Karađorđevići hoće najekskluzivniji dio crnogorskog primorja

Od kada su potomci kraljevske porodice u Srbiji inicirali proces restitucije imovine u Crnoj Gori koju im je oduzela Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) nakon Drugog svjetskog rata, prvi put je dio mještana u Miločeru saznao da Karađorđevići potražuju i dio njihove imovine.

  • Vijesti
  • Region


Osim tih parcela, porodica srpskog prestolonasljednika tvrdi da im pripada i najekskluzivniji dio crnogorskog primorja, gdje se nalaze neki od najpoznatijih hotela, ali i planira izgradnja novih.

Nakon što je Uprava za nekretnine stavila zabilježbu restitucije na parcele i nekretnine u Miločeru, čije vraćanje traži srpski prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, dio mještana je dobio obavijest od katastra da je i na njihovu imovinu teret spora. Jedan od njih je Krsto Rađenović.

"Mi zaista za sada ne znamo o čemu se tu radi. Prema dokumentima koje imamo, ta zemlja je u našem vlasništvu vijekovima. Ne znamo kakva dokumenta ima porodica Karađorđević i zato željno iščekujemo da počne sudski spor", kaže Rađenović.

Iz budvanske Uprave za nekretnine nam je potvrđeno da su 11. oktobra ove godine dobili od Komisije za povraćaj i obeštećenje Bar zahtjev o zabilježbi restitucije u ime Aleksandra II Karađorđevića i Katarine de Silva na dijelove zemlje i nekretnine u Miločeru. Upis su naložili rješenjem od 1. novembra.

Karađorđevići traže restituciju zemlje na kojoj je hotel Kraljičina plaža, te više nekretnina među kojima je i hotel Miločer. Zato je na upisani teret restitucije žalbu uložilo Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Miločer, a prvi put je potvrđeno da se i privatna imovina našla pod sporom, iako njeni nosioci tvrde da generacijama posjeduju uredna dokumenta o vlasništvu.Jedan od njihovih advokata je Joko Tripković, koji navodi primjer svojih klijenata: Ivo Đurašević i Aleksandar Jovanović imaju dvojnu kuću u Miločeru, čija je građevinska dozvola izdata još 1967. godine, nakon čega su upisani u katastru kao njeni vlasnici.

"Moji klijenti nisu uopšte zvani da dođu na raspravu. Po zakonu bi bilo neophdno da dođu i pokažu svoja dokumenta kao dokaze, pa da se na taj način odlučuje. Oni su dovedeni pred svršeni čin i uopšte nisu znali da se vodi taj postupak, koji traje već izvjesno vrijeme", kaže Tripković.

Mještani kažu da u Miločeru ima četrdesetak porodica na čiju je imovinu zavedenu u katastru stavljena zabilježba restitucije po zahtjevu Karađorđevića. Što to znači u pravnom smislu, pojašnjava advokat Tripković:

"To je teret. Njime je uskraćeno pravo da ljudi raspolažu svojom imovinom, iako to nije decidno zabrana raspolaganjem. Jer, ako će neko da je kupi, odmah se javlja sumnja u pravnu sigurnost kupoprodaje. Ako bi mene neko sad' kao pravnika pitao da li da kupi neku parcelu sa zabilježbom restitucije, ne bih mu to savjetovao".

Krsto Rađenović smatra da će zbog sporosti sudova mještani biti na gubitku i ako dokažu svoje vlasništvo na najatraktivnijem dijelu crnogorskog primorja.

"Ako se dokaže da porodica Karađorđević u tom dijelu nema nikakve zemlje, onda je nama nanijeta ogromna šteta. Jer, sad smo dovedeni u pat poziciju da sa tom zemljom ne možemo da raspolažemo, ne možemo da nađemo strateškog partnera ili nešto zajednički uložimo u tu zemlju", kaže.

Dio imovine koju u Miločeru potražuju Karađorđevići je u vlasništvu Hotelske grupe Budvanska rivijera, a u dugogodišnjem zakupu firme Adriatic properties, biznismena Petrosa Statisa. Grčki zakupac je na tom dijelu planirao gradnju turističkog kompleksa, a na mjestu sada ruinirane Kraljičine plaže najavio je gradnju novog i mnogo većeg hotela. Ranije je objavljeno da je dio zemljišta čije vraćanje traži srpski prestolonasljednik i oko 4.000 kvadrata u vlasništvu Prve banke Aca Đukanovića, brata čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Predstavnici porodice Karađorđević za odnose sa javnošću ne žele da u ovoj fazi komentarišu cijeli slučaj, a ni u Budvanskoj rivijeri nisu odgovorili na naš upit. Kada i kako će se razmrsiti cijeli slučaj, niko se ne usuđuje da predviđa. Advokat Tripković kaže da je moguće da potraje godinama.

"Može trajati godinu, dvije, pet. Jer je Komisija prilično spora, a postupci dugi, sa prekidima. To iziskuje i razna vještačenja - geodetska, građevinska, urbanistička. Zbog svega, to ide sporo", navodi.

Karađorđevići su zahtjev za restituciju u Crnoj Gori podnijeli 2005. Dvije godine kasnije budvanska Komisija za povraćaj i obeštećenje je taj zahtjev odbila. Identična je bila i odluka regionalne Komisije iz Bara, nakon čega su se Karađorđevići žalili višoj instanci, Ministarstvu finansija.

Tvrde da polažu imovinsko pravo na nekretnine koje su im oduzete 1947. odlukom Narodne Skupštine FNRJ, a, uz lokacije na primorju, smatraju da im pripadaju i kuće na Cetinju i Rijeci Crnojevića.

Osim u Crnoj Gori, gdje su pokrenuli proces restitucije, potomci Karađorđevića tvrde da takođe polažu pravo na imovinu u Makedoniji (Demir Kapija) i Sloveniji (na Bledu, Bohinju i Brdu kod Kranja).

(RSE)

KOMENTARI62
POŠALJITE PORUKU

Ro

16.12.2017 19:34

I treba.Što je njihovo treba vratiti.Uostalom vratiće im u Strasburu ako CG ne bude htijela.

Vidi samo pametnog ovog gospodina Ro..

re

16.12.2017 20:24

I oni su od nekoga oteli tu imovinu. Kakvo vracanje Karađorđevićima?!

Julio

16.12.2017 20:47

Imaju li ilakve kupoprodajni ugovor ili posjedovne listove, izdate u ono vrijeme? Ako imaju, pnda je njihovo.

Krajisnik

16.12.2017 21:37

Take je Ro to je jedina kraljevska Loza u bivsoj Yu

podrska

16.12.2017 21:38

Sve su to Karadjordjevići krvavo, teškom mukom i radom zaradili.

Komentator

16.12.2017 22:22

Dobit će, mahunu.

re

16.12.2017 23:38

Neka potraži gospodin po Londonu da mu djed nije šta ostavio.Vamo nema šta tražiti.Kako dobio tako i izgubio.Svojim činom je slava Karađorđevića već odavno prokockana.Kako se ne postidi naroda ispred svoga djeda Petra?

C

16.12.2017 23:50

Zaradili prodajući tj. uzimajući reket od prodaje suvi šljiva i krmača u Austrougarsku. Kao sad Dodik i AV za izvoz u Rusiju,lopovi Karađorđevići prvi da nauče Srpski.

BL komunista

17.12.2017 07:58

Kada ce Srbija da postane kraljevina? Imamo kralja,porodicu,naslednike da zavrsimo sto je zapoceto ’90-tih. Druge drzave se otimaju za kraljevsku lozu a mi ni da ih vratimo. Parlamentarna monarhija sa kraljem na celu. Plus da im se sva imovinu u hrvackoj,Sloveniji,bih i makedoniji vrati pod hitno. To treba Dodik da potegne i sav Srbski narod ce stati ko jedan iza njega.

Ostoja

17.12.2017 10:11

Karađorđevići su se naglo obogatili nakon što su se dokopali vlasti u Srbiji i kasnije u SHS kraljevini i Jugoslaviji.

Istorija

17.12.2017 10:20

S vero u boga za kralja i otadzbinu.

Virus

17.12.2017 17:03

Ne treba im vratiti nista jer kralja Petra je hranio Crnogorski kralj Nikola i bio je go miš. Sve su oteli dok je narod izginuo u njihovoj nepromisljenoj politici, a da se ne odgovori o siromastvu u koje su ga uvalili. Sve je to oteto.

vlado

18.12.2017 18:17

Ne moze bas da postoji kuporodajni ugovor za nekretnine od prije npr 1860. godine. Ta prica ide ovako. Sultan je postao vlasnik cijele Srbije, BiH i sve zemlje u Osmanskom carstvu. Kralj koji je protjerao turke je postao vlasnik svog zemljista na teritoriji oslobodjene Srbije. Kasnije je agrearnim i slicnim reformama uvedeno da KEMTOVI postaju vlasnici zemlje koju obradjuju a drugi deo postaje vlasnistvo drzave a treci kralja. Sto znaci da je u sutini sva zemlja prvo oteta od strane turaka pa smo onda mi oteli tu zemlju opet od turaka I PODJELILI izmedju naroda, drzave, crkve i kralja. Posle toga se zemljiste moglo sticati kupovinom. Neko je zemlju kupovao a neko je opet dobio zemlju (kao sto je moj pradjed dobio sumu) od drzave(ne kralja) kao nadoknadu za sluzbu drzavi u ratu. Znaci u Kraljevini su postojali papiri sta je cije i tu nema slobode tumacenja. Ono sto je moje, to je moje. Nikako ne moze biti vlasnistvo TVOJE. Ono sto je moj djed, koji je bio obicni seljak, zaradio i kupio i sto je njegov otac dobio za ratne zasluge a sto je oduzeto zbog komunistickih bandi TO IMA DA MI SE VRATI. Ako nece drzava da vrati idemo na sud pa ce sud reci ko je upravu. To sto su oni kraljevska porodica a moja seljacka to nema veze. CARU CAREVO, SELJAKU SELJAKOVO, POPU POPOVO, TEBI TVOJE, MENI MOJE. Ako je neko nesto stekao protivno zakonu, to nek dokaze sud i neka mu se oduzme. Ali neka DOKAZE. Mojoj porodici je oduzeto preko 30 hektara zemlje i jos toliko sume. Nemate VI PRAVO (komunisti i proleteri) da govorite koliko ja smijem da zaradim, kupim i ostavim u nasledstvo svojoj djeci. Meni (a samim tim i kralju) ima da vratite sta ste uzeli. Ja cu svoje da vratim makar u strazburu i necu odustati po cijenu da to vodi bankrota citave drzave.

re julio i krajisnik i komunista bl

19.12.2017 09:37

Крљеви по западном свијету су и даље власници својих имања јер код њих није било комунистичке отимачине и прогона краљевских породица. Треба им вратити имовину јер на ту имовину немају право ови данашњи богаташи Црне Горе који до 1991 нису имали ништа.

Борислав

19.12.2017 09:54

Tito je pencilin za burzoaziju!

re borislav

19.12.2017 11:58

treba ponovo srusiti i protjerati kralja(stetocina)

revolucija

19.12.2017 16:03

Dzoo.

16.12.2017 19:36

Hocu i ja leba bez motiku.Mojim su ostali duzni pola Budve.

vida

16.12.2017 19:43

Sta su do sada radili potomci karadjordjevica gdje su se krili,odkud im odjednom to pravo da raspolazu nekretninama, ko je placao porez na tenekretnine ,kako zanjih ne vazi placanje poreza a za ostali narod vazi ,bruka od vlasti igraju cudnu igru.

Baba Vido,pa kako ne znas,mi smo ih 1941.otjerali,drazi nam je bio Drug Tito od sopstvenog Kralja.Posle 1945.smo im sve oduzeli pa i dan danas djeca i unuci politickih komesara ni ,,krivi ni duzni,,uzivaju u njihovoj imovini,koja je danas ,,1/1,,u njihovom vlasnistvu.Ha,sta mislis.

OZNA

16.12.2017 20:24

Tačno tako, neka plate porez, pa neka dokazu porijeklo imovine i da s sve to razmotri...a gdje je bila gospoda dok smo mi skakali po ovim planinama...

re

16.12.2017 20:25

Nek ti Mile dokazuje Jebo te on.

joja

16.12.2017 21:39

Gdje (je Bu)dva za me mjesta nema...nek prvo vrati opljackano tozla...kad su bjezali i ostavili Drazu i Tita da im presude...fik i gotovo...Jebo nas prestolonaslednik...i opet mu se osladilo.

Stane

17.12.2017 00:37

OZNA, potpuno si u pravu. Pravo na svojinu i privatnu imovinu je osnovno i najpreče pravo.

Poslednji kineski car

17.12.2017 07:53

Platice porez, cim naplate kiriju od komunjara koji su tu imovinu uzivali od 1945. do danas! Zakon je na njohovoj strani!

@Re

17.12.2017 17:48

DIJELIDBA

16.12.2017 19:54

Kad ste 41. bjezali i ostavili narod bez glave. Nebi vam trebalo nista vratiti nigdje na prostoru bivse Juge,nista za nju niste dali nego ste iz Londona gledali sta se dogadza.

A da uzmes malo Istoriju,do sada si ucio iz Historije,da si ista znao,znao bi i to da je upravo njihov Deda tvorac Jugoslavije.

E,Ja

16.12.2017 20:30

Идите одакле сте дошли!!!

Управо Дјелидба

16.12.2017 20:31

Bolje bi prošli da nije! Ima toga još, ali ne bih. Igrao za Engleze kao i Petar! Petar II glupi, otac ovog sto danas traži od Slovenaca Bled, etc, prokockao sve opljacjano i odnijeto nakon bijega, umro u Americi kao klosar. Nije ga zanimao narod. A sin ALEX se vratio osiromasen da ga Srbija izdržava. Imale su i Rumunija, Bugarska i Grcka kraljeve, ali ih danas ne izdržavaju, potomke mislim. Samo glupi Srbi!

Banshee

17.12.2017 10:14

Kraljevi u mojoj HISTORIJI su bili prvi u odbrani prvi u osvajanju bas suprotno. Ako im je deda stvaro ex Yugu sto pise u tvojoj istoriji,trebali su da se stave na celo zemlje kojom su upravljali jako lose. U mojoj HISTORIJI pise da su Yugu stvorile zemlje Antante pobjednice u ratu,radi balansa snaga u EU,a niciji dedovi

HISTORIJA-ISTORIJA TREBA DA JE JEDNO

17.12.2017 10:28

Austrougarska u BH jedino smetala muslimanima i Englezima. Karadjordjevici Engleske sluge dale povod za Prvi svjetski rat. Sto je znao djecko od 17 g. Princip. Instruiran. Bosnu je civilizirala Austrija. I danas se služe zemljišnim knjigama, gradjevine etc. Sto su vam gospodo ostavili Turci, ili Englezi?!! Kosti nabijenih na kolac ili poginulih u Prvom ratu, a i u Drugom. Obrenovići su se držali Svaba i bolje bi prošli, sigurno! I sad ovi traže nešto. Eto im rodjake Elizabete II. Istjerati hohstaplere iz Srbije!

Banshee

17.12.2017 10:37

Joja

16.12.2017 20:23

Vratiti, nego sta. Nece se, valjda, Crnogorci sepuriti na srpskoj zemlji. Ako ne milom, a ono silom.

Eh, Joja, proteće puno vode Drinom dok se dozoveš..

re

16.12.2017 21:24

Odkad je to Crna Gora Srbija pa da se ne sepure na svom, jadnice id se lijeci.

RE Joja

16.12.2017 23:42

Ако мислиш да су мало покупили од народа,а толико их болиш,дај им мало своје имовине! Не брини, кад бисмо им сви дали они бо узели! Навикли су да живе на туђој грбачи! Црногорци,боље даје сиротињи раји него обима што не знају нисрпски да причају! Е,Тито да само знаш шта потомци оне нам богате и за све равноправне земље предлажу! Лака ти земља! Владао си толико година како злобници кажу ,,диктатура,,а ништа не остави својој жени и дјеци!?

Е,Јоја

17.12.2017 12:10

XY

16.12.2017 20:29

Baš će to dobiti od braće crnogoraca, nisu ni oni veslo sisali.

Cg

16.12.2017 20:34

Prvo da kralj nauci srpski ili crnogorski jezik!

Posteno,

16.12.2017 20:40

Karađorđevici neka dokažu poreklo imovine, kralj i njemu slicni su svo zlatopokrali i odneli u london ,tako da su unazadili srpski narod 'za 300sta godina ( nista im ne dati lopovi dusmanski "doklen je srpski narod gino i proganjao okupatore ;oni su u londonu gladili m*da ,a mi smo stradavali od gladi, nikakvoga vracanja ,.

Ovakvi su prvi u redu kada su izbori.

DOKLEN

16.12.2017 21:49

Ako vi uopste pratite sta se zbilo sa zlatom??? Sve sto je bilo deponovano u CH podijeljeno je na republike. To je samo dio zlata iz NBJ a ostalo je vagonima odvezeno dalje,Zna se gdje!!Drugo,Bosna i CG nijesu bile drzave i nijesu imale pravo na nasledje,Jer tada je to sve bila Srbija o hrvatima da ne govorim.Koliko je po tebi moglo da stane u onako mali avijoncic?? Na kraju posteno BOR se nalazi u Srbiji.

re posteno

17.12.2017 01:26

Pa i predak Karađorđe je u svoje vrijeme, ruskim dukatima namijenjenim ustanku, kupovao imanja po Vlaškoj. U svoje i za svoj račun.

Istorija

17.12.2017 10:24

Поштено да докажу поријекло имовине??? Лондон им је ћаћевина,те нека трже тамо! Има још златних полуга што однесоше,а народ оставише на милост и немилост!

Било би

17.12.2017 12:16

Regan

16.12.2017 21:59

Ti Karadjordjevici kad ih pogledas vidis da su nekako debilni,ne treba im dati nista, mrs u pm.

Supruga "buduceg kralja" Aleksandra II??!! Preziva se De SILVA. Staro grčko prezime! Ovdje se radi o propalitetima koji su dosli u Srbiju da ih se izdržava. Iz kog razloga zna vlast Srbije. I sad traže još. Josip Broz ništa nije imao. Sve drzavno. Covjek samo koristio. Ove vratiti u Englesku, Elizabeti neka ih ona izdržava. Rodjaci su.

Potencijalna kraljica?!, sadasnja

17.12.2017 11:15

Semberac

16.12.2017 23:29

Za one koi neznaju, prvo odakle njima tolika imovina kad u to vreme narod nije imao dovoljno ni za hleba.Drugo malo li je kralj zlata iznio kad je bježo iz zemlje i ostavio narod na milost i ne milost neprijatelju. Treće i danas su oni na grbači ovog napaćenog naroda. Četvrto za ove glupe Srbe što ih podržavaju, dali vi znate da im majka nije srpkinja a ko im je tata to jedino mama zna. Jedno je tačno govore maternjim jezikom, ali je žalosno da neznaju Srpski jezik. Naj veća Titova greška je što je zabranio povratak Karađorđevićima da je bagru pobio nebi nam sad bili na grbači. Toliko da se zna zbog ovi glupi i zaluđeni Srba.

Semberac, neke stvari su ti netačne. "I danas su oni na grbači ovog napaćenog naroda", napisao si, a uopšte nije tačno. Država, tj. narod koji puni budžet ne finansira Karađorđeviće. Provjeri. Dalje, Titova uloga još uvijek nije defintivno razjašnjenja,ali ono što se zna i što je činjenica da je stvaranjem SFRJ spasio mnoge fašiste od izvođenja pred lice pravde,kao i da je Hrvatsku koja je bila fašistička kao NDH nagradio u SFRJ dajući joj status Republike iz kojeg je proistekla država. Čitajući tvoj tekst stiče se dojam da je Tito više učinio za Srpski narod od Karađorđevićs što. kada se u obzir uzmu argumenti uopšte nije tačno. Srbi kao pobjednici i u prvom i u drugoma svjetskom ratu nisu bukvalno dobili ništa u odnosu na one koji su u oba rata bili na suprotnim gubitničkim stranama, koji zbog toga nisu nikad odgovarali,a sada su dobili države i "glume najveće antifašiste". Ne treba se stiditi Karađorđevića, kamo sreće da je ostala parlamentarna monarhija kao u mnogim evropskim "naprednim" državama.

Poslednji kineski car

17.12.2017 11:50

Bj

17.12.2017 08:50

A koji su ovo lešinari?

Re julio

17.12.2017 09:18

Dok sam čitao tekst pomislio sam isto kao ti. Otkud njima to zemljište. Ko je tada zaplakao kad su njemu oni otimali.

bas tako...

Modrica

19.12.2017 11:44

Restitucija

17.12.2017 09:24

Ako srpski kralj ima pravo na povrat imovine oduzete navodno od strane komunisticke vlasti onda ne vidim razlog zasto potomci turskih padisaha ne bi ostvarii ista prava u Bg

Draško

17.12.2017 09:56

Nije sporno da treba imovinu vratiti, jer je oteta od strane komunističke vlasti. Sporno je koliko to naše kraljevske porodice Karađorđevići i Obrenovići stekoše nekretnina u napaćenoj i stradaloj Srbiji. Narod osiromašio a vlastelase obogatila, a sve u ime naroda. Isto vrijedi i za našu noviju vlastelu Dodika, Radmanovića, Špirića ... A da se nije toliko kralo od naroda ostalo bi i nešto za sirotinju, ovako sirotinja na kontejnere, a političarima i vlasteli stanovi, vile...

kruna

17.12.2017 09:59

Treba im dati to je srpsko crnogorski kralj.

Otkud im to, da i u Sloveniji traže nekretnine?!!! Nisu zaslužili ni nulu. A ne da ih sad izdržava Srbija

Banshee, jadni propaliteti!

18.12.2017 23:07

Hm

17.12.2017 10:04

Jos jedan razlog da su se Srbi Crne Gore odvojili od Srbije. Nije to bilo slucajno.

karadjordjevici

19.12.2017 00:44

Ljudi traze svoje stoimje copo oteo nicije nisu oteli samo traze svoje povrat imovine toje bilo njihovo normalno da traze svoje.

karadjordjevici

19.12.2017 00:52

Vi ste svi koji komentariseti naj obicnije budale i laici znateli daje krepani copo i ozna sve im oduzela i zabranila povratak u njihovu drzavu a visteje sada raskopali ljudi traze svoje imaju pravo jeli krepani copo zivijo u belom dvoru toje njihova kuca bila vi svi stosada komentarisete to ste srbomrzci sve stoasocira na srbe vi mrzite tako i carsku lozu a koste vi ispitajte svoje korene mozdaste poturice pavam oni smetaju

NAUCI BAR OSNOVE PRAVOPISA , PA SE UPUSTI U DIJALOG.

Milica

19.12.2017 11:38

Kakav čoban!

re

19.12.2017 11:40

U nas u Crnu Goru kaze se korijen a ne koren, a ti nisi taj koji se pita.Nista nece dobiti.

re

19.12.2017 11:42

karadjordjevici

19.12.2017 00:54

Neka ljudi uzmu sve stoje njima pripadalo imaju pravo na to dostasu drugi koristili njihovu imovinu.

Ako ih zalis udijeli im nesto svoje, a kada dokazu da je to njihovo a nije opljackano od naroda, onda bih se moglo razgovarati.

re

19.12.2017 11:39

ja budalastih komentara

19.12.2017 06:49

Pa gdje ste vidjeli da kraljevi nemaju nista?Tada bi vam Karadordevici bili po volji?

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.