ЕУ стратегију за Западни Балкан:

У структурама Европске уније припрема се документ који би требало да јасније и прецизније дефинише ЕУ перспективу шест држава Западног Балкана. У овој својеврсној стратегији, између осталог, говори се и о моделу 2+2+2, тачније о групсању држава које још нису чланице ЕУ на три групе.

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 16:16
ЕУ стратегију за Западни Балкан:
Ове информације за ТВ1 потврдили су добро обавијештени дипломатски извори из Брисела и БиХ.

У првом нацрту ове стратегије у првој групи за пријем су Србија и Црна Гора, у другој Македонија и Албанија, док су у трећој групи БиХ и дјелимично признато Косово.

Стратегија ЕУ за Западни Балкан тренутно је у фази припреме, а јавности би требало да буде позната у фебруару или марту наредне године, кажу извори.

Битно је нагласити да се не ради о документу који ће бити основа или план за даљи процес проширења ЕУ, већ да представља тренутну процјену стања на терену у државама Западног Балкана које још нису дио европске породице.

Модел 2+2+2 једна је од опција у поменутом документу, али је, према тврдњама упућених извора, он неприхватљив и неповољан за БиХ те би могло доћи до значајних промјена.

"Недопустиво је да БиХ прихвати приступ у којем ће бити сврстана иза Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније, те да буде у истом кошу са Косовом, које чак није ни добило међународно признање на одговарајући начин", каже за ТВ1 извор из дипломатских кругова.

Будући да се стратегија за Западни Балкан није децидан план ЕУ о процесу проширења, БиХ би побољшањем политичких прилика и слањем одговора на Упитник Европске комисије могла да буде и првој или другој групи земаља у моделу 2+2+2.  А за то има и подршку бројних држава чланица ЕУ.

Представници бх. дипломатије, како ТВ1 сазнаје, активно се у европским круговима залажу за принцип који неће подразумијевати групе и везивање држава у процесу приступања ЕУ. Умјесто тога, за БиХ прихватљив је принцип у којем ће се о чланству у ЕУ одлучивати на основу достигнућа и постигнутих резултата.

"У том смислу, БиХ је у интересу да се на путу ка ЕУ приближи Србији и Црној Гори, јер од тога може имати само корист", тврде добро обавијештени извори из дипломатије.

(Вијести.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Југос

12.12.2017 15:26

Мука ми је од њих и њихове стратегије, развалили су нас само рако, а то некакво цланство у ЕУ је мрква на дугом стапу. Ста то цланство вриједи за земљу у којој је сва привреда унистена? Кад це нас примити у цланство? Кар будемо потпуно на инзулину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

залосно

12.12.2017 16:25

Слазем се. Наси квази политицари-криминалци се уопсте не баве привредом. Павао осликава мурале и сања о 100 ооо гласова? Додик, преливода, гледа како це спасити покрадено и гаји култ мафија боса, афирмисе папке и сања о властитој велицини.

Name

Ре

12.12.2017 19:23

Док се Додо бори да има све мање Босне људи нас сврставају тамо са Косовом. А Србија у првом реду. Па ко је овдје луд?!

Name

За Балкан, ЕУ је утопија

12.12.2017 15:29

Ми не моземо бити цланови ЕУ јер немамо економску моц да конкурисемо својим робама. Ниста и не производимо. Не моземо испостовати ниједан стандард.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоф

12.12.2017 15:57

Производимо и те како највисе лопова имамо!!

Name

Да

12.12.2017 16:58

Да, главна грана привреде је продаја магле.

Name

ма хајде

12.12.2017 16:01

Хајдемо ми направити план у нпр селу Весело да се ЕУ распада по принципу 3+3+3 и да нас пусти на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас на РТРС

12.12.2017 17:21

Данас сам гледао на РТРС двоје младих код Марка Вејица и дјевојка са факултетом која је зивјела у Америци казе да су овдје код. младих проблем предрасуде и размисљање је као ми смо најпаметнији.Мој закљуцак је акосе млади не повезу у неке организације типа Рестарт и не крену у протесте и блокаде против власти да овдје нема напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХИБ

12.12.2017 17:45

Треба у БиХ признати реално стање, подијелити ту ионако подијељену творевину и задовољити најмање два апетита. А ако неко буде и незадовољан , Боже мој има мјеста у Малој Азији. Јер и Србима и Хрватима мало-мало па стизу такве поруке из Сарајева - Ако вам се не свиђа правац Београд и Загреб. Какву они тапију имају на ову немогуцу дрзаву висе од Срба и Хрвата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хиб

13.12.2017 07:39

Мрш бре! "бре" је србски турцизам и кревет је србски турцизам и јорган је србски турцизам и јастук је србски турцизам..... и ти си потурцен само не признас то сто бас и није битно и будала казе да није луда!

Name

Прво робље

12.12.2017 18:24

Прво у робље.Па це да нас приме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

12.12.2017 18:37

А има неки план или стратегија за нас?

ОДГОВОРИТЕ