Ovaj napitak su nacisti obožavali

U Trećem Rajhu ne samo da su ga preporučivali, već je ovaj napitak bio dio "državne politike".

Svijet 12.12.2017 | 08:36
Ovaj napitak su nacisti obožavali
Moderna verzija jutarnje kafe kakvu pijemo danas prvi put se pojavila u 15. vijeku, te je zamijenila kofeinske "šuteve" koji su se kretali od slabog čaja pripremljenog od zrna kafe do mljevenih zrna kafe pomiješanih sa životinjskim masnoćama. Vijelovima su ljudi, koji su željeli izbjegavati kofein, pili zamjenske oblike kave poput cikorije.

Tek je 1905. u njemačkom Bremenu prvi put izumljena ukusna bezkofeinska kafa koja je okusom istovjetna onoj pravoj, a njen je izumitelj stručnjak za kafu, Ludwig Roselius. A upravo njega jedna je posebna skupina ljudi zbog toga smatrala pravim junakom - kasnija vladajuća nacistička stranka, piše Atlas Obscura.

Otrov u njihovim očima

Kad su preuzeli vlast i zadobili apsolutnu moć u državi, nacisti su bezkofeinsku kafu preporučili kao najpoželjniji napitak, jer se njime izbjegava kofein - kojeg su smatrali otrovom. Njihovo je stanovište bilo puno više od zdravstvene kampanje, bezkofeinska je kafa postala dio državne politike koja je namijenjena očuvanju zdravlja populacije arijevaca.

Kafa mu ubila oca

Poput mnogih izuma, istorija bezkofeinske kafe je malo mutna. Prema knjizi 100 godina kafe, njen izumitelj Roselius je pridonio smrti svog oca 1902. time što mu je davao previše kave. Upravo to mu je bio motiv za izum bezkofeinske verzije, kako bi se od smrti spasili drugi ovisnici.



No, drugi tvrde kako je izum bio slučajan - tako što je Roselius pronašao konzervu sa zrnima kafe u koju je ušla morska voda, no otkrio je kako to nije naštetilo okusu kafe. Dapače, on i njegov tim su eksperimentima potvrdili da je morska voda samo "oduzela kofein" zrnima. Sljedeće je godine Roselius osnovao Kaffe HAG te je patentirao bezkofeinsku kafu - koja se u Njemačkoj prodavala kao "luksuzno dobro".

Luksuzno dobro u šoljici

Uskoro su ga počeli prodavati diljem Evrope, pod imenom Sanka (skraćeno od sans caféine) poslije Prvog svjetskog rata. Tokom 30-ih godina prošlog vijeka Roselius je prilagodio svoj marketing tržištu Weimarske republike te je bezkofeinsku kafu reklamirao kao "napitak koji štiti srce i živce".

Upravo to je bilo ono što je naviše odgovaralo nacistima, koji su zagovarali način života koji je za njih predstavljao tzv. povratak prirodi, koji se tumačio kao jedini put zdravlju. U sklopu takvog razmišljanja, gorljivi nacisti zalagali su se za sve što je "prirodno", poput nudizma, organskog uzgoja voća i povrća...

Predratne životne reforme predlagale su odricanje od stimulansa, pa su nacistički istraživači doista vodili križarske ratove protiv alkohola, duhana i kave, smatrajući da im ubijaju ljude. - Nacisti su ozbiljno vjerovali kako je njihova dužnost i odgovornost ne samo štititi zdravlje pojedinih Nijemaca, nego i zdravlje cijelog naroda kao biološkog te rasnog entiteta.

To je naravno isključivalo Jevreje i druge ne-arijevce, kao i homoseksualce te bolesne - objašnjava Geoffrey Cocks, autor knjige The State of Health: Illness in Nazi Germany.

Izbjegavali kofein, a drogirali se čokoladom

I iako je nacistička antipušačka kampanja neslavno propala, pomama za bezkofeinskom kafom bila je široko prihvaćena - ponajprije zahvaljujući luksuznom statusu koji je dobila. Ironično, dok su nacisti izbjegavali "drogirati se kofeinom", savjetovali su sve arijevce da uživaju u čokoladi "začinjenoj" drogom meth.

Taj je stimulans rezultirao povećanjem produktivnosti, no i dalje nisu smatrali da je otrovan. Preporuka je bila pojesti između tri i devet takvih čokoladica na dan.

Pogledajte dokumentarac o tajnim spisima koji otkrivaju koje su droge i u kojoj mjeri nacisti koristili:



Izvor: Express.hr

Komentari / 0

Ostavite komentar