Наслиједили 2,5 тоне новца!?

Службенику у банци требало је шест мјесеци да изброји све кованице, а кад их је избројио породицу је развеселио информацијом да су наслиједили осам хиљада евра.

Свијет 16.12.2017 | 16:45
Наслиједили 2,5 тоне новца!?
Возач камиона из сјеверне Њемачке тридесет је година скупљао кованице и већину кованица је скупио док је у Њемачкој валута још увијек била марка. 

Кованице које је скупио биле су од једног или два пфенинга, а када је овог маја преминуо његова породица је наслиједила преко милион кованица које су биле тешке двије ипо тоне, пише Деутсцхе Wелле. 

Када је уведен евро као валута Њемачка је била једна од земаља које су одлучиле да ће њихова стара валута, у овом случају њемачка марка, и даље имати вриједност у неограниченом року. Захваљујући томе породица покојног возача је добила прилику искористити наслијеђене кованице.

Вреће пуне кованица однијели су у једну покрајинску банку која их је прослиједила централној Савезној банци гдје је један службеник Wолфганг Кемереит морао избројати све кованице како би сазнали о којем износу је ријеч.

 - Свака кованица је прошла кроз моје прсте, али ја то волим радити па ми није био проблем, рекао је Wолфганг. У сат времена успио би пребројати садржај једне вреће, а како му то није био једини посао у банци, Wолфганг је новац бројао од  јуна па све до недавно. Резултат је сљедећи, у врећама је било око 16 хиљада њемачких марака, односно осам хиљада евра. 

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар