Prijava zbog ratnog zločina u Doboju

Policijska uprava Doboj Tužilaštvu BiH dostavila je izvještaj protiv jednog lica sa područja Federacije BiH, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo „Zločini protiv čovječnosti“.

Republika Srpska 18.12.2017 | 12:38
Prijava zbog ratnog zločina u Doboju
Za prijavljeno lice postoji osnov sumnje da je u vrijeme oružanih sukoba u BiH, u periodu od jula do kraja decembra 1992. godine, suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti lica za vrijeme rata, kao visoko pozicionirani oficir Armije BiH, učestvovao u odlukama o odobravanju upotrebe artiljerijsko-raketnih oruđa radi neselektivnog granatiranja civilnih ciljeva u užoj i široj zoni gradskog jezgra grada Doboja.

Prilikom granatiranja, od raketa ispaljenih sa položaja Armije BiH, u navedenom periodu, u užem jezgru grada Doboja smrtno je stradalo trinaest, a teže i lakše ranjeno ukupno osamnaest civilnih lica.

Policijska uprava Doboj, u prethodnom periodu, podnijela je tri izvještaja protiv deset lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo „Zločini protiv čovječnosti“ i krivično djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“, koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, navedeno je na sajtu MUP RS.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

AR

18.12.2017 11:51

Haha da nije zalosno bilo bi smijesno.Neselektivno granatiranje Sigurno svakog treba uhapsiti ko je bez veze I neselektivno granatirao Mi smo to dobro radili I niko nas okriviti nemoze Dje nije bilo srpskog zivlja Kako nas dragi djeneral Mladic kaze udrite tamo gdje Nema srpskog zivlja To su bii sigurno selektivni ciljevi haha

ODGOVORITE
Name

Virus

18.12.2017 17:50

Da nisi lud bio bi budala.

Name

??????

18.12.2017 14:47

Bio ja 1995.godine prolazio kroz Doboj. U parku sjednem da se odmorim. Kad naiđe jedna žena i reče da je tu neki dan neko poginuo od granate. Inače sav put Doboj-Šamac je bio na dometu artiljerije pa se znalo dogoditi da isti dan i u polaznoj i u povratnoj željezničkoj stanici kažu da je sirena oglasila vazdušnu opasnost. U ljeto 1994.godine drumski saobraćaj je bio preusmjeren preko pontonskog mosta između Odžaka i Šamca. Kažu da su oni iz Gradačca granatirali most preko Bosne u Modriči pa ga sad Srbi popravljaju. I u Doboju i u Šamcu sam se znao kriti od granata. Kad bi Srbi malo zapustili neke položaje na Majevici bio bi granatiran i Ugljevik. A obadva 110 kV dalekovoda u jugozapadnom dijelu Brčkog su stalno granatirana i stalno popravljana. U mene su kuću do temelja bili Hrvati srušili granatama kao neprijateljski položaj. A blizu mene ima koliko hoćeš hrvatskih kuća koje su Srbi izoštećivali granatama kao neprijateljske položaje.

ODGOVORITE