Замјерке на рад Парламента БиХ

Током 2017. године дошло је до застоја готово свих позитивних трендова у земљи, односи у државном парламенту и Савјету министара су поремећени, владајућа коалиција практично не постоји, што је узроковало усвајање свега четири закона на нивоу Парламентарне скупштине БиХ, наведено је у најновијем извјештају Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ) о раду парламента и Савјета министара у првих девет мјесеци ове године.

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 07:51
Замјерке на рад Парламента БиХ
ЦЦИ констатује да су сва четири усвојена закона заправо тек измјене и допуне постојећих законских аката, што значи да није усвојен ниједан нови закон.

"То је чак три и по пута мање од броја усвојених закона у првих девет мјесеци 2016, пет пута мање него у првих девет мјесеци 2013. и чак 10 пута мање него у првих девет мјесеци 2009. године", пише у извјештају.

Велике замјерке на рад Савјета министара у овој години односе се на најнижи интензитет рада у односу на остали дио мандата предсједавајућег Дениса Звиздића и његовог кабинета, па тако ЦЦИ закључује да Савјет министара у 10 од 39 седмица током ових девет мјесеци није одржало нити једну сједницу.

"Утврђено је свега 12 различитих закона", пише у извјештају.

Савјет министара није само лоше и слабо радио, већ значајно касни и у можда својој кључној европској обавези - одговорима на упитник Европске комисије. ЦЦИ подсјећа да су бх. власти саме себи одредиле рок од шест мјесеци за одговоре на 3.242 питања из упитника, међутим, ни након годину нису одговорили на њих, нити је познато када ће.

Савјет министара, такође, није израдило ни Стратегију руралног развоја (БиХ уз Косово једина у регији неће добити ниједну КМ из претприступних фондова за ове намјене), као ни (поново) Закон о вањским пословима. Нису, такође, примијећени ни помаци у испуњавању реформске агенде, док је ВМ поново каснило и у извршењу обавеза у вези са доношењем буџета.

Када је, пак, ријеч о мониторингу рада Парламентарне скупштине (ПС) БиХ, ЦЦИ констатује да већ извјесно вријеме она функционише без већине те наводи како се најприје осуо Клуб СДА, након чега је СББ најавио повлачење из власти, а у међувремену су по један посланик и делегат напустили и СДС (Ђорђо Крчмар, односно Огњен Тадић).

"Интензитет рада у континуираном је паду, нарочито у Дому народа, који је у 2017. одржао свега седам сједница. Најозбиљнији проблем, који најбоље илустрира дисфункционалност власти, је у броју реализираних закона", наводи ЦЦИ.

И Ивица Ћавар, пројект менаџер ЦЦИ-ја, упозорава на слаб интензитет рада.

"Усвојена су, дакле, четири, а одбијено 11 закона, што остварени резултат чини најлошијим у посљедњих 11 година. Подсјећамо да је у првих девет мјесеци 2013. усвојен 21 закон, а девет одбијено, док су у 2009. у истом раздобљу била усвојена чак 42 закона", каже Ћавар.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

075

12.12.2017 08:25

Стока, шта рећи! У "Тузланском"(сељачком) кантону повећали плате 6,5% јучер јер СДА већ планира новац од акциза да нахрани своје "ухљебе" да би добила СДОоо(тако ухљеби изговарају) опет власт!!

ОДГОВОРИТЕ