EU strategiju za Zapadni Balkan:

U strukturama Evropske unije priprema se dokument koji bi trebalo da jasnije i preciznije definiše EU perspektivu šest država Zapadnog Balkana. U ovoj svojevrsnoj strategiji, između ostalog, govori se i o modelu 2+2+2, tačnije o grupsanju država koje još nisu članice EU na tri grupe.

Bosna i Hercegovina 12.12.2017 | 16:16
EU strategiju za Zapadni Balkan:
Ove informacije za TV1 potvrdili su dobro obaviješteni diplomatski izvori iz Brisela i BiH.

U prvom nacrtu ove strategije u prvoj grupi za prijem su Srbija i Crna Gora, u drugoj Makedonija i Albanija, dok su u trećoj grupi BiH i djelimično priznato Kosovo.

Strategija EU za Zapadni Balkan trenutno je u fazi pripreme, a javnosti bi trebalo da bude poznata u februaru ili martu naredne godine, kažu izvori.

Bitno je naglasiti da se ne radi o dokumentu koji će biti osnova ili plan za dalji proces proširenja EU, već da predstavlja trenutnu procjenu stanja na terenu u državama Zapadnog Balkana koje još nisu dio evropske porodice.

Model 2+2+2 jedna je od opcija u pomenutom dokumentu, ali je, prema tvrdnjama upućenih izvora, on neprihvatljiv i nepovoljan za BiH te bi moglo doći do značajnih promjena.

"Nedopustivo je da BiH prihvati pristup u kojem će biti svrstana iza Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, te da bude u istom košu sa Kosovom, koje čak nije ni dobilo međunarodno priznanje na odgovarajući način", kaže za TV1 izvor iz diplomatskih krugova.

Budući da se strategija za Zapadni Balkan nije decidan plan EU o procesu proširenja, BiH bi poboljšanjem političkih prilika i slanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije mogla da bude i prvoj ili drugoj grupi zemalja u modelu 2+2+2.  A za to ima i podršku brojnih država članica EU.

Predstavnici bh. diplomatije, kako TV1 saznaje, aktivno se u evropskim krugovima zalažu za princip koji neće podrazumijevati grupe i vezivanje država u procesu pristupanja EU. Umjesto toga, za BiH prihvatljiv je princip u kojem će se o članstvu u EU odlučivati na osnovu dostignuća i postignutih rezultata.

"U tom smislu, BiH je u interesu da se na putu ka EU približi Srbiji i Crnoj Gori, jer od toga može imati samo korist", tvrde dobro obaviješteni izvori iz diplomatije.

(Vijesti.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jugos

12.12.2017 15:26

Muka mi je od njih i njihove strategije, razvalili su nas samo rako, a to nekakvo clanstvo u EU je mrkva na dugom stapu. Sta to clanstvo vrijedi za zemlju u kojoj je sva privreda unistena? Kad ce nas primiti u clanstvo? Kar budemo potpuno na inzulinu.

ODGOVORITE
Name

zalosno

12.12.2017 16:25

Slazem se. Nasi kvazi politicari-kriminalci se uopste ne bave privredom. Pavao oslikava murale i sanja o 100 ooo glasova? Dodik, prelivoda, gleda kako ce spasiti pokradeno i gaji kult mafija bosa, afirmise papke i sanja o vlastitoj velicini.

Name

Re

12.12.2017 19:23

Dok se Dodo bori da ima sve manje Bosne ljudi nas svrstavaju tamo sa Kosovom. A Srbija u prvom redu. Pa ko je ovdje lud?!

Name

Za Balkan, EU je utopija

12.12.2017 15:29

Mi ne mozemo biti clanovi EU jer nemamo ekonomsku moc da konkurisemo svojim robama. Nista i ne proizvodimo. Ne mozemo ispostovati nijedan standard.

ODGOVORITE
Name

Zof

12.12.2017 15:57

Proizvodimo i te kako najvise lopova imamo!!

Name

Da

12.12.2017 16:58

Da, glavna grana privrede je prodaja magle.

Name

ma hajde

12.12.2017 16:01

Hajdemo mi napraviti plan u npr selu Veselo da se EU raspada po principu 3+3+3 i da nas pusti na miru.

ODGOVORITE
Name

Danas na RTRS

12.12.2017 17:21

Danas sam gledao na RTRS dvoje mladih kod Marka Vejica i djevojka sa fakultetom koja je zivjela u Americi kaze da su ovdje kod. mladih problem predrasude i razmisljanje je kao mi smo najpametniji.Moj zakljucak je akose mladi ne povezu u neke organizacije tipa Restart i ne krenu u proteste i blokade protiv vlasti da ovdje nema napretka.

ODGOVORITE
Name

HIB

12.12.2017 17:45

Treba u BiH priznati realno stanje, podijeliti tu ionako podijeljenu tvorevinu i zadovoljiti najmanje dva apetita. A ako neko bude i nezadovoljan , Bože moj ima mjesta u Maloj Aziji. Jer i Srbima i Hrvatima malo-malo pa stizu takve poruke iz Sarajeva - Ako vam se ne sviđa pravac Beograd i Zagreb. Kakvu oni tapiju imaju na ovu nemogucu drzavu vise od Srba i Hrvata?

ODGOVORITE
Name

Re Hib

13.12.2017 07:39

Mrš bre! "bre" je srbski turcizam i krevet je srbski turcizam i jorgan je srbski turcizam i jastuk je srbski turcizam..... i ti si poturcen samo ne priznas to sto bas i nije bitno i budala kaze da nije luda!

Name

Prvo roblje

12.12.2017 18:24

Prvo u roblje.Pa ce da nas prime.

ODGOVORITE
Name

Piksi

12.12.2017 18:37

A ima neki plan ili strategija za nas?

ODGOVORITE