Evropsko oružje za Islamsku državu

Pripadnici "Islamske države" su za vrijeme svoje strahovlade u Siriji i Iraku raspolagali većom količinom oružja i municije iz Evrope. I druge paravojne formacije su koristile evropsko oružje

Svijet 16.12.2017 | 14:21
Evropsko oružje za Islamsku državu
"Damijan Spleters kleči na prašnjavom tlu. Ekstremno je vruće: više od 50 stepeni u hladu. Doduše, u avgustu u Iraku hlada gotovo da i nema. Spliters fokusira svoju kameru na municiju jedne bazuke. Vidi se kombinacija brojki i slova koja odaje porijeklo municije. U ovom slučaju riječ je o Bugarskoj".

Tako počinje izvještaj novinara javnog servisa NDR Folkmara Kabiša i Amira Musavija koji su u saradnji sa svojim kolegama iz javnog servisa WDR mjesecima obilazili teren prateći rad Damijana Spletersa.

 Spliter radi za britansku organizaciju za istraživanje naoružavanja u sukobima CAR. On je po nalogu Evropske unije proučavao porijeklo oružja na ratnim područjima u Siriji i Iraku. Tokom posljednje tri godine on je i fotografisao svo oružje koje je zatekao na terenu.

Kontrolori CAR su dokumentovali više od 40.000 komada oružja i municije i potrudili se da akribično rekonstruišu puteve kojima je ono stiglo do kriznog regiona.

Istraživanje je pokazalo da veliki deo oružja korišćenog u Siriji i Iraku potiče iz zemalja EU. Njime se služila i teroristička organizacija IS. No, koristile su ga i desetine drugih paravojnih formacija svih vrsta.

"U Siriji i Iraku je naveliko korišćeno oružje koje je tek nedavno proizvedeno u zemljama kao što su Rumunija i Bugarska. Zaobilazeći i delom kršeći zakone EU, zemlje kao što su SAD i Saudijska Arabija su u Istočnoj Evropi kupovale oružje vredno milijarde i u delom tajnim operacijama ga doturale sirijskim paravojnim formacijama poput Slobodne sirijske armije (FSA) Prema certifikatima o krajnjoj destinaciji za upotrebu oružja, ono je trebalo da ostane u okviru vojski SAD i Saudijske Arabije. Međutim,  isporučeno je nedržavnim primaocima koji su učestvovali u građanskom ratu – suprotno odgovarajućim garantijama“.

"Tako je Islamska država u Siriji došao u posjed opasnog tovara – borci su dijelom kupovali oružje, a dijelom ga oduzimali od neprijatelja. Potom je to oružje koristio u borbi protiv saveznika SAD kao što je iračka armija“.

NDR piše da još od 2014. proizvođači oružja u Bugarskoj i Rumuniji znaju da njihovo oružje završava u rukama IS. Vlade takođe odavno znaju za to (...) ali se do sada ništa nije promijenilo.

SAD i Saudijska Arabija spadaju u najveće kupce u branši koja u Bugarskoj i Rumuniji beleži obrt kakav nije imala od raspada Sovjetskog saveza. Ali na pitanja novinara NDR i WDR o tome još nije reagovala nijedna od četvorih vlada“. 

(DW)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ro

16.12.2017 13:26

E to je to.Čitava EU prodaje oružje ID i to će im se obiti o glavu.Hoće lovu a to što gine nedužan narod po Siriji i Iraku nikom ništa.Na hiljade dijece je izginulo a u EU ni glasa nema ( to je tamo negdje daleko ).Sve će im se vratiti sa kamatom.Na oružju je najveća lova.A narod ? Jebeš narod,to su svakako Arapi ( tako misli EU ).Najveće zlo je u Briselu i EU.

ODGOVORITE
Name

re

17.12.2017 00:11

Naravno,ti njima oruzije oni tebi borce.....!

Name

Aha

16.12.2017 13:39

Sad znam, Bugarska i Rumunija su krive za nesrece koje-kuda.

ODGOVORITE
Name

Bugarima I Rommunima,

19.12.2017 14:34

bit ce kasno ,jednoga dana kada ih pocnu mlatiti sa njihovim oruzjem ,nista drugonisu ni zasluzili ,ali to.ih ceka.

Name

M 48

16.12.2017 15:14

Pa to je sasvim normalno,one su clanice NATO-a.a isti imaju svoje interese.

ODGOVORITE
Name

Cicmil

17.12.2017 08:49

Gro oruzja sto je koristio ISIS potice iz vojnih kasarni u Iraku.Jednostavno su zapljenili.I imali su ga u ogromnim kolicinama.Nesto specijalno,kao protivtenkovski sistem TOW,americki,su kupovali od onih teroristickih grupa,kojima su to Ameri donirali.Ja mislim da ovo oruzje iz BG i RU,a i Srbija je prodavala,nije zavrsilo u rukama ISIS,vec u rukama drugih grupa i mislim da je oruzje prvo dostavljano u Saudi Arabija,pa onda dalje.I da je oruzje placala uglavnom Saudi Arabija.

ODGOVORITE
Name

i još

17.12.2017 10:57

Dosta su oteli od vojske Sirije,u prvoj fazi rata.