SAOBRAĆAJNU KAZNU NAPISATI OVIMA IZ VLASTI A KAMOLI DA ISTRAŽUJE PRIVREDNI KRIMINAL.

ODGOVORITE