Израел захваљује Америци због вета

Након што су САД вечерас ставиле вето на резолуцију Савјета безбједности УН којом се позива на одбацивање одлуке предсједника Доналда Трампа о признавању Јерусалима за престоницу Израела, Израел захваљује Американцима, док Палестинци најављују позив на хитан састанак Генералне скупштине УН.

Свијет 18.12.2017 | 22:18
Израел захваљује Америци због вета
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, путем видео-снимка објављеног на Фејсбуку, рекао да је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли "упалила свећу истине" и “распршила лажи", упоредивши је са Макавејцима, јеврејским ратницима, преноси АП.

Истовремено, палестински министар спољних послова Ријад ал-Малики најавио је, у изјави новинарима у Рамали, да ће Палестинци у року од 48 сати затражити хитан састанак Генералне скупштине УН, јавља Ројтерс.

Како је Малики истакао, међународна заједница ће "одлуку предсјједника Трампа сматрати ништавном и неважећом".

У међувремену, палестински председник Махмуд Абас рекао је у јавним коментарима високим палестинским званичницима да неће више прихватити САД као посредника на Блиском истоку.

Сједињене Америчке Државе ставиле су данас вето у Савјету безбједности Уједињених нација на резолуцију којом се позива на повлачење Трампове одлуке да Јерусалим призна за престоницу Израела, док су преосталих 14 чланица Савјета гласале за тај нацрт резолуције.

Овим потезом су се САД још више изоловале кад је ријеч о спорној Трамповој одлуци донијетој раније овог мјесеца, оцјењује Ројтерс.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је да је уложила вето на резолуцију УН "у знак одбране америчког суверенитета и улоге Америке у мировном процесу на Блиском истоку", преноси АП.

"Ниједна земља неће говорити Сједињеним Америчким Државама где треба да успоставе своју амбасаду", рекла је Хејли Савјету безбједности након што је уложила први вето САД послије више од шест година.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

попара

18.12.2017 21:46

Америка улозила вето у задњих сест година...а Русија поводом Срба неколико за годину дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило принцип

18.12.2017 22:18

За објективне и добре познаваоце свјетских и геополитичких прилика Русија је, за сваки вето, имала јаке и необориве аргументе, за разлику од покварених и лажљивих Енглеза и Амера, као и њихових подгузних трабаната. Али, то се не може прихватити и "сварити" са кокиним мозгом и америчком и енглеском реалношћу!

Name

Израелац

18.12.2017 22:42

Срби из Републике српске су уз Трампа и Израел ! Трамп је уцинио оно сто до сад ни један предсједник САД није смио.. а да у Српској није корумпирана власт и србима би помогао... ипак та помоц це се одлозити док год предсједници српски флертају са криминалом и капиталом у своју корист а не корист српског народа ... народе пробудисе сад је санса, мозда цак за српску независност у сваком погледу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Израел

19.12.2017 09:58

Хахаха која си ти будала.

Name

Хаа

19.12.2017 14:06

хахахахахаха ста би кад си се ти пробудио?

Name

Палестинац

19.12.2017 19:04

Израел је највеце зло на Земљи. Да није њих, никад не би било ни тероризма, нити ратова.