Зашто нове акцизе не треба усвојити

Зашто Влада Републике Српске може одлично да сарађује са Федерацијом БиХ, али када се ради о наношењу штете свом становништву?

Босна и Херцеговина 12.12.2017 | 01:29
Зашто нове акцизе не треба усвојити
Пошто су владе и Републике Српске и Федерације БиХ неспособне да уреде систем, оне умјесто тога да нпр. смање број партократско-пијавичарских радника у јавном сектору, првенствено администрацији, посежу за најједноставнијим рјешењем, а то је удар на џеп својих становника.

Ово је потпуно погрешан модалитет који се примјењује.

Четворочлана породица из Републике Српске ће годишње у просјеку дати 400 КМ више новца за гориво, само због повећања акциза. Наравно, ако посао који обављате захтјева више путовања, тај износ би могао ићи и до неколико хиљада марака.

Дакле, владе рачунају да становници морају да возе аутомобиле, па ће им повећање акциза на гориво донијети више пара у буџету које ће се касније прослијеђивати кредиторима. Они не уважавају посредне ефекте дизања пореза (у нашем случају акциза).

Шта се дешава?

Наиме, оптицај новца који грађани троше ће бити исти, али сад, умјесто да га троше нпр. на куповину јогурта којег породице конзумирају за доручак, новац ће се трошити на гориво (с обзиром на то да ће трошити више пара за гориво, тај новац морају уштедити на другом мјесту).

То ће донијети краткорочну корист буџету у првом тренутку, али када се смањи потрошња (у нашем случају) јогурта на тржишту, наш привредник који га производи биће приморан да редукује своју производњу, а посљедично смањи број радника у свом предузећу (неријетко ће и затворити предузеће), што ће на крају резултирати мањим бројем привредних субјеката који плаћају порез, а самим тим ће бити мање новца у буџету.

Неспособна партократија не увиђа елементарне проблеме њихове логике повећања пореза и стога води земљу директно у финансијски суноврат, а своје становнике у егзодус.

Сва прича око “неспоразума” и “криза” са странкама у Федерацији БиХ пада у воду када се треба радити у корист страних банака, а на уштрб своје државе.

Овоме је неопходно стати у крај, што је прије могуће.

(Петиције24)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

реална процјена

12.12.2017 05:57

Овај несретни вилајет БиХ треба распарцати јер таква творевина јесте "предузеце" које це вјецито правити губитке. Са оваквим домацим политицарима које дрзе инострани ментори на власти немају градјани БиХ никакве перспективе. То су потврдиле и протекле 22 године након којих имамо масовно исељавање становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

12.12.2017 07:55

И у свему томе главни и једини кривац ти је додик и његова власт тј његова диктатура. На нивоу Босне се трази да се повецање акциза уведе под условом да та средства иду на путеве и аутопутеве а не за крпљење будзета које додик као лесинар одмах зграби и дијели и саком и капом како он хоце и коме он хоце а највисе себи.Ста ту има лосе сто СзП ТАЦНО ЗАХТЈЕВА И ТРАЗИ ДА СЕ ЗНА УСТО СЕ ТРОСЕ СРЕДСТВА ОД АКЦИЗА. И нека их недају усвојити нека додик продаје своје станове по ко зна који пут по Београду и нека крпи рупе у будзету.

Name

ЖИКА Жрском непријатељу.

12.12.2017 06:16

Наш највећи непријатељ за Републику Српску је Влада и Предсједник Републике Српске. Ко ће да објави рат том мрском непријатељу. Додик, Жељка, Павић, Ђокић и остала кг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којот

12.12.2017 07:00

Ми смо окупирана земља странци нам све наредјују,као сто су наредили уводјење акциза.А наси на власти нас сматрају дебилима.Говоре нам да ако нам поскупи бензин а самим тим поскупити це и роба сироке потросње а са поскупљењем свега нам смање плате или нам остану исте да је то за насе добро.Толико су дрски да казу да це скупље гориво постакнути наталитет.Дакле ова влааст унистава и мрзи властити народ а све као у име народа.Мозе ли један реферндум са једноставним питањем.Да ли сте за уводјење акциза.ДА или НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празан Бурек Без Јогурта

12.12.2017 07:27

Они не схватају да це повецањем имати исте приходе али велику стету за своје градјане.Засто?Зато сто це нестати они који су сипали код нас јер је јефтиније а у питању је комплет пограницна мјеста са Србијом и Хрватском јер су људи долазили и пролазили због горива.А онај ко има плату 500 марака исти новац мозе одвојити за гориво као и до сада само сто це мање сипати.Мање сипање јесте мања потросња а мања потросња јесте мање литара плус сто Србијанци неце долазити а све то мање акциза по литру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјекна

12.12.2017 13:45

Гдје енергенти поскупљују, све остало пропада.

ОДГОВОРИТЕ