EK: Partizan prvi put bez Mute, stiže Bilbao!

Ekipa Partizana i dalje ima teoretske šanse da se domogne druge faze Evrokupa, ali je to verovatno poslednja stvar u kojoj razmišljaju u Humskoj.  Muta je otišao, šta je ostalo? Dok novi strateg ne preuzme kormilo, na večerašnjoj utakmici proti Bilbaa (20. 45) u dovrani Aleksandar Nikolić ekipu će predvoditi Aleksandar Matović.

Košarka 13.12.2017 | 13:45
EK: Partizan prvi put bez Mute, stiže Bilbao!
Crno-beli su u utorak uveče smenili trenera Miroslava Mutu Nikolića, kako je navedeno – "zbog serije loših rezultata na oba fronta".

Upravni odbor zakazan je za četvrtak u 15.00 časova, kada će, najverovatnije, u trenera prvog tima biti promovisan bivši igrač i kapiten Partizana Nenad Čanak, dok će ekipu u duelu protiv Bilbaa predvoditi Aleksandar Matović.

Jedini srpski predstavnik u Evrokupu posle sedam rundi takmičenja u grupi C deli poslednje mesto upravo sa protivnikom koga od 20.45 čeka u Pioniru, ali i jedinim timom koji je ove godine savladao u evropskim okvirima. 

Miroslav Nikolić neslavno je završio i drugu epizodu na klupi Partizana, a kao i pre skoro dve decenije iza sebe je ostavio ekipu koja upala u letargiju, nema dovoljno samopouzdanja i, što je možda možda najvažnije poseduje određenu krizu identiteta. Ostaće pomoćnik selektora Srbije upamćen kao čovek koji je u drugom mandatu na klupi crno-belih proveo nepunih pet meseci. Ekipu je vodio na 21 takmičarskoj utakmici u Jadranskoj ligi, regionalnom Superkupu i Evrokupu i u tom periodu crno-beli su zabeležili samo sedam pobeda.

Ovo je ako ne najbrži, onda svakako jedan od najbržih odlazaka trenera sa klupe Partizana u istoriji kluba iz Humske. Iako je to retko bio manir Partizana kroz istoriju, čini se da je u ovom slučaju potez na mestu, mada svakako nije Nikolić jedini krivac za trenutnu situaciju u timu, ali kao trener je morao da ponese najveću i, kako se to danas kaže, komandnu odgovornost. Dugo, pa ni u najgorim kriznim vremenima, kakva je recimo bio početak pretprošle sezone, Partizan nije bio u situaciji da ima pet vezanih poraza i samo jednu pobedu na devet utakmica. Koliko god da se forsira priča o stvaranju ekipe, takav skor je sramota za klub renomea Partizana. Tolika količina poraza očigledno je uticala na ekipu, disciplinu, njen rad, voljni momenat, igru u odbrani i atmosferu.

Što je i logično, jer se stvara neka vrsta gubitničke navike, a to je krug iz kojeg se veoma teško izlazi. Poslednji primer letargije upala ekipa je i situacija sa meča protiv Cedevite kada Andrija Stevanović zakucava za izjednačenje u drugoj četvrtini, a samo dvojica igrača sa klupe skaču i pozdravljaju taj potez, dok ostali posmatraju. A jedan od te dvojice bio je Novica Veličković, kapiten crno-belih koji je i ove sezone jedina "kopča" sa onim nekadašnjim šampionskim Partizanom. Nije, ipak, sve tako crno u ovoj ekipi koju je Nikolić selektirao. Uspeo je da odabere dva dobra stranca - Najdžela Vilijamsa Gosa i Patrika Milera oko kojih će i izvesno je novi trener Nenad Čanak moći da bazira igru. Važno je da Čanak uspostavi jasnu hijerarhiju u ekipi, a verovatno nakon pojačanih treninga može da se poradi i na odbrani koja ove sezone predstavlja pravu rak ranu Partizana.

Ovo neće Čanku biti prvi put da obavlja ulogu "vatrogasca" jer je to radio i u februaru kada su se pola ekipe i glavni trener Aleksandar Džikić otrovali u Nišu na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. I uopšte nije loše igrao taj Čankov ranjeni Partizan, u finalu se protiv Crvene zvezde koja je bila kompletna držao do pet, šest minuta pre kraja. S obzirom da je Evrokup od početka sezone praktično bačen niz vodu, Čanak će moći da se fokusira pre svega na osvajanje četvrtog mesta i plasman u plej-of Jadranske lige. Biće zanimljivo videti kakvu ulogu će kod njega imati supertalentovani Marko Pecarski koji je imao pomalo čudan status kod Nikolića, odnosno koliko će koristiti AleksandraAranitovića i recimo, Nikolu Tanaskovića kojeg je ove sezone trenirao u Spartaku iz Subotice pre nego što ga je Partizan vratio u svoje redove. Preostaje sada da se vidi da li će se obistinite najave predsednika Partizana Ostoje Mijailovića da će biti još pojačanja, pogotovo što su crno-beli tanki pod košem nakon fijaska sa Samardom Semjuelsom. I u toj situaciji su i klub i Nikolić verovatno bolje mogli da reaguje iako je Jamajčanin svakako prekršio disciplinski kodeks ponašanja. Ako ništa drugo, i trener i uprava morali su da znaju da se radi o igraču koji je sklon konfliktima, a disciplina mu nije jača strana. Epilog je dobro poznat - Semjuelsa više nema, a od utorka ni Nikolić nije tu. Ostao je ranjeni i dezorijentisani Partizan, a Nenadu Čanku će biti potreban čarobni štapić, i mnogo vremena kojeg realno nema, kao i živaca da bi postavio stvari onako kako one moraju da budu u najtrofejnijem srpskom košarkaškom klubu.

Ipak, novi strateg ne preuzme kormilo, na večerašnjoj utakmici proti Bilbaa (20.45) u dovrani Aleksandar Nikolić ekipu će predvoditi Aleksandar Matović. Crno-beli nakon sedam odigranih kola imaju samo jednu pobedu i šest poraza.

Evrokup – osmo kolo:

ALBA – Limož 78:84

18.30 Lokomotiva – Lijetuvos Ritas
20.45 Partizan – Bilbao

Tabela:
1. Lokomotiva 7/0
2. ALBA 5/3
3. Limož 4/4
4. Lijetuvos Ritas 4/3
5. Bilbao 1/6
6. Partizan 1/6

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar