PS BiH odlučuje o sukobu interesa

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za četvrtak po prvi put u proceduri naći će se novi prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Čitav proces inicirao je Transparency International BiH.

Bosna i Hercegovina 18.12.2017 | 22:01
PS BiH odlučuje o sukobu interesa
Predlagači ovog zakonskog rješenja su poslanici iz više stranaka, a to su Borislav Bojić (SDS), Hazim Rančić (SDA), Jasmin Emrić (A-sda), Diana Zelenika (HDZ 1990), Damir Arnaut (SBB), Saša Magazinović (SDP), Senad Šepić (NB) i Maja Gasal-Vražalica (DF).

Kako su istakli predlagači, aktuelni zakon je neophodno mijenjati, te osigurati nezavisnu primjenu instituta sukoba interesa. Istovremeno, cilj predlagača da BIH konačno uskladi ovaj zakon s preporukama Grupe zemalja Savjeta Evrope protiv korupcije, kao i preporukama iz samog izvještaja Evropske komisije za BiH.

Tako se u predloženim zakonskom rješenju uspostavlja nezavisno, profesionalno tijelo za odlučivanje o sukobu interesa, a bira ga Parlament BiH, proširuje se krug osoba na koje se zakon primjenjuje kako bi se ujednačio tretman prema svim nosiocima javnih funkcija, uvode se jednostavnija pravila koja ograničavaju vršenje više funkcija, kao i jasnija pravila u obavljanju funkcija.

Nadalje objedinjuju se propisi o izvještajima o imovini i sukoba interesa, uvodi obaveza podnošenja imovinskih kartona na godišnjoj osnovi, te proširuje obim sankcija za sukob interesa bh. političarima.

Tako se, između ostalog, propisuje da nosilac javne funkcije smije obavljati samo jednu funkciju, osim ako se dodatno bavi naučnim, nastavnim kulturnim, umjetničkim i sportskim radom te stjecati prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava.

Članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu nespojivo je sa vršenjem javne funkcije, kaže se u prijedlogu zakona. Takođe, osoba na javnoj funkciji ne može biti angažovana ni u privatnom preduzeću.

Međutim, ono što je novina u novopredloženiom zakonskom rješenju jeste i propis da ni bliski srodnik funkcionera ne može biti u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu javnog preduzeća ili institucije  niti može obnašati rukovodeće funkcije u privatnom preduzeću.

U zakonu je definisano da funkcioneri mogu primiti poklon u maksimalnom iznosu od 200 KM.

Ivana Korajlić iz Transparency international izjavila je za Radiosarajevo.ba da ovaj zakonski prijedlog ide u pravcu onoga što je predlagala ova nevladina organizacija.

''U svakom slučaju je je bolje rješenje od ovoga što imamo, prije svega što predviđa nezavisnije tijelo za provođenje zakona, komisiju koji bi bila sastavljena od profeionalaca koji se biraju putem konkursa, a ne od parlamentaraca. Uvode se imovinski kartoni koji se primjenjuju na sve, i predviđa se provjera tačnosti podataka, pojašnjavaju se ograničenja vezane za spojivost funkcija i odlučivanja u sukobu interesa", istakla je Korajlićeva.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Global zitizen

18.12.2017 23:13

Ovi nista drugo i nerade . Sudove zauzeli ne mozes od njih na red doci ,u skupstinama se bave sami sobom. Nikada ama bas nikada ne rade ono za sto su birani.

ODGOVORITE
Name

Trc

19.12.2017 04:53

Daj Bože da išta od ovoga bude.

ODGOVORITE