Европско оружје за Исламску државу

Припадници "Исламске државе" су за вријеме своје страховладе у Сирији и Ираку располагали већом количином оружја и муниције из Европе. И друге паравојне формације су користиле европско оружје

Свијет 16.12.2017 | 14:21
Европско оружје за Исламску државу
"Дамијан Сплетерс клечи на прашњавом тлу. Екстремно је вруће: више од 50 степени у хладу. Додуше, у августу у Ираку хлада готово да и нема. Сплитерс фокусира своју камеру на муницију једне базуке. Види се комбинација бројки и слова која одаје поријекло муниције. У овом случају ријеч је о Бугарској".

Тако почиње извјештај новинара јавног сервиса НДР Фолкмара Кабиша и Амира Мусавија који су у сарадњи са својим колегама из јавног сервиса WДР мјесецима обилазили терен пратећи рад Дамијана Сплетерса.

 Сплитер ради за британску организацију за истраживање наоружавања у сукобима ЦАР. Он је по налогу Европске уније проучавао поријекло оружја на ратним подручјима у Сирији и Ираку. Током посљедње три године он је и фотографисао сво оружје које је затекао на терену.

Контролори ЦАР су документовали више од 40.000 комада оружја и муниције и потрудили се да акрибично реконструишу путеве којима је оно стигло до кризног региона.

Истраживање је показало да велики део оружја коришћеног у Сирији и Ираку потиче из земаља ЕУ. Њиме се служила и терористичка организација ИС. Но, користиле су га и десетине других паравојних формација свих врста.

"У Сирији и Ираку је навелико коришћено оружје које је тек недавно произведено у земљама као што су Румунија и Бугарска. Заобилазећи и делом кршећи законе ЕУ, земље као што су САД и Саудијска Арабија су у Источној Европи куповале оружје вредно милијарде и у делом тајним операцијама га дотурале сиријским паравојним формацијама попут Слободне сиријске армије (ФСА) Према цертификатима о крајњој дестинацији за употребу оружја, оно је требало да остане у оквиру војски САД и Саудијске Арабије. Међутим,  испоручено је недржавним примаоцима који су учествовали у грађанском рату – супротно одговарајућим гарантијама“.

"Тако је Исламска држава у Сирији дошао у посјед опасног товара – борци су дијелом куповали оружје, а дијелом га одузимали од непријатеља. Потом је то оружје користио у борби против савезника САД као што је ирачка армија“.

НДР пише да још од 2014. произвођачи оружја у Бугарској и Румунији знају да њихово оружје завршава у рукама ИС. Владе такође одавно знају за то (...) али се до сада ништа није промијенило.

САД и Саудијска Арабија спадају у највеће купце у бранши која у Бугарској и Румунији бележи обрт какав није имала од распада Совјетског савеза. Али на питања новинара НДР и WДР о томе још није реаговала ниједна од четворих влада“. 

(ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ро

16.12.2017 13:26

Е то је то.Читава ЕУ продаје оружје ИД и то ће им се обити о главу.Хоће лову а то што гине недужан народ по Сирији и Ираку ником ништа.На хиљаде дијеце је изгинуло а у ЕУ ни гласа нема ( то је тамо негдје далеко ).Све ће им се вратити са каматом.На оружју је највећа лова.А народ ? Јебеш народ,то су свакако Арапи ( тако мисли ЕУ ).Највеће зло је у Бриселу и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.12.2017 00:11

Наравно,ти њима орузије они теби борце.....!

Name

Аха

16.12.2017 13:39

Сад знам, Бугарска и Румунија су криве за несреце које-куда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугарима И Роммунима,

19.12.2017 14:34

бит це касно ,једнога дана када их поцну млатити са њиховим орузјем ,ниста другонису ни заслузили ,али то.их цека.

Name

М 48

16.12.2017 15:14

Па то је сасвим нормално,оне су цланице НАТО-а.а исти имају своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицмил

17.12.2017 08:49

Гро орузја сто је користио ИСИС потице из војних касарни у Ираку.Једноставно су запљенили.И имали су га у огромним колицинама.Несто специјално,као противтенковски систем ТОW,америцки,су куповали од оних терористицких група,којима су то Амери донирали.Ја мислим да ово орузје из БГ и РУ,а и Србија је продавала,није заврсило у рукама ИСИС,вец у рукама других група и мислим да је орузје прво достављано у Сауди Арабија,па онда даље.И да је орузје плацала углавном Сауди Арабија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и још

17.12.2017 10:57

Доста су отели од војске Сирије,у првој фази рата.