ПС БиХ одлучује о сукобу интереса

На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказане за четвртак по први пут у процедури наћи ће се нови приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ. Читав процес иницирао је Транспаренцy Интернатионал БиХ.

Босна и Херцеговина 18.12.2017 | 22:01
ПС БиХ одлучује о сукобу интереса
Предлагачи овог законског рјешења су посланици из више странака, а то су Борислав Бојић (СДС), Хазим Ранчић (СДА), Јасмин Емрић (А-сда), Диана Зеленика (ХДЗ 1990), Дамир Арнаут (СББ), Саша Магазиновић (СДП), Сенад Шепић (НБ) и Маја Гасал-Вражалица (ДФ).

Како су истакли предлагачи, актуелни закон је неопходно мијењати, те осигурати независну примјену института сукоба интереса. Истовремено, циљ предлагача да БИХ коначно усклади овај закон с препорукама Групе земаља Савјета Европе против корупције, као и препорукама из самог извјештаја Европске комисије за БиХ.

Тако се у предложеним законском рјешењу успоставља независно, професионално тијело за одлучивање о сукобу интереса, а бира га Парламент БиХ, проширује се круг особа на које се закон примјењује како би се уједначио третман према свим носиоцима јавних функција, уводе се једноставнија правила која ограничавају вршење више функција, као и јаснија правила у обављању функција.

Надаље обједињују се прописи о извјештајима о имовини и сукоба интереса, уводи обавеза подношења имовинских картона на годишњој основи, те проширује обим санкција за сукоб интереса бх. политичарима.

Тако се, између осталог, прописује да носилац јавне функције смије обављати само једну функцију, осим ако се додатно бави научним, наставним културним, умјетничким и спортским радом те стјецати приходе од ауторских, патентних и сличних права.

Чланство у управном одбору, надзорном одбору, скупштини, управи или менаџменту неспојиво је са вршењем јавне функције, каже се у приједлогу закона. Такође, особа на јавној функцији не може бити ангажована ни у приватном предузећу.

Међутим, оно што је новина у новопредложениом законском рјешењу јесте и пропис да ни блиски сродник функционера не може бити у управном одбору, надзорном одбору, скупштини, управи или менаџменту јавног предузећа или институције  нити може обнашати руководеће функције у приватном предузећу.

У закону је дефинисано да функционери могу примити поклон у максималном износу од 200 КМ.

Ивана Корајлић из Транспаренцy интернатионал изјавила је за Радиосарајево.ба да овај законски приједлог иде у правцу онога што је предлагала ова невладина организација.

''У сваком случају је је боље рјешење од овога што имамо, прије свега што предвиђа независније тијело за провођење закона, комисију који би била састављена од профеионалаца који се бирају путем конкурса, а не од парламентараца. Уводе се имовински картони који се примјењују на све, и предвиђа се провјера тачности података, појашњавају се ограничења везане за спојивост функција и одлучивања у сукобу интереса", истакла је Корајлићева.

Извор: Радио Сарајево

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Глобал зитизен

18.12.2017 22:13

Ови ниста друго и нераде . Судове заузели не мозес од њих на ред доци ,у скупстинама се баве сами собом. Никада ама бас никада не раде оно за сто су бирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трц

19.12.2017 03:53

Дај Боже да ишта од овога буде.

ОДГОВОРИТЕ