Srbija otvorila nova poglavlja

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima.

Srbija 11.12.2017 | 20:37
Srbija otvorila nova poglavlja
Otvoreno je poglavlje 6. koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.
 
Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, zemlje članice predstavlja estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Posle konferencije, koja je još u toku u zgradi Evropskog Saveta u Briselu, predviđeno je da se učesnici obrate medijima.

Ranije večeras, ministraka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija, otvaranjem dva nova poglavlja - 6 i 30, pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

- To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u EU. ”Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže - naglasila je Joksimović u izjavi novinarima pred početak Međuvladine konferencije.

Ministarka Joksimović napominje da je Srbija imala spreminih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvranje više od dva poglavlja.

Ona kaže da je većina država članica prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglanost za otvranje ”tri, čak i četiri poglavlja”, ali da je kosenzusom svih članica je odlučeno da se otvore dva poglavlja.

- ”Ako smo ambiciozni ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan - dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji” - izjavila je Jokosimović u Briselu.

Ministraka za evrointegracije Srbije kaže da čekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedvanja Bugarske i Austrije Savetom EU koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

- Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se pravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetara u leđa - poručuje Joksimović, dodajući da "to ne treba razvodnjavati".

Ona zaključuje da će unutrašnje reforme i dalje biti ključne za napredak Srbije na putu evrointegracija i da će posvećenost tom putu ostati jasna, na prvom mestu zbog obećanja koje je vlada Srbije dala svojim građanima.

Glavni pregovarač Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Mišćević kaže da otvaranjem poglavlja 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo Srbija radi na unpređenju sopstevnog poslovnog okruženja.

To će se prema njenim rečima odraziti i na investicije u Srbiji.

Mišćević koja prisustvuje Međuvladninoj konferenciji u Biselu objašnjava da se kroz pregovore u poglavlju 6 stvaraju principi i sistem koji će omogućiti formiranje i funkcionisaje kompanija u Srbiji po evropskim stndardima.

Ona objašnjava da će se tako stvoriti uslovi koji će omogućiti da svaka kompanija ima potpuno iste uslove poslovanja bilo u Srbiji ili Nemačkoj.

- ”Jedna od najvaćnijih stvari jeste pitanje koje se odnosi na ubrzana plaćanja. Ta direktiva jeste jedna od suštinski važnih delova standarda u obovoj oblasti - izjavila je Mišćević u Briselu.

Kada je poglavlje 30 u pitanju Tanja Mišćević objašanja da se radi o pripremi Srbije za uključivanje u jedan od najvećih svetskih trgovinskih blokova.

- ”Sada kada smo otvorili poglavlje radimo više na približavanju i pripremi za članstvo što znači trgovina sa celokupnim svetom - poručila je Mišćević.

Srbija danas na Međuvladnoj konferenciji u Briselu otvara još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU - poglavlje 6 koje se bavi pravom privrednih društava i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostransvom.

Zemlje članice EU odlučile su da Srbiji daju "zeleno svetlo" za otvaranje još dva poglavlja, čime će ukupno biti otvoreno 12 poglavlja.

Pred konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja zemlje članice su, kao i obično, razmotrile napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na refome u oblasti vladavine prava u zemlji kao i napredak u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom.

Kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima u Briselu, sve zemlje članice nisu bile zadovoljne ukupnim napretkom koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koji se bavi refomom pravosuđa, antikorupcijskom politikom, osnovnim pravim i pravima državljana EU.

Na osnovu toga doneta je "politička odluka"€ da Srbija otvori dva umesto tri nova poglavlja.

U EU očekuju da će Srbija u prvom delu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, poglavlje devet o finansijskim uslugama i poglavlje 13 o ribarstvu. Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim telima Saveta.

Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.

Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Iz Brisela poručuju da obnovljeni momentum i zalaganje EU za proširenje region mora da iskoristi radeći upravo na svojim unutrašnjim refomama i regionalnoj saradnji.

Na današnjoj Međuvladnoj konfereniciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Zemlje članice će predstavljati estonski ministar spoljnih poslova Sven Mikser, a Evropsku komisiju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Predviđeno je da Međuvaldina konferencija EU i Srbije počne u 19.15 u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Nakon Međuvladine konferencije zakazana je i konferencija za medije na kojoj će učestvovati ministri Joksimović i Mikser i komesar Han.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

silnici

11.12.2017 20:31

Do neki dan samo pricali i zajednici sa Rusijom a danas nova poglavlja sa EU. Srpska politika lutanja, danas seri sutra jedi.

ODGOVORITE
Name

re

12.12.2017 08:12

Ta zajednica sa Rusijom je samo mazanje ociju EU. To imje paravan samo da bi ih sto prije primili jer kad vec dodje do toga samo ce reci zdrastvujctje Rusijo.

Name

Circus Colorado

12.12.2017 08:26

EU je izgubila kredibilitet onog dana kad je primila Rumuniju i Bugarsku. Posebno Bugarska je katastrofalna. Sarajevo je za Sofiju, što se života tiče, New York. Sa Srbijom je sve politika i na kraju će kao osumljicena za agresiju zemlja biti nagrađeni. Kad dođe vrijeme da i nas prime u EU, to će biti tolika zajebancija od organizacije da će se sama iznutra urušiti. Niko se nepita Sta su to EU vrijednosti? Koje civilizacijske norme ona predstavlja. Ponasanje Hrvatske, Madarske, Ceske i dr., sirenje islamofobije kao novog vida antisemitizma. Ako ovakve Hrvatska i Srbija mogu u EU a BiH jos 90tih da zivi na aparatima onda EU nema postojane moralne temelje.

ODGOVORITE