Србија отворила нова поглавља

Србија је на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима.

Србија 11.12.2017 | 20:37
Србија отворила нова поглавља
Отворено је поглавље 6. које се односи на компанијско право и поглавље 30 које се бави економским односима са иностранством.
 
Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, земље чланице представља естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

После конференције, која је још у току у згради Европског Савета у Бриселу, предвиђено је да се учесници обрате медијима.

Раније вечерас, министрака за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Србија, отварањем два нова поглавља - 6 и 30, прави важан корак на свом путу евроинтеграција.

- То је и јасан сигнал дефинитивне будућности Србије у ЕУ. ”Настављамо наш европски пут, а ово је још један важан корак у процесу придружења. Са ова два поглавља, Србија ће имати укупно отворених 12 поглавља, што је солидан и задовољавајући темпо, али може и мора брже - нагласила је Јоксимовић у изјави новинарима пред почетак Међувладине конференције.

Министарка Јоксимовић напомиње да је Србија имала спреминих пет преговарачких позиција и да је очекивала отврање више од два поглавља.

Она каже да је већина држава чланица препознала напредак Србије на европском путу и дала своју сагланост за отврање ”три, чак и четири поглавља”, али да је косензусом свих чланица је одлучено да се отворе два поглавља.

- ”Ако смо амбициозни не смемо да будемо задовољни. Мислим да је амбиција добра јер показује политичку вољу и решеност да идете у једном правцу. Ако смо мање амбициозни онда ћемо рећи да је ово задовољавајући темпо који је већ постао уобичајан - два поглавља по Међувладиној конференцији” - изјавила је Јокосимовић у Бриселу.

Министрака за евроинтеграције Србије каже да чекује да се процес придруживања и темпо отварања поглавља убрза у наредном периоду, поготово током председвања Бугарске и Аустрије Саветом ЕУ које су проширење ставиле међу своје приоритете.

- Заиста мислим да мора да се да један замајац и да се правда она порука председника Јункера који је дефинитивно издвојио Србију и Црну Гору као, у овом тренутку, најнапредније у процесу преговора. Мислим да је то био добар ветара у леђа - поручује Јоксимовић, додајући да "то не треба разводњавати".

Она закључује да ће унутрашње реформе и даље бити кључне за напредак Србије на путу евроинтеграција и да ће посвећеност том путу остати јасна, на првом месту због обећања које је влада Србије дала својим грађанима.

Главни преговарач Србије у приступним преговорима са ЕУ Тања Мишћевић каже да отварањем поглавља 6 које се односи на компанијско право Србија ради на унпређењу сопстевног пословног окружења.

То ће се према њеним речима одразити и на инвестиције у Србији.

Мишћевић која присуствује Међувладниној конференцији у Биселу објашњава да се кроз преговоре у поглављу 6 стварају принципи и систем који ће омогућити формирање и функционисаје компанија у Србији по европским стндардима.

Она објашњава да ће се тако створити услови који ће омогућити да свака компанија има потпуно исте услове пословања било у Србији или Немачкој.

- ”Једна од најваћнијих ствари јесте питање које се односи на убрзана плаћања. Та директива јесте једна од суштински важних делова стандарда у обовој области - изјавила је Мишћевић у Бриселу.

Када је поглавље 30 у питању Тања Мишћевић објашања да се ради о припреми Србије за укључивање у један од највећих светских трговинских блокова.

- ”Сада када смо отворили поглавље радимо више на приближавању и припреми за чланство што значи трговина са целокупним светом - поручила је Мишћевић.

Србија данас на Међувладној конференцији у Бриселу отвара још два поглавља у приступним преговорима са ЕУ - поглавље 6 које се бави правом привредних друштава и поглавље 30 о економским односима са инострансвом.

Земље чланице ЕУ одлучиле су да Србији дају "зелено светло" за отварање још два поглавља, чиме ће укупно бити отворено 12 поглавља.

Пред коначну одлуку о отварању нових поглавља земље чланице су, као и обично, размотриле напредак Србије у оквиру поглавља 23 и 24 која се односе на рефоме у области владавине права у земљи као и напредак у процесу нормализације односа са Приштином.

Како Тањуг сазнаје у дипломатским изворима у Бриселу, све земље чланице нису биле задовољне укупним напретком који је Србија остварила у испуњавању Акционог плана за поглавље 23 који се бави рефомом правосуђа, антикорупцијском политиком, основним правим и правима држављана ЕУ.

На основу тога донета је "политичка одлука"€ да Србија отвори два уместо три нова поглавља.

У ЕУ очекују да ће Србија у првом делу 2018. године моћи да отвори још најмање три нова поглавља, међу којима су поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама, поглавље девет о финансијским услугама и поглавље 13 о рибарству. Ова три поглавља већ се налазе у радним телима Савета.

Очекује се и да Србија током 2018. године преда Бриселу преговарачке позиције и за додатна поглавља.

Европски званичници у више наврата су најављивали да ће 2018. година бити изузетно значајна за напредак у процесу проширења.

Из Брисела поручују да обновљени моментум и залагање ЕУ за проширење регион мора да искористи радећи управо на својим унутрашњим рефомама и регионалној сарадњи.

На данашњој Међувладној конференицији делегацију Србије предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Земље чланице ће представљати естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Предвиђено је да Међувалдина конференција ЕУ и Србије почне у 19.15 у згради Европског савета у Бриселу.

Након Међувладине конференције заказана је и конференција за медије на којој ће учествовати министри Јоксимовић и Миксер и комесар Хан.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

силници

11.12.2017 20:31

До неки дан само прицали и заједници са Русијом а данас нова поглавља са ЕУ. Српска политика лутања, данас сери сутра једи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.12.2017 08:12

Та заједница са Русијом је само мазање оцију ЕУ. То имје параван само да би их сто прије примили јер кад вец додје до тога само це реци здраствујцтје Русијо.

Name

Цирцус Цолорадо

12.12.2017 08:26

ЕУ је изгубила кредибилитет оног дана кад је примила Румунију и Бугарску. Посебно Бугарска је катастрофална. Сарајево је за Софију, што се живота тиче, Неw Yорк. Са Србијом је све политика и на крају ће као осумљицена за агресију земља бити награђени. Кад дође вријеме да и нас приме у ЕУ, то ће бити толика зајебанција од организације да ће се сама изнутра урушити. Нико се непита Ста су то ЕУ вриједности? Које цивилизацијске норме она представља. Понасање Хрватске, Мадарске, Цеске и др., сирење исламофобије као новог вида антисемитизма. Ако овакве Хрватска и Србија могу у ЕУ а БиХ јос 90тих да зиви на апаратима онда ЕУ нема постојане моралне темеље.

ОДГОВОРИТЕ