Izrael zahvaljuje Americi zbog veta

Nakon što su SAD večeras stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom se poziva na odbacivanje odluke predsjednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela, Izrael zahvaljuje Amerikancima, dok Palestinci najavljuju poziv na hitan sastanak Generalne skupštine UN.

Svijet 18.12.2017 | 22:18
Izrael zahvaljuje Americi zbog veta
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, putem video-snimka objavljenog na Fejsbuku, rekao da je američka ambasadorka u UN Niki Hejli "upalila sveću istine" i “raspršila laži", uporedivši je sa Makavejcima, jevrejskim ratnicima, prenosi AP.

Istovremeno, palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki najavio je, u izjavi novinarima u Ramali, da će Palestinci u roku od 48 sati zatražiti hitan sastanak Generalne skupštine UN, javlja Rojters.

Kako je Maliki istakao, međunarodna zajednica će "odluku predsjjednika Trampa smatrati ništavnom i nevažećom".

U međuvremenu, palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je u javnim komentarima visokim palestinskim zvaničnicima da neće više prihvatiti SAD kao posrednika na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države stavile su danas veto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Trampove odluke da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Savjeta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je riječ o spornoj Trampovoj odluci donijetoj ranije ovog mjeseca, ocjenjuje Rojters.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN "u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku", prenosi AP.

"Nijedna zemlja neće govoriti Sjedinjenim Američkim Državama gde treba da uspostave svoju ambasadu", rekla je Hejli Savjetu bezbjednosti nakon što je uložila prvi veto SAD poslije više od šest godina.

Izvor: Tanjug

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

popara

18.12.2017 21:46

Amerika ulozila veto u zadnjih sest godina...a Rusija povodom Srba nekoliko za godinu dana...

ODGOVORITE
Name

gavrilo princip

18.12.2017 22:18

Za objektivne i dobre poznavaoce svjetskih i geopolitičkih prilika Rusija je, za svaki veto, imala jake i neoborive argumente, za razliku od pokvarenih i lažljivih Engleza i Amera, kao i njihovih podguznih trabanata. Ali, to se ne može prihvatiti i "svariti" sa kokinim mozgom i američkom i engleskom realnošću!

Name

Izraelac

18.12.2017 22:42

Srbi iz Republike srpske su uz Trampa i Izrael ! Tramp je ucinio ono sto do sad ni jedan predsjednik SAD nije smio.. a da u Srpskoj nije korumpirana vlast i srbima bi pomogao... ipak ta pomoc ce se odloziti dok god predsjednici srpski flertaju sa kriminalom i kapitalom u svoju korist a ne korist srpskog naroda ... narode probudise sad je sansa, mozda cak za srpsku nezavisnost u svakom pogledu ...

ODGOVORITE
Name

Re Izrael

19.12.2017 09:58

Hahaha koja si ti budala.

Name

Haa

19.12.2017 14:06

hahahahahaha sta bi kad si se ti probudio?

Name

Palestinac

19.12.2017 19:04

Izrael je najvece zlo na Zemlji. Da nije njih, nikad ne bi bilo ni terorizma, niti ratova.