Ко је Ђоковићев нови човјек и шта је његов посао?

После шест месеци паузе од такмичарског тениса, Новак Ђоковић вратиће се на АТП тур крајем године, пошто ће поново учествовати на егзибицији у Абу Дабију.

Тенис 17.12.2017 | 22:45
Ко је Ђоковићев нови човјек и шта је његов посао?
Ђоковић је због хроничне повреде десног лакта завршио сезону већ након четвртфинала Вимблдона, док га после турнира у Уједињеним Арапским Емиратима очекују наступи у Дохи, а потом и на Аустралијан опену.

Србин је, упоредо са опоравком и припремама за следећу сезону, комплетирао тим са којим ће убудуће сарађивати – "супертренеру" Андреу Агасију придодат је недавно пензионисани Радек Шћепанек, кондициони тренер биће Марко Паники, Улисес Бадио остао је физиотерапеут, док ће своју улогу и даље повремено обављати Пепе Имас, духовни саветник или гуру, како га називају страни медији.

Осим њих, у Новаковом тиму појавило се ново име, непознато једино за оне који не прате тенис толико често. Крег О’Шенеси, Американац рођен у Тексасу, пребацивање лоптице преко мреже претворио је у слова, бројеве и графиконе које је тестирао у јуниорској конкуренцији.

О’Шенеси је почео новинарску каријеру много пре него што је у свету тениса постао познат по својим видео анализама, које су га учиниле једним од најтраженијих стручњака у ‘белом спорту’. Оснивач је сајта "Брејн гејм тенис" (Браин Гаме Теннис) на којем поједностављује најбоље обрасце за играње тениса.

Дипломирани је новинар, од 2012. своје услуге ставио је на располагање познатом "Њујорк Тајмсу", током 2015. је сарађивао са немачким тенисером Дастином Брауном и помогао му да у том периоду савлада Рафаела Надала на Вимблдону, да би читаву сезону за нама радио за АТП као један од водећих аналитичара игре. Више од 20 година је у тенису, поред Брауна је радио и са Кевином Андерсоном и његове методе су се показале на највишем нивоу.

"Људи ме називају статистичарем или човеком који ради са бројевима, али основа оно чиме се бавим уопште није математика, већ писање. Статистичка страна је природно еволуирала од покушаја да играчи које тренирам победе више мечева. Посматрам много елемената приликом тренирања играча – било да је то њихов начин исхране, физичка спрема, флексибилност, ударци, техника… Ствар која највише од свега утиче на анализу јесте стратегија коју користе у игри", објаснио је О’Шенеси начин свог рада.

"Да ли теже теже тактици која најбоље пристаје њиховом стилу игре? Да ли је максимално користе против сваког противника? Играње против неких ривала значи да желите да нападнете одређене сегменте њихове игре, а нешто да избегнете. Својим тенисерима бих направио видео и потом игру разложио на појединачне елементе, попут онога колико пута су сервис пласирали ‘широко’ (по дијагонали), колико пута су га погодили, колико су таквим почетним ударцем освојили поена, а колико им се лоптица вратило. Такође, у великом броју случајева важно је да ли су ударили форхенд или бекхенд после сервиса. Постоје четири велика елемента поена – сервис, ритерн, размена и прилаз мрежи и, ако успете да их разложите на мање сегменте, можете разумети праве обрасце игре. На тај начин сам напредовао као тренер и покушавао да разумем које су стратегије боље од других".

Креговим ангажовањем, Ђоковић ће бити у могућности да максимално искористи своје богато знање и искуство са АТП тура, и употреби га за креирање тактика најпогоднијих за одређене противнике. О’Шенеси верује да прелазак са једног на други приступ током самих мечева може бити од виталног значаја за промену ‘моментума’ у ситуацијама када на терену не иде тако добро.

Као пример је навео изузетно побољшање Роџера Федерера у дуелима са Рафаелом Надалом током последњих 12 месеци, пошто је Швајцарац везао пет узастопних тријумфа, укључујући оне у финалу Мелбурна, Мајамија и Шангаја. Иако многи мисле да је шестомесечна пауза коју је, због проблема са коленом, Роџер направио током 2016. разлог његовог "васкрснућа", Тексашанин верује да је промена тактике донела превагу у дуелу са највећим ривалом.

"Не знам да ли је то време искористио да поправи бекхенд – одувек га је имао, само није био довољно посвећен том ударцу, посебно не приликом ритерна. Рафа је увек, али увек циљао Роџеров бекхенд, који је слајсом враћао сервисе. То је функционисало против других противника јер је тим ударцем неутралисао поене, прилазио основној линији приликом ‘релија’ и гледао како да избегне бекхенд. Међутим, када би се одлучивао за слајс против Надала, противник би га остављао дијагонално и никада му не би дозволио да ‘уђе у поен’. То је била једна од оних ситуација када тактика функционише против свих осталих противника, али не и против једног. Зато је Рафа настављао да га ‘удара’ по тој страни. Коначно се посветио томе да иступи и ради на ‘блокирању ритерном’, што му је донело велики бољитак. Одузимао је време противнику за ударац и самим тим скраћивао поене. Моје мишљење је, да је у тој ситуацији, било питање само тог искорака у терен и посвећивање бекхенду. Сада је то коначно учинио и постао незаустављив".

Најбољи српски спортиста избегао је операцију и припреме за нову сезону почео под будним оком Андреа Агасија, стигао је и Шћепанек, пре него што их је О’Шенеси прошле недеље посетио у Монте Карлу. Провео је неколико дана са тимом, сарадња је уговорена и постављен први циљ – разбити доминацију коју су Федерер и Надал успоставили од јануара.

"Апсолутно!", као из топа је изговорио на питање да ли освајач 12 Гренд слем титула може да их заустави.

"Свако има омиљен образац онога што жели да уради натерену. Роџер је један од најбољих сервер у историји овог спорта, али постоје и други елементи. И даље мора да враћа противничке сервисе, да промашује своје почетне ударце, остаје у разменама… Наравно, постојаће тренуци када ће бити недодирљив и то је океј, али ће бити и оних када ће противници добијати прилику у његовим сервис гемовима. Тада желите да знате који део терена је најбоље напасти и шта можете да очекујете да ће вам се вратити с друге стране. Исто је било када сам радио са Дастином Брауном – победио је Надала на Вимблдону јер су постојали делови терена на којима се Рафа није осећао баш најкомфорније. Дастин је то користио и зато је победио – 90% плана није имало много везе са Брауном, већ са чињењем онога што Рафа не жели да ради. Дастин је направио сјајан посао и успео да то реализује на терену".

Многима и даље није јасно шта ће конкретно бити његов посао. Задатак О’Шенесија је, као што се може приметити из његових речи, да на основу бројних статистичких параметара прилагођава Ђоковићеву игру сваком појединачном противнику. Фокус ће бити на проналаску пукотина у тактици ривала и њиховим константним експлоатисањем.

"Као стратешки тренер, никада не желите да да се надате. Концентришете се на једног човека на терену, фокус вам је стално на вашем играчу и покушавате да урадите све да он игра добро. Борите се да ‘преживите’ сваки следећи дан. На крају, ментална снага је кључ сваког нивоа професионалног спорта".

Ипак, постоје многи који сумњају у Ђоковићев повратак, мање због тешке повреде са којом се суочио, а више због неких промена и избора направљених у последње две године. Питање новом члану тима се логично наметнуло – постоји ли нешто што би Новака омело да се врати на стазе старе славе?

"Не, не постоји ништа", истакао је О’Шенеси, брзо образложивши своје мишљење.

"Мислим, Роџер се вратио после велике паузе и освојио Аустралијан опен – све је могуће. Губио је 3:1 у петом сету финала са Надалом. Рафа је имао неколико поена у којима је могао да преломи меч, али се Федерер одржао. Али постојало је неколико кључних момената током којих је Шпанац могао да реши тај окршај".

Детаљи сарадње за сада нису познати, велики повратак српског тенисера жељно се очекује, као и одговор на питање колико ће нови, теоријски додатак имати утицаја на његову игру.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар