ЕК: Партизан први пут без Муте, стиже Билбао!

Екипа Партизана и даље има теоретске шансе да се домогне друге фазе Еврокупа, али је то вероватно последња ствар у којој размишљају у Хумској.  Мута је отишао, шта је остало? Док нови стратег не преузме кормило, на вечерашњој утакмици проти Билбаа (20. 45) у доврани Александар Николић екипу ће предводити Александар Матовић.

Кошарка 13.12.2017 | 13:45
ЕК: Партизан први пут без Муте, стиже Билбао!
Црно-бели су у уторак увече сменили тренера Мирослава Муту Николића, како је наведено – "због серије лоших резултата на оба фронта".

Управни одбор заказан је за четвртак у 15.00 часова, када ће, највероватније, у тренера првог тима бити промовисан бивши играч и капитен Партизана Ненад Чанак, док ће екипу у дуелу против Билбаа предводити Александар Матовић.

Једини српски представник у Еврокупу после седам рунди такмичења у групи Ц дели последње место управо са противником кога од 20.45 чека у Пиониру, али и јединим тимом који је ове године савладао у европским оквирима. 

Мирослав Николић неславно је завршио и другу епизоду на клупи Партизана, а као и пре скоро две деценије иза себе је оставио екипу која упала у летаргију, нема довољно самопоуздања и, што је можда можда најважније поседује одређену кризу идентитета. Остаће помоћник селектора Србије упамћен као човек који је у другом мандату на клупи црно-белих провео непуних пет месеци. Екипу је водио на 21 такмичарској утакмици у Јадранској лиги, регионалном Суперкупу и Еврокупу и у том периоду црно-бели су забележили само седам победа.

Ово је ако не најбржи, онда свакако један од најбржих одлазака тренера са клупе Партизана у историји клуба из Хумске. Иако је то ретко био манир Партизана кроз историју, чини се да је у овом случају потез на месту, мада свакако није Николић једини кривац за тренутну ситуацију у тиму, али као тренер је морао да понесе највећу и, како се то данас каже, командну одговорност. Дуго, па ни у најгорим кризним временима, каква је рецимо био почетак претпрошле сезоне, Партизан није био у ситуацији да има пет везаних пораза и само једну победу на девет утакмица. Колико год да се форсира прича о стварању екипе, такав скор је срамота за клуб реномеа Партизана. Толика количина пораза очигледно је утицала на екипу, дисциплину, њен рад, вољни моменат, игру у одбрани и атмосферу.

Што је и логично, јер се ствара нека врста губитничке навике, а то је круг из којег се веома тешко излази. Последњи пример летаргије упала екипа је и ситуација са меча против Цедевите када Андрија Стевановић закуцава за изједначење у другој четвртини, а само двојица играча са клупе скачу и поздрављају тај потез, док остали посматрају. А један од те двојице био је Новица Величковић, капитен црно-белих који је и ове сезоне једина "копча" са оним некадашњим шампионским Партизаном. Није, ипак, све тако црно у овој екипи коју је Николић селектирао. Успео је да одабере два добра странца - Најџела Вилијамса Госа и Патрика Милера око којих ће и извесно је нови тренер Ненад Чанак моћи да базира игру. Важно је да Чанак успостави јасну хијерархију у екипи, а вероватно након појачаних тренинга може да се поради и на одбрани која ове сезоне представља праву рак рану Партизана.

Ово неће Чанку бити први пут да обавља улогу "ватрогасца" јер је то радио и у фебруару када су се пола екипе и главни тренер Александар Џикић отровали у Нишу на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа. И уопште није лоше играо тај Чанков рањени Партизан, у финалу се против Црвене звезде која је била комплетна држао до пет, шест минута пре краја. С обзиром да је Еврокуп од почетка сезоне практично бачен низ воду, Чанак ће моћи да се фокусира пре свега на освајање четвртог места и пласман у плеј-оф Јадранске лиге. Биће занимљиво видети какву улогу ће код њега имати суперталентовани Марко Пецарски који је имао помало чудан статус код Николића, односно колико ће користити АлександраАранитовића и рецимо, Николу Танасковића којег је ове сезоне тренирао у Спартаку из Суботице пре него што га је Партизан вратио у своје редове. Преостаје сада да се види да ли ће се обистините најаве председника Партизана Остоје Мијаиловића да ће бити још појачања, поготово што су црно-бели танки под кошем након фијаска са Самардом Семјуелсом. И у тој ситуацији су и клуб и Николић вероватно боље могли да реагује иако је Јамајчанин свакако прекршио дисциплински кодекс понашања. Ако ништа друго, и тренер и управа морали су да знају да се ради о играчу који је склон конфликтима, а дисциплина му није јача страна. Епилог је добро познат - Семјуелса више нема, а од уторка ни Николић није ту. Остао је рањени и дезоријентисани Партизан, а Ненаду Чанку ће бити потребан чаробни штапић, и много времена којег реално нема, као и живаца да би поставио ствари онако како оне морају да буду у најтрофејнијем српском кошаркашком клубу.

Ипак, нови стратег не преузме кормило, на вечерашњој утакмици проти Билбаа (20.45) у доврани Александар Николић екипу ће предводити Александар Матовић. Црно-бели након седам одиграних кола имају само једну победу и шест пораза.

Еврокуп – осмо коло:

АЛБА – Лимож 78:84

18.30 Локомотива – Лијетувос Ритас
20.45 Партизан – Билбао

Табела:
1. Локомотива 7/0
2. АЛБА 5/3
3. Лимож 4/4
4. Лијетувос Ритас 4/3
5. Билбао 1/6
6. Партизан 1/6

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар