Карађорђевићи хоће најексклузивнији дио црногорског приморја

Од када су потомци краљевске породице у Србији иницирали процес реституције имовине у Црној Гори коју им је одузела Федеративна Народна Република Југославија (ФНРЈ) након Другог свјетског рата, први пут је дио мјештана у Милочеру сазнао да Карађорђевићи потражују и дио њихове имовине.

Регион 16.12.2017 | 19:27
Карађорђевићи хоће најексклузивнији дио црногорског приморја
Осим тих парцела, породица српског престолонасљедника тврди да им припада и најексклузивнији дио црногорског приморја, гдје се налазе неки од најпознатијих хотела, али и планира изградња нових.

Након што је Управа за некретнине ставила забиљежбу реституције на парцеле и некретнине у Милочеру, чије враћање тражи српски престолонасљедник Александар Карађорђевић, дио мјештана је добио обавијест од катастра да је и на њихову имовину терет спора. Један од њих је Крсто Рађеновић.

"Ми заиста за сада не знамо о чему се ту ради. Према документима које имамо, та земља је у нашем власништву вијековима. Не знамо каква документа има породица Карађорђевић и зато жељно ишчекујемо да почне судски спор", каже Рађеновић.

Из будванске Управе за некретнине нам је потврђено да су 11. октобра ове године добили од Комисије за повраћај и обештећење Бар захтјев о забиљежби реституције у име Александра ИИ Карађорђевића и Катарине де Силва на дијелове земље и некретнине у Милочеру. Упис су наложили рјешењем од 1. новембра.

Карађорђевићи траже реституцију земље на којој је хотел Краљичина плажа, те више некретнина међу којима је и хотел Милочер. Зато је на уписани терет реституције жалбу уложило Хотелско туристичко предузеће (ХТП) Милочер, а први пут је потврђено да се и приватна имовина нашла под спором, иако њени носиоци тврде да генерацијама посједују уредна документа о власништву.



Један од њихових адвоката је Јоко Трипковић, који наводи примјер својих клијената: Иво Ђурашевић и Александар Јовановић имају двојну кућу у Милочеру, чија је грађевинска дозвола издата још 1967. године, након чега су уписани у катастру као њени власници.

"Моји клијенти нису уопште звани да дођу на расправу. По закону би било неопхдно да дођу и покажу своја документа као доказе, па да се на тај начин одлучује. Они су доведени пред свршени чин и уопште нису знали да се води тај поступак, који траје већ извјесно вријеме", каже Трипковић.

Мјештани кажу да у Милочеру има четрдесетак породица на чију је имовину заведену у катастру стављена забиљежба реституције по захтјеву Карађорђевића. Што то значи у правном смислу, појашњава адвокат Трипковић:

"То је терет. Њиме је ускраћено право да људи располажу својом имовином, иако то није децидно забрана располагањем. Јер, ако ће неко да је купи, одмах се јавља сумња у правну сигурност купопродаје. Ако би мене неко сад' као правника питао да ли да купи неку парцелу са забиљежбом реституције, не бих му то савјетовао".

Крсто Рађеновић сматра да ће због спорости судова мјештани бити на губитку и ако докажу своје власништво на најатрактивнијем дијелу црногорског приморја.

"Ако се докаже да породица Карађорђевић у том дијелу нема никакве земље, онда је нама нанијета огромна штета. Јер, сад смо доведени у пат позицију да са том земљом не можемо да располажемо, не можемо да нађемо стратешког партнера или нешто заједнички уложимо у ту земљу", каже.

Дио имовине коју у Милочеру потражују Карађорђевићи је у власништву Хотелске групе Будванска ривијера, а у дугогодишњем закупу фирме Адриатиц пропертиес, бизнисмена Петроса Статиса. Грчки закупац је на том дијелу планирао градњу туристичког комплекса, а на мјесту сада руиниране Краљичине плаже најавио је градњу новог и много већег хотела. Раније је објављено да је дио земљишта чије враћање тражи српски престолонасљедник и око 4.000 квадрата у власништву Прве банке Аца Ђукановића, брата челника Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића.

Представници породице Карађорђевић за односе са јавношћу не желе да у овој фази коментаришу цијели случај, а ни у Будванској ривијери нису одговорили на наш упит. Када и како ће се размрсити цијели случај, нико се не усуђује да предвиђа. Адвокат Трипковић каже да је могуће да потраје годинама.

"Може трајати годину, двије, пет. Јер је Комисија прилично спора, а поступци дуги, са прекидима. То изискује и разна вјештачења - геодетска, грађевинска, урбанистичка. Због свега, то иде споро", наводи.

Карађорђевићи су захтјев за реституцију у Црној Гори поднијели 2005. Двије године касније будванска Комисија за повраћај и обештећење је тај захтјев одбила. Идентична је била и одлука регионалне Комисије из Бара, након чега су се Карађорђевићи жалили вишој инстанци, Министарству финансија.

Тврде да полажу имовинско право на некретнине које су им одузете 1947. одлуком Народне Скупштине ФНРЈ, а, уз локације на приморју, сматрају да им припадају и куће на Цетињу и Ријеци Црнојевића.

Осим у Црној Гори, гдје су покренули процес реституције, потомци Карађорђевића тврде да такође полажу право на имовину у Македонији (Демир Капија) и Словенији (на Бледу, Бохињу и Брду код Крања).

(РСЕ)

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Ро

16.12.2017 18:34

И треба.Што је њихово треба вратити.Уосталом вратиће им у Страсбуру ако ЦГ не буде хтијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2017 19:24

Види само паметног овог господина Ро..

Name

Јулио

16.12.2017 19:47

И они су од некога отели ту имовину. Какво врацање Карађорђевићима?!

Name

Крајисник

16.12.2017 20:37

Имају ли илакве купопродајни уговор или посједовне листове, издате у оно вријеме? Ако имају, пнда је њихово.

Name

подрска

16.12.2017 20:38

Таке је Ро то је једина краљевска Лоза у бивсој Yу

Name

Коментатор

16.12.2017 21:22

Све су то Карадјордјевићи крваво, тешком муком и радом зарадили.

Name

ре

16.12.2017 22:38

Добит ће, махуну.

Name

Ц

16.12.2017 22:50

Нека потражи господин по Лондону да му дјед није шта оставио.Вамо нема шта тражити.Како добио тако и изгубио.Својим чином је слава Карађорђевића већ одавно прокоцкана.Како се не постиди народа испред свога дједа Петра?

Name

БЛ комуниста

17.12.2017 06:58

Зарадили продајући тј. узимајући рекет од продаје суви шљива и крмача у Аустроугарску. Као сад Додик и АВ за извоз у Русију,лопови Карађорђевићи први да науче Српски.

Name

Остоја

17.12.2017 09:11

Када це Србија да постане краљевина? Имамо краља,породицу,наследнике да заврсимо сто је запоцето ’90-тих. Друге дрзаве се отимају за краљевску лозу а ми ни да их вратимо. Парламентарна монархија са краљем на целу. Плус да им се сва имовину у хрвацкој,Словенији,бих и македонији врати под хитно. То треба Додик да потегне и сав Србски народ це стати ко један иза њега.

Name

Историја

17.12.2017 09:20

Карађорђевићи су се нагло обогатили након што су се докопали власти у Србији и касније у СХС краљевини и Југославији.

Name

Вирус

17.12.2017 16:03

С веро у бога за краља и отадзбину.

Name

владо

18.12.2017 17:17

Не треба им вратити ниста јер краља Петра је хранио Црногорски краљ Никола и био је го миш. Све су отели док је народ изгинуо у њиховој непромисљеној политици, а да се не одговори о сиромаству у које су га увалили. Све је то отето.

Name

ре јулио и крајисник и комуниста бл

19.12.2017 08:37

Не мозе бас да постоји купородајни уговор за некретнине од прије нпр 1860. године. Та прица иде овако. Султан је постао власник цијеле Србије, БиХ и све земље у Османском царству. Краљ који је протјерао турке је постао власник свог земљиста на територији ослободјене Србије. Касније је агреарним и слицним реформама уведено да КЕМТОВИ постају власници земље коју обрадјују а други део постаје власниство дрзаве а треци краља. Сто знаци да је у сутини сва земља прво отета од стране турака па смо онда ми отели ту земљу опет од турака И ПОДЈЕЛИЛИ измедју народа, дрзаве, цркве и краља. После тога се земљисте могло стицати куповином. Неко је земљу куповао а неко је опет добио земљу (као сто је мој прадјед добио суму) од дрзаве(не краља) као надокнаду за слузбу дрзави у рату. Знаци у Краљевини су постојали папири ста је ције и ту нема слободе тумацења. Оно сто је моје, то је моје. Никако не мозе бити власниство ТВОЈЕ. Оно сто је мој дјед, који је био обицни сељак, зарадио и купио и сто је његов отац добио за ратне заслуге а сто је одузето због комунистицких банди ТО ИМА ДА МИ СЕ ВРАТИ. Ако неце дрзава да врати идемо на суд па це суд реци ко је управу. То сто су они краљевска породица а моја сељацка то нема везе. ЦАРУ ЦАРЕВО, СЕЉАКУ СЕЉАКОВО, ПОПУ ПОПОВО, ТЕБИ ТВОЈЕ, МЕНИ МОЈЕ. Ако је неко несто стекао противно закону, то нек доказе суд и нека му се одузме. Али нека ДОКАЗЕ. Мојој породици је одузето преко 30 хектара земље и јос толико суме. Немате ВИ ПРАВО (комунисти и пролетери) да говорите колико ја смијем да зарадим, купим и оставим у наследство својој дјеци. Мени (а самим тим и краљу) има да вратите ста сте узели. Ја цу своје да вратим макар у стразбуру и нецу одустати по цијену да то води банкрота цитаве дрзаве.

Name

Борислав

19.12.2017 08:54

Крљеви по западном свијету су и даље власници својих имања јер код њих није било комунистичке отимачине и прогона краљевских породица. Треба им вратити имовину јер на ту имовину немају право ови данашњи богаташи Црне Горе који до 1991 нису имали ништа.

Name

ре борислав

19.12.2017 10:58

Тито је пенцилин за бурзоазију!

Name

револуција

19.12.2017 15:03

треба поново срусити и протјерати краља(стетоцина)

Name

Дзоо.

16.12.2017 18:36

Хоцу и ја леба без мотику.Мојим су остали дузни пола Будве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вида

16.12.2017 18:43

Ста су до сада радили потомци карадјордјевица гдје су се крили,одкуд им одједном то право да располазу некретнинама, ко је плацао порез на тенекретнине ,како зањих не вази плацање пореза а за остали народ вази ,брука од власти играју цудну игру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗНА

16.12.2017 19:24

Баба Видо,па како не знас,ми смо их 1941.отјерали,дрази нам је био Друг Тито од сопственог Краља.После 1945.смо им све одузели па и дан данас дјеца и унуци политицких комесара ни ,,криви ни дузни,,узивају у њиховој имовини,која је данас ,,1/1,,у њиховом власниству.Ха,ста мислис.

Name

ре

16.12.2017 19:25

Тачно тако, нека плате порез, па нека доказу поријекло имовине и да с све то размотри...а гдје је била господа док смо ми скакали по овим планинама...

Name

јоја

16.12.2017 20:39

Нек ти Миле доказује Јебо те он.

Name

Стане

16.12.2017 23:37

Гдје (је Бу)два за ме мјеста нема...нек прво врати опљацкано тозла...кад су бјезали и оставили Дразу и Тита да им пресуде...фик и готово...Јебо нас престолонаследник...и опет му се осладило.

Name

Последњи кинески цар

17.12.2017 06:53

ОЗНА, потпуно си у праву. Право на својину и приватну имовину је основно и најпрече право.

Name

@Ре

17.12.2017 16:48

Платице порез, цим наплате кирију од комуњара који су ту имовину узивали од 1945. до данас! Закон је на њоховој страни!

Name

ДИЈЕЛИДБА

16.12.2017 18:54

Кад сте 41. бјезали и оставили народ без главе. Неби вам требало ниста вратити нигдје на простору бивсе Југе,ниста за њу нисте дали него сте из Лондона гледали ста се догадза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,Ја

16.12.2017 19:30

А да узмес мало Историју,до сада си уцио из Хисторије,да си иста знао,знао би и то да је управо њихов Деда творац Југославије.

Name

Управо Дјелидба

16.12.2017 19:31

Идите одакле сте дошли!!!

Name

Бансхее

17.12.2017 09:14

Боље би прошли да није! Има тога још, али не бих. Играо за Енглезе као и Петар! Петар ИИ глупи, отац овог сто данас тражи од Словенаца Блед, етц, прокоцкао све опљацјано и однијето након бијега, умро у Америци као клосар. Није га занимао народ. А син АЛЕX се вратио осиромасен да га Србија издржава. Имале су и Румунија, Бугарска и Грцка краљеве, али их данас не издржавају, потомке мислим. Само глупи Срби!

Name

ХИСТОРИЈА-ИСТОРИЈА ТРЕБА ДА ЈЕ ЈЕДНО

17.12.2017 09:28

Краљеви у мојој ХИСТОРИЈИ су били први у одбрани први у освајању бас супротно. Ако им је деда стваро еx Yугу сто писе у твојој историји,требали су да се ставе на цело земље којом су управљали јако лосе. У мојој ХИСТОРИЈИ писе да су Yугу створиле земље Антанте побједнице у рату,ради баланса снага у ЕУ,а ницији дедови

Name

Бансхее

17.12.2017 09:37

Аустроугарска у БХ једино сметала муслиманима и Енглезима. Карадјордјевици Енглеске слуге дале повод за Први свјетски рат. Сто је знао дјецко од 17 г. Принцип. Инструиран. Босну је цивилизирала Аустрија. И данас се служе земљишним књигама, градјевине етц. Сто су вам господо оставили Турци, или Енглези?!! Кости набијених на колац или погинулих у Првом рату, а и у Другом. Обреновићи су се држали Сваба и боље би прошли, сигурно! И сад ови траже нешто. Ето им родјаке Елизабете ИИ. Истјерати хохстаплере из Србије!

Name

Јоја

16.12.2017 19:23

Вратити, него ста. Неце се, ваљда, Црногорци сепурити на српској земљи. Ако не милом, а оно силом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2017 20:24

Ех, Јоја, протеће пуно воде Дрином док се дозовеш..

Name

РЕ Јоја

16.12.2017 22:42

Одкад је то Црна Гора Србија па да се не сепуре на свом, јаднице ид се лијеци.

Name

Е,Јоја

17.12.2017 11:10

Ако мислиш да су мало покупили од народа,а толико их болиш,дај им мало своје имовине! Не брини, кад бисмо им сви дали они бо узели! Навикли су да живе на туђој грбачи! Црногорци,боље даје сиротињи раји него обима што не знају нисрпски да причају! Е,Тито да само знаш шта потомци оне нам богате и за све равноправне земље предлажу! Лака ти земља! Владао си толико година како злобници кажу ,,диктатура,,а ништа не остави својој жени и дјеци!?

Name

XY

16.12.2017 19:29

Баш ће то добити од браће црногораца, нису ни они весло сисали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цг

16.12.2017 19:34

Прво да краљ науци српски или црногорски језик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено,

16.12.2017 19:40

Карађорђевици нека докажу порекло имовине, краљ и њему слицни су сво златопокрали и однели у лондон ,тако да су уназадили српски народ 'за 300ста година ( ниста им не дати лопови дусмански "доклен је српски народ гино и прогањао окупаторе ;они су у лондону гладили м*да ,а ми смо страдавали од глади, никаквога врацања ,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКЛЕН

16.12.2017 20:49

Овакви су први у реду када су избори.

Name

ре постено

17.12.2017 00:26

Ако ви уопсте пратите ста се збило са златом??? Све сто је било депоновано у ЦХ подијељено је на републике. То је само дио злата из НБЈ а остало је вагонима одвезено даље,Зна се гдје!!Друго,Босна и ЦГ нијесу биле дрзаве и нијесу имале право на наследје,Јер тада је то све била Србија о хрватима да не говорим.Колико је по теби могло да стане у онако мали авијонциц?? На крају постено БОР се налази у Србији.

Name

Историја

17.12.2017 09:24

Па и предак Карађорђе је у своје вријеме, руским дукатима намијењеним устанку, куповао имања по Влашкој. У своје и за свој рачун.

Name

Било би

17.12.2017 11:16

Поштено да докажу поријекло имовине??? Лондон им је ћаћевина,те нека трже тамо! Има још златних полуга што однесоше,а народ оставише на милост и немилост!

Name

Реган

16.12.2017 20:59

Ти Карадјордјевици кад их погледас видис да су некако дебилни,не треба им дати ниста, мрс у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потенцијална краљица?!, садасња

17.12.2017 10:15

Супруга "будуцег краља" Александра ИИ??!! Презива се Де СИЛВА. Старо грчко презиме! Овдје се ради о пропалитетима који су досли у Србију да их се издржава. Из ког разлога зна власт Србије. И сад траже још. Јосип Броз ништа није имао. Све дрзавно. Цовјек само користио. Ове вратити у Енглеску, Елизабети нека их она издржава. Родјаци су.

Name

Семберац

16.12.2017 22:29

За оне кои незнају, прво одакле њима толика имовина кад у то време народ није имао довољно ни за хлеба.Друго мало ли је краљ злата изнио кад је бјежо из земље и оставио народ на милост и не милост непријатељу. Треће и данас су они на грбачи овог напаћеног народа. Четврто за ове глупе Србе што их подржавају, дали ви знате да им мајка није српкиња а ко им је тата то једино мама зна. Једно је тачно говоре матерњим језиком, али је жалосно да незнају Српски језик. Нај већа Титова грешка је што је забранио повратак Карађорђевићима да је багру побио неби нам сад били на грбачи. Толико да се зна због ови глупи и залуђени Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

17.12.2017 10:50

Семберац, неке ствари су ти нетачне. "И данас су они на грбачи овог напаћеног народа", написао си, а уопште није тачно. Држава, тј. народ који пуни буџет не финансира Карађорђевиће. Провјери. Даље, Титова улога још увијек није дефинтивно разјашњења,али оно што се зна и што је чињеница да је стварањем СФРЈ спасио многе фашисте од извођења пред лице правде,као и да је Хрватску која је била фашистичка као НДХ наградио у СФРЈ дајући јој статус Републике из којег је проистекла држава. Читајући твој текст стиче се дојам да је Тито више учинио за Српски народ од Карађорђевићс што. када се у обзир узму аргументи уопште није тачно. Срби као побједници и у првом и у другома свјетском рату нису буквално добили ништа у односу на оне који су у оба рата били на супротним губитничким странама, који због тога нису никад одговарали,а сада су добили државе и "глуме највеће антифашисте". Не треба се стидити Карађорђевића, камо среће да је остала парламентарна монархија као у многим европским "напредним" државама.

Name

Бј

17.12.2017 07:50

А који су ово лешинари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јулио

17.12.2017 08:18

Док сам читао текст помислио сам исто као ти. Откуд њима то земљиште. Ко је тада заплакао кад су њему они отимали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

19.12.2017 10:44

бас тако...

Name

Реституција

17.12.2017 08:24

Ако српски краљ има право на поврат имовине одузете наводно од стране комунистицке власти онда не видим разлог засто потомци турских падисаха не би остварии иста права у Бг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

17.12.2017 08:56

Није спорно да треба имовину вратити, јер је отета од стране комунистичке власти. Спорно је колико то наше краљевске породице Карађорђевићи и Обреновићи стекоше некретнина у напаћеној и страдалој Србији. Народ осиромашио а властеласе обогатила, а све у име народа. Исто вриједи и за нашу новију властелу Додика, Радмановића, Шпирића ... А да се није толико крало од народа остало би и нешто за сиротињу, овако сиротиња на контејнере, а политичарима и властели станови, виле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

круна

17.12.2017 08:59

Треба им дати то је српско црногорски краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее, јадни пропалитети!

18.12.2017 22:07

Откуд им то, да и у Словенији траже некретнине?!!! Нису заслужили ни нулу. А не да их сад издржава Србија

Name

Хм

17.12.2017 09:04

Јос један разлог да су се Срби Црне Горе одвојили од Србије. Није то било слуцајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карадјордјевици

18.12.2017 23:44

Људи тразе своје стоимје цопо отео ниције нису отели само тразе своје поврат имовине тоје било њихово нормално да тразе своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карадјордјевици

18.12.2017 23:52

Ви сте сви који коментарисети нај обицније будале и лаици знатели даје крепани цопо и озна све им одузела и забранила повратак у њихову дрзаву а вистеје сада раскопали људи тразе своје имају право јели крепани цопо зивијо у белом двору тоје њихова куца била ви сви стосада коментарисете то сте србомрзци све стоасоцира на србе ви мрзите тако и царску лозу а косте ви испитајте своје корене моздасте потурице павам они сметају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

19.12.2017 10:38

НАУЦИ БАР ОСНОВЕ ПРАВОПИСА , ПА СЕ УПУСТИ У ДИЈАЛОГ.

Name

ре

19.12.2017 10:40

Какав чобан!

Name

ре

19.12.2017 10:42

У нас у Црну Гору казе се коријен а не корен, а ти ниси тај који се пита.Ниста неце добити.

Name

карадјордјевици

18.12.2017 23:54

Нека људи узму све стоје њима припадало имају право на то достасу други користили њихову имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2017 10:39

Ако их залис удијели им несто своје, а када доказу да је то њихово а није опљацкано од народа, онда бих се могло разговарати.

Name

ја будаластих коментара

19.12.2017 05:49

Па гдје сте видјели да краљеви немају ниста?Тада би вам Карадордевици били по вољи?

ОДГОВОРИТЕ