Пријава због ратног злочина у Добоју

Полицијска управа Добој Тужилаштву БиХ доставила је извјештај против једног лица са подручја Федерације БиХ, због основа сумње да је извршио кривично дјело „Злочини против човјечности“.

Република Српска 18.12.2017 | 12:38
Пријава због ратног злочина у Добоју
За пријављено лице постоји основ сумње да је у вријеме оружаних сукоба у БиХ, у периоду од јула до краја децембра 1992. године, супротно правилима Међународног хуманитарног права и супротно Женевској конвенцији о заштити лица за вријеме рата, као високо позиционирани официр Армије БиХ, учествовао у одлукама о одобравању употребе артиљеријско-ракетних оруђа ради неселективног гранатирања цивилних циљева у ужој и широј зони градског језгра града Добоја.

Приликом гранатирања, од ракета испаљених са положаја Армије БиХ, у наведеном периоду, у ужем језгру града Добоја смртно је страдало тринаест, а теже и лакше рањено укупно осамнаест цивилних лица.

Полицијска управа Добој, у претходном периоду, поднијела је три извјештаја против десет лица због основа сумње да су извршили кривично дјело „Злочини против човјечности“ и кривично дјело „Ратни злочин против цивилног становништва“, који се односе на гранатирање ужег и ширег подручја града Добоја, наведено је на сајту МУП РС.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

АР

18.12.2017 11:51

Хаха да није залосно било би смијесно.Неселективно гранатирање Сигурно сваког треба ухапсити ко је без везе И неселективно гранатирао Ми смо то добро радили И нико нас окривити немозе Дје није било српског зивља Како нас драги дјенерал Младиц казе удрите тамо гдје Нема српског зивља То су бии сигурно селективни циљеви хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

18.12.2017 17:50

Да ниси луд био би будала.

Name

??????

18.12.2017 14:47

Био ја 1995.године пролазио кроз Добој. У парку сједнем да се одморим. Кад наиђе једна жена и рече да је ту неки дан неко погинуо од гранате. Иначе сав пут Добој-Шамац је био на домету артиљерије па се знало догодити да исти дан и у полазној и у повратној жељезничкој станици кажу да је сирена огласила ваздушну опасност. У љето 1994.године друмски саобраћај је био преусмјерен преко понтонског моста између Оџака и Шамца. Кажу да су они из Градачца гранатирали мост преко Босне у Модричи па га сад Срби поправљају. И у Добоју и у Шамцу сам се знао крити од граната. Кад би Срби мало запустили неке положаје на Мајевици био би гранатиран и Угљевик. А обадва 110 кВ далековода у југозападном дијелу Брчког су стално гранатирана и стално поправљана. У мене су кућу до темеља били Хрвати срушили гранатама као непријатељски положај. А близу мене има колико хоћеш хрватских кућа које су Срби изоштећивали гранатама као непријатељске положаје.

ОДГОВОРИТЕ