Ko je Đokovićev novi čovjek i šta je njegov posao?

Posle šest meseci pauze od takmičarskog tenisa, Novak Đoković vratiće se na ATP tur krajem godine, pošto će ponovo učestvovati na egzibiciji u Abu Dabiju.

Tenis 17.12.2017 | 22:45
Ko je Đokovićev novi čovjek i šta je njegov posao?
Đoković je zbog hronične povrede desnog lakta završio sezonu već nakon četvrtfinala Vimbldona, dok ga posle turnira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima očekuju nastupi u Dohi, a potom i na Australijan openu.

Srbin je, uporedo sa oporavkom i pripremama za sledeću sezonu, kompletirao tim sa kojim će ubuduće sarađivati – "supertreneru" Andreu Agasiju pridodat je nedavno penzionisani Radek Šćepanek, kondicioni trener biće Marko Paniki, Ulises Badio ostao je fizioterapeut, dok će svoju ulogu i dalje povremeno obavljati Pepe Imas, duhovni savetnik ili guru, kako ga nazivaju strani mediji.

Osim njih, u Novakovom timu pojavilo se novo ime, nepoznato jedino za one koji ne prate tenis toliko često. Kreg O’Šenesi, Amerikanac rođen u Teksasu, prebacivanje loptice preko mreže pretvorio je u slova, brojeve i grafikone koje je testirao u juniorskoj konkurenciji.

O’Šenesi je počeo novinarsku karijeru mnogo pre nego što je u svetu tenisa postao poznat po svojim video analizama, koje su ga učinile jednim od najtraženijih stručnjaka u ‘belom sportu’. Osnivač je sajta "Brejn gejm tenis" (Brain Game Tennis) na kojem pojednostavljuje najbolje obrasce za igranje tenisa.

Diplomirani je novinar, od 2012. svoje usluge stavio je na raspolaganje poznatom "Njujork Tajmsu", tokom 2015. je sarađivao sa nemačkim teniserom Dastinom Braunom i pomogao mu da u tom periodu savlada Rafaela Nadala na Vimbldonu, da bi čitavu sezonu za nama radio za ATP kao jedan od vodećih analitičara igre. Više od 20 godina je u tenisu, pored Brauna je radio i sa Kevinom Andersonom i njegove metode su se pokazale na najvišem nivou.

"Ljudi me nazivaju statističarem ili čovekom koji radi sa brojevima, ali osnova ono čime se bavim uopšte nije matematika, već pisanje. Statistička strana je prirodno evoluirala od pokušaja da igrači koje treniram pobede više mečeva. Posmatram mnogo elemenata prilikom treniranja igrača – bilo da je to njihov način ishrane, fizička sprema, fleksibilnost, udarci, tehnika… Stvar koja najviše od svega utiče na analizu jeste strategija koju koriste u igri", objasnio je O’Šenesi način svog rada.

"Da li teže teže taktici koja najbolje pristaje njihovom stilu igre? Da li je maksimalno koriste protiv svakog protivnika? Igranje protiv nekih rivala znači da želite da napadnete određene segmente njihove igre, a nešto da izbegnete. Svojim teniserima bih napravio video i potom igru razložio na pojedinačne elemente, poput onoga koliko puta su servis plasirali ‘široko’ (po dijagonali), koliko puta su ga pogodili, koliko su takvim početnim udarcem osvojili poena, a koliko im se loptica vratilo. Takođe, u velikom broju slučajeva važno je da li su udarili forhend ili bekhend posle servisa. Postoje četiri velika elementa poena – servis, ritern, razmena i prilaz mreži i, ako uspete da ih razložite na manje segmente, možete razumeti prave obrasce igre. Na taj način sam napredovao kao trener i pokušavao da razumem koje su strategije bolje od drugih".

Kregovim angažovanjem, Đoković će biti u mogućnosti da maksimalno iskoristi svoje bogato znanje i iskustvo sa ATP tura, i upotrebi ga za kreiranje taktika najpogodnijih za određene protivnike. O’Šenesi veruje da prelazak sa jednog na drugi pristup tokom samih mečeva može biti od vitalnog značaja za promenu ‘momentuma’ u situacijama kada na terenu ne ide tako dobro.

Kao primer je naveo izuzetno poboljšanje Rodžera Federera u duelima sa Rafaelom Nadalom tokom poslednjih 12 meseci, pošto je Švajcarac vezao pet uzastopnih trijumfa, uključujući one u finalu Melburna, Majamija i Šangaja. Iako mnogi misle da je šestomesečna pauza koju je, zbog problema sa kolenom, Rodžer napravio tokom 2016. razlog njegovog "vaskrsnuća", Teksašanin veruje da je promena taktike donela prevagu u duelu sa najvećim rivalom.

"Ne znam da li je to vreme iskoristio da popravi bekhend – oduvek ga je imao, samo nije bio dovoljno posvećen tom udarcu, posebno ne prilikom riterna. Rafa je uvek, ali uvek ciljao Rodžerov bekhend, koji je slajsom vraćao servise. To je funkcionisalo protiv drugih protivnika jer je tim udarcem neutralisao poene, prilazio osnovnoj liniji prilikom ‘relija’ i gledao kako da izbegne bekhend. Međutim, kada bi se odlučivao za slajs protiv Nadala, protivnik bi ga ostavljao dijagonalno i nikada mu ne bi dozvolio da ‘uđe u poen’. To je bila jedna od onih situacija kada taktika funkcioniše protiv svih ostalih protivnika, ali ne i protiv jednog. Zato je Rafa nastavljao da ga ‘udara’ po toj strani. Konačno se posvetio tome da istupi i radi na ‘blokiranju riternom’, što mu je donelo veliki boljitak. Oduzimao je vreme protivniku za udarac i samim tim skraćivao poene. Moje mišljenje je, da je u toj situaciji, bilo pitanje samo tog iskoraka u teren i posvećivanje bekhendu. Sada je to konačno učinio i postao nezaustavljiv".

Najbolji srpski sportista izbegao je operaciju i pripreme za novu sezonu počeo pod budnim okom Andrea Agasija, stigao je i Šćepanek, pre nego što ih je O’Šenesi prošle nedelje posetio u Monte Karlu. Proveo je nekoliko dana sa timom, saradnja je ugovorena i postavljen prvi cilj – razbiti dominaciju koju su Federer i Nadal uspostavili od januara.

"Apsolutno!", kao iz topa je izgovorio na pitanje da li osvajač 12 Grend slem titula može da ih zaustavi.

"Svako ima omiljen obrazac onoga što želi da uradi naterenu. Rodžer je jedan od najboljih server u istoriji ovog sporta, ali postoje i drugi elementi. I dalje mora da vraća protivničke servise, da promašuje svoje početne udarce, ostaje u razmenama… Naravno, postojaće trenuci kada će biti nedodirljiv i to je okej, ali će biti i onih kada će protivnici dobijati priliku u njegovim servis gemovima. Tada želite da znate koji deo terena je najbolje napasti i šta možete da očekujete da će vam se vratiti s druge strane. Isto je bilo kada sam radio sa Dastinom Braunom – pobedio je Nadala na Vimbldonu jer su postojali delovi terena na kojima se Rafa nije osećao baš najkomfornije. Dastin je to koristio i zato je pobedio – 90% plana nije imalo mnogo veze sa Braunom, već sa činjenjem onoga što Rafa ne želi da radi. Dastin je napravio sjajan posao i uspeo da to realizuje na terenu".

Mnogima i dalje nije jasno šta će konkretno biti njegov posao. Zadatak O’Šenesija je, kao što se može primetiti iz njegovih reči, da na osnovu brojnih statističkih parametara prilagođava Đokovićevu igru svakom pojedinačnom protivniku. Fokus će biti na pronalasku pukotina u taktici rivala i njihovim konstantnim eksploatisanjem.

"Kao strateški trener, nikada ne želite da da se nadate. Koncentrišete se na jednog čoveka na terenu, fokus vam je stalno na vašem igraču i pokušavate da uradite sve da on igra dobro. Borite se da ‘preživite’ svaki sledeći dan. Na kraju, mentalna snaga je ključ svakog nivoa profesionalnog sporta".

Ipak, postoje mnogi koji sumnjaju u Đokovićev povratak, manje zbog teške povrede sa kojom se suočio, a više zbog nekih promena i izbora napravljenih u poslednje dve godine. Pitanje novom članu tima se logično nametnulo – postoji li nešto što bi Novaka omelo da se vrati na staze stare slave?

"Ne, ne postoji ništa", istakao je O’Šenesi, brzo obrazloživši svoje mišljenje.

"Mislim, Rodžer se vratio posle velike pauze i osvojio Australijan open – sve je moguće. Gubio je 3:1 u petom setu finala sa Nadalom. Rafa je imao nekoliko poena u kojima je mogao da prelomi meč, ali se Federer održao. Ali postojalo je nekoliko ključnih momenata tokom kojih je Španac mogao da reši taj okršaj".

Detalji saradnje za sada nisu poznati, veliki povratak srpskog tenisera željno se očekuje, kao i odgovor na pitanje koliko će novi, teorijski dodatak imati uticaja na njegovu igru.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar