"Вигемарк и на вечере и колаче водио само да прођу акцизе"

"Ово је ситуација да се по сваку цијену, на силу, жели прогурати закон о акцизама. То је закон који је већ три-четири пута пао у парламентарној процедури јер није било већине у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", казао је Босић, додајући да се "заврћу руке, обилазе посланици, зову на вечере и на колаче од стране Вигемарка (шеф делеагације ЕК) и осталих међународних представника у БиХ".

Босна и Херцеговина 13.12.2017 | 19:25
"Вигемарк и на вечере и  колаче водио само да прођу акцизе"
Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине сутра треба да се у наставку сједнице изјасне о Декларацији о одређивању критеријума о траси ауто пута Београд - Сарајево, а након тога треба да се одржи и нова сједница на чијем дневном реду ће бити сет закона о акцизама које је усвојио Дом народа Парламентарне скупштине БиХ и упутио их у даљу процедуру по хитном поступку.

Замјеник предсједавајуће Представничког дома ПС БиХ Младен Босић (СДС) каже да је у питању кршење пословника о раду дома.

"Ово је ситуација да се по сваку цијену, на силу, жели прогурати закон о акцизама. То је закон који је већ три-четири пута пао у парламентарној процедури јер није било већине у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", казао је Босић, додајући да се "заврћу руке, обилазе посланици, зову на вечере и на колаче од стране Вигемарка (шеф делеагације ЕК) и осталих међународних представника у БиХ".

Босић је у изјави телевизији Н1 рекао да њега Вигемарк није звао, јер, како каже, они знају ко је тврд у ставовима а ко попушта.

"Мене није звао на колаче јер зна наш став. Да ли је колачима некога омекшао то ћемо видјети када дође на дневни ред сет закона о акцизама", казао је Босић додајући да је спорна читава процедура око уврштавања акциза у дневни ред сједнице Представничког дома.

"Ми смо у преддемократском друштву гдје се не поштују процедуре и гдје они који имају већину руку сматрају да су изнад закона и пословника. То је иначе слика нашег политичког менталитета. Они који имају довољно руку мисле да могу све", казао је Босић и навео да се овако нешто не би могло десити у њиховим земљама.

Говорећи о бурној сједници колегијума Представничког дома, Босић је рекао да су за стављање сета закона о акцизама гласали представници  СДА, ХДЗ-а, СНСД-а и СББ-а. док СДС, ДФ, СДП и Независни блок сматрају  да су овим прекршени пословник о раду дома и Устав Босне и Херцеговине.

Босић је казао да је Дом народа и Представнички дом добио приједлог закона о акцизама од Савјета министара БиХ који треба да иде по скраћеном поступку.

"Процјена је да ће им пасти закон у комисијској фази, па су измислили начин, по први пут, да приједлог Савјета министара, када га изгласају претворе у приједлог Дома народа и пошаљу Представничком дому да га по хитној процедури усвоји", казао је Босић.

Осврћући се на апел, који су политицарима упутили из ЕУ да усвоје закон о акцизама, оцјењујући то важним тренутком за БиХ, Босић је рекао да је то ваћно за међународне финансисјке институције које ће средства у виду кредита да пласирају у БиХ.

"Они планирају пласирати вишак пара преко кредита које требају враћати грађани. Да би дали кредите морају бити сигурни да ће паре бити враћене. Зато и иде притисак, јер је то њихов интерес. Када се крше демократске процедуре, када је то њихов интерес, то није проблем. У Шведској или Великој Британији нема шансе да се деси нешто овако односно да је могуће у парламенту на овакав начин прескакати процедуре", казао је Босић, наводећи да покушавају избацити комисијску фазу усвајања.

На питање да прокоментарише став Савеза за бољу будућност БиХ, који сада подржавају акцизе, Босић је одговорио:

"Око Радончића је интересантно. Рекао је да је испунио обећање. Питање је које је обећање испунио. СББ је дао јавно обећање грађанима да одустаје од акциза и да нема начина да промијени мишљење, али је очито Вигемарку дао друго обећање. Очито да је важније обећање Вигемарку, а не грађанима БиХ", сматра Босић.

Када је у питању изборни закон, Босић је рекао да ће  СДС подржати договор који постигну у Федерацији БиХ, Хрвати и Бошњаци, а који неће бити против интереса Републике Српске.

Што се тиче Декларације о траси ауто пута Београд - Сарајево, коју је предложио, Босић вјерује да ће Декларација добити подршку у Представничком дому како би се одлука о траси ауто пута донијела на основу егзатних критеријума, шта је најисплативије и шта је у интересу већине грађана и Републике Српске и Федерације БиХ који ће враћати кредит за изградњу тог аутопута.

(БН/Н1)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

То се код нас каже

13.12.2017 19:10

Вигемарк узео лову. (А изгубио кредибилитет)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

13.12.2017 19:44

Заболи њега за кредибилитет...

Name

дијаспора

14.12.2017 06:28

Ми цемо гласати за госп. Босица јер знамо да це он казнити садасње криминалце из НС-а. Босиц за новог предсједника!

Name

Исток

13.12.2017 19:12

Босиц је дефинитивно једини нормалан политицар. Одмјерен паметан пристојан... греска сто се повукао и пустио овог цобана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

13.12.2017 20:30

Није он ништа погријешио, дао је шансу млађим људима, то је још један доказ да је то прави човјек, али то не ограничава његову борбу, дајмо му шансу и још оваквим људима, Шаровићу, Бореновићу, Црнатку, оном Станивуковућу, има их много само је до народа и памети???

Name

ре

13.12.2017 20:32

Сада Босиц прица о колацима.А не казе ко коме набацује и да ли Вигемарк води коло.

Name

дарко

13.12.2017 19:28

Не дај Босићу, враћај се на чело што ке прије могуће. Сдс само!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станиша

13.12.2017 19:28

Босићу блокирајте Парламент БиХ као Народну скупштину и спријечите усвајење акциза. Пиштаљке већ имате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиша

13.12.2017 19:36

Какве пиштаљке, сада су задужили шерпе,лонце и поклопце.

Name

Иги

13.12.2017 19:39

Вуле купио пистееееее...

Name

Тик так

13.12.2017 20:20

У Сарајеву би људи требали изаћи на улицу и блокирати усвајање акциза. У Лондону би запалили пола Лондона. Али ово није Лондон него Балкан и његове касабе у Фед и селендре по РСу.

Name

ре Тик так

13.12.2017 20:46

Прво,мени паше да цијене горива не расту због акциза.Само ово се питање толико политизује.СДС је зајазио са својим ставом по овом питању као да му је питање бити или не бити.Свакако је цијена нафте у уп тренду,дотакла је дно на испод 30 УСД за барел прије висе од године,сада је тик испод 60 УСД.Раст це и идуце године,тако да су врло могуца поскупљења и неколико пута по ових фамозних 15 пф само идуце године.И ста тад?Економиста Павловиц је бубно да би требало расписти референдум око ових 15 пф.А ста ако Амери и Израел војно нападну Иран,сто Израел упорно гура?Цијена нафте це отици на 200 УСД или 300 УСД или... по барелу.

Name

ре станиса

13.12.2017 23:01

Е ту несмије.

Name

илидза

13.12.2017 19:33

Не дај Боске да пљацкају народ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

13.12.2017 19:34

Који му је циљ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дон

13.12.2017 20:08

Једноставно. Вигемарк пласира паре ЕБРД и добије провизију.

Name

дејо

13.12.2017 19:41

НЕ АКЦИЗАМА!!! Само СДС јос брани намете градјанима. Босићу истрај у томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро

13.12.2017 20:37

Какви смо ми то људи до јуче смо свашта лоше рекли овом часном човјеку, зар смо толико неписмени да неможемо препознати добро и одвојити га од зла. сада тражимо од њега да брани нас од ових аждаја које нас пљачкају, а ми онда гласамо за оног љигу Стевандића или Стеванчевића , Талиће и тд. који освједочено пуне своје џепове, а баја све плаћа народним новцем, нама то симпа????

Name

Јолпаз

14.12.2017 06:36

Миро, тај политицар не лаје, не пљује, не буце и не халауце, дакле госодин је, а то овај народ не воли, него управо супротно од тога. Тај политицар није лопов, а овај народ ни то не воли. Тај политицар је у стању размисљати главом а то овај народ посебно не воли јер сами имају мисираце умјесто глава. Није ни кварњак, а народ обозава подлаце. Ко му је крив сто не зна с народом.

Name

Додо Тица

13.12.2017 20:36

Свима добро и овце на броју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаро

13.12.2017 23:29

Кои год политицар подрзаје повецање акциза треба га извести пред народ и метак у главу хоце јајаре да граде путеве тудјим новцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелена

14.12.2017 00:29

А ко каже да це проћи ПОСКУПЉЕЊЕ акцизама ? Па ваљда тај Представнички дом ( 42 ком ) представља нас, а не Wигемарка

ОДГОВОРИТЕ
Name

акцизе

14.12.2017 03:16

вигемарк стари лопов постаром правилу подмазана кола лете зна дасе на теревенкама кадасе поједе и попије све за столом лаксе заврси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бата Коле

14.12.2017 05:57

Пустите Вигемарка,имамо их ми превише! Приједлог за ваше новине, да се мало боље упознате са још једном криминалном радњом у здравству! Код ког приватника радњу, па макар то била и приватна здравствена установа, отвара председник државе? Гдје то има, у ситуацији кад се свјесно урушава укупни јавни здравствени сектор? И не само председник већ и остала свита?! Како је могуће да иста та приватна болница а конкретно је ријеч о болници др Костић, ради у приземљу стамбене зграде са инсталираним ЦТ апаратом који зрачи на све стране? Ко је дао дозволу за тако нешто? Коме станари да се обрате? Коме дјеца да се обрате? Коме сутра да се обрате кад се разболе? Како је могуће држати и радити ЦТ прегледе у тој истој установи а да немају радиолога што су по закону обавезни, ко им то аминује? Можете ли отворити пекару без пекара? Можете ли отворити апотеку без фармацеута? Код нас изгледа можете све али наравно не сви и не све!!! Били бисмо вам захвални да помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп организованом криминалу

14.12.2017 06:06

Ове акцизе су доказ да злоцинацка организација управља Босном и Херцеговином. Акцизе се морају усвојити да би они себи намакли нацин за прање пара, прављењем којекаквих аутопутева. Градјевинска мафија је дио те злоцинацке организације, карика у ланцу. То мозе разбити једино народ ако се освијести. А то је вец други пар опанака. Опозиција се мора добро потрудити да освијести народ. Овом народу су потребне фабрике а не аутопутеви. Овом народу су прво потребни путеви до сваке куце у селу а не аутопутеви на којима це банда испробавати своје Аудије, БМWе и Мерцедесе, све купљено од опљацканих пара . На изборима идуце године риједите се банде једном заувијек. Гласајте за исправне људе. Кад преузму власт, они це покренути истраге против организованог криминала и стрпати у затворе све оне који вам крв пију годинама. Не дајте да се богате док ви немате ни за квалитетну храну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре из федерације

14.12.2017 06:35

Сви ми (народи) требамо направити опсти устанак и скнути багру с власти а нови да потпису уговор како це водити дрзаву....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрадовима

14.12.2017 14:56

УСТАНАК-похапсити све који буду гласали за акцизе,одузети сву имовину,јер своје нису ни имали,затрти им сјеме,да се више не би поновило,они би и своју рођену мајку продали,а за Вигемарка смрада из ЕУ -па то су пијуни банкара-затрло им се сјеме

ОДГОВОРИТЕ