Naslijedili 2,5 tone novca!?

Službeniku u banci trebalo je šest mjeseci da izbroji sve kovanice, a kad ih je izbrojio porodicu je razveselio informacijom da su naslijedili osam hiljada evra.

Svijet 16.12.2017 | 16:45
Naslijedili 2,5 tone novca!?
Vozač kamiona iz sjeverne Njemačke trideset je godina skupljao kovanice i većinu kovanica je skupio dok je u Njemačkoj valuta još uvijek bila marka. 

Kovanice koje je skupio bile su od jednog ili dva pfeninga, a kada je ovog maja preminuo njegova porodica je naslijedila preko milion kovanica koje su bile teške dvije ipo tone, piše Deutsche Welle. 

Kada je uveden evro kao valuta Njemačka je bila jedna od zemalja koje su odlučile da će njihova stara valuta, u ovom slučaju njemačka marka, i dalje imati vrijednost u neograničenom roku. Zahvaljujući tome porodica pokojnog vozača je dobila priliku iskoristiti naslijeđene kovanice.

Vreće pune kovanica odnijeli su u jednu pokrajinsku banku koja ih je proslijedila centralnoj Saveznoj banci gdje je jedan službenik Wolfgang Kemereit morao izbrojati sve kovanice kako bi saznali o kojem iznosu je riječ.

 - Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja to volim raditi pa mi nije bio problem, rekao je Wolfgang. U sat vremena uspio bi prebrojati sadržaj jedne vreće, a kako mu to nije bio jedini posao u banci, Wolfgang je novac brojao od  juna pa sve do nedavno. Rezultat je sljedeći, u vrećama je bilo oko 16 hiljada njemačkih maraka, odnosno osam hiljada evra. 

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar