Овај напитак су нацисти обожавали

У Трећем Рајху не само да су га препоручивали, већ је овај напитак био дио "државне политике".

Свијет 12.12.2017 | 08:36
Овај напитак су нацисти обожавали
Модерна верзија јутарње кафе какву пијемо данас први пут се појавила у 15. вијеку, те је замијенила кофеинске "шутеве" који су се кретали од слабог чаја припремљеног од зрна кафе до мљевених зрна кафе помијешаних са животињским масноћама. Вијеловима су људи, који су жељели избјегавати кофеин, пили замјенске облике каве попут цикорије.

Тек је 1905. у њемачком Бремену први пут изумљена укусна безкофеинска кафа која је окусом истовјетна оној правој, а њен је изумитељ стручњак за кафу, Лудwиг Роселиус. А управо њега једна је посебна скупина људи због тога сматрала правим јунаком - каснија владајућа нацистичка странка, пише Атлас Обсцура.

Отров у њиховим очима

Кад су преузели власт и задобили апсолутну моћ у држави, нацисти су безкофеинску кафу препоручили као најпожељнији напитак, јер се њиме избјегава кофеин - којег су сматрали отровом. Њихово је становиште било пуно више од здравствене кампање, безкофеинска је кафа постала дио државне политике која је намијењена очувању здравља популације аријеваца.

Кафа му убила оца

Попут многих изума, историја безкофеинске кафе је мало мутна. Према књизи 100 година кафе, њен изумитељ Роселиус је придонио смрти свог оца 1902. тиме што му је давао превише каве. Управо то му је био мотив за изум безкофеинске верзије, како би се од смрти спасили други овисници.



Но, други тврде како је изум био случајан - тако што је Роселиус пронашао конзерву са зрнима кафе у коју је ушла морска вода, но открио је како то није наштетило окусу кафе. Дапаче, он и његов тим су експериментима потврдили да је морска вода само "одузела кофеин" зрнима. Сљедеће је године Роселиус основао Каффе ХАГ те је патентирао безкофеинску кафу - која се у Њемачкој продавала као "луксузно добро".

Луксузно добро у шољици

Ускоро су га почели продавати диљем Европе, под именом Санка (скраћено од санс цафéине) послије Првог свјетског рата. Током 30-их година прошлог вијека Роселиус је прилагодио свој маркетинг тржишту Wеимарске републике те је безкофеинску кафу рекламирао као "напитак који штити срце и живце".

Управо то је било оно што је навише одговарало нацистима, који су заговарали начин живота који је за њих представљао тзв. повратак природи, који се тумачио као једини пут здрављу. У склопу таквог размишљања, горљиви нацисти залагали су се за све што је "природно", попут нудизма, органског узгоја воћа и поврћа...

Предратне животне реформе предлагале су одрицање од стимуланса, па су нацистички истраживачи доиста водили крижарске ратове против алкохола, духана и каве, сматрајући да им убијају људе. - Нацисти су озбиљно вјеровали како је њихова дужност и одговорност не само штитити здравље појединих Нијемаца, него и здравље цијелог народа као биолошког те расног ентитета.

То је наравно искључивало Јевреје и друге не-аријевце, као и хомосексуалце те болесне - објашњава Геоффреy Цоцкс, аутор књиге Тхе Стате оф Хеалтх: Иллнесс ин Нази Германy.

Избјегавали кофеин, а дрогирали се чоколадом

И иако је нацистичка антипушачка кампања неславно пропала, помама за безкофеинском кафом била је широко прихваћена - понајприје захваљујући луксузном статусу који је добила. Иронично, док су нацисти избјегавали "дрогирати се кофеином", савјетовали су све аријевце да уживају у чоколади "зачињеној" дрогом метх.

Тај је стимуланс резултирао повећањем продуктивности, но и даље нису сматрали да је отрован. Препорука је била појести између три и девет таквих чоколадица на дан.

Погледајте документарац о тајним списима који откривају које су дроге и у којој мјери нацисти користили:



Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 0

Оставите коментар