Дубиозу кредитом спашавају у ЖРС

Жељезнице Републике Српске финансијску дубиозу покушавају спасити новим задужењем, а све у циљу реструктурисања предузећа. Овај пут Свјетска банка дала је кредит 51,3 милиона евра. Упркос дуговима Жељезница, ресорни министар  Неђо Трнинић тврди да ово предузеће добро послује.

Република Српска 11.12.2017 | 19:59
Дубиозу кредитом спашавају у ЖРС
Управа Жељезница и Влада Српске новим задужењем покушавају спасити посрнуло предузеће. Од 51,3 милиона евра, 42,7 милиона ићи ће за измирење дуговања према радницима, 3,5 милиона за отпремнине, а пет милиона биће усмјерено за организационо реструктурисање, док ће око 128 000 евра ићи за повлачење средстава.

"Ми ћемо са своје стране учинити све да овај процес успије да на крају реструктурирања имамо профитабилно самоодрживо предузеће које ће бити примјер и другим јавним предузећима у којима имамо ровито стање да се угледају и напредују“, каже Трнинић, министар саобраћаја и веза РС. 

И представници Свјетске банке су задовољни јер су предузети потребни кораци доношењем закона који треба да прате процес реструктурисања, али и што се ради на плану оптимизације радне снаге.

"Реструктурирање ће помоћи да се сам транспортни саобраћај учини још ефикаснијим и  са што мање трошкова.

"Још један позитиван утицај је да ће се смањити превоз терета који се превози путевима што често доводи до загушења и других негативних последица за друштво“, истиче Емануел Салинес, шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ.

До краја године број радника Жељезница биће смањен за 500, док би 211 радника требало бити пензионисано, поручују из овог предузећа.

Генерални директор Жељезница тврди да је ово предузеће сад у бољој позицији него кад је преузимао дужност 2011.године и да не планира одлазак са директорске позиције.

"Ако смо промијенили систем, онда радници не бирају директора, спреман сам подрвгнути се и конкурсу и смјени ако то надзорни одор који спроводи одлуке скупштине акционара каже, спреман сам да одступим, наравно да нисам хтио одступити на захтјев појединаца“, истиче Драган Савановић, ВД генералног директора ЖРС.

Жељезнице Републике Српске су трећи квартал ове године завршиле са новим финансијским минусом од око 7,7 милиона марака чиме је акумулирани губитак овог предузећа повећан на 91,6 милиона марака. Укупан дуг Жељезница тренутно износи око 300 милиона марака.



БН телевитија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

гобе

11.12.2017 19:10

Покради а народ плаца.Пара нема а нико није крив,па то те убије у појам.Чекас да направис пола милијарде дуга "да покрадес" онда дизес кредит да то санирас.Вуци сити овце на броју идемо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

11.12.2017 20:24

Додикова политика је да се Република Српска задузи сто висе у нади да унисти Босну и повуце на дно и онда оцјепљење ,није лоса идеја али он це узети паре а Српски народ остаје са дуговима у својој дрзави наредни 100 година, и он це уци у историју као спаситељ Србства као и многи до сада !!!

Name

блаф

11.12.2017 19:17

и ста вели овај мудријас имаце"профитабилно самоодрживо предузеће" задузивањем од 51милион.Па јел он лоОод ил се прави лоОд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он и ти

11.12.2017 19:40

Ти и ја смо глупи. Он је паметан. Ми цемо да црацамо кредит који је он покрао. Тако то иде.

Name

Освит

11.12.2017 19:52

Данасњи политицаре кредите сматрају донацијама.Укупан приход ЗРС се своди на наплату за транспорт руде из Љубије и Омарске у Зеницу а то није довољно ни за плате радницима.И кад ови из Европе поцну говорити да је повецање ПДВ потребно за развој онда це се те паре користити за поврат оваквих кредита као сто је сад слуцај са акцизама.

Name

Брацо

11.12.2017 19:21

Они могу са овим или јос неким другим кредитом испеглати дуг,али це убудуце опет само правити дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

11.12.2017 19:28

ТЕСКО ОНОМ КОГА "ВОЗАЈУ" ОВИ ВОЗОВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Масе

11.12.2017 19:54

Нас Преседник се зна снаци то је вазно а те Кредите свакако нико неце врацати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јолпаз

11.12.2017 20:25

Жељезнице РС ме подсјећају на давно прошло вријеме. Медјутим, ипак је тада било љепше него сад. Мораћу се провозати возом до Добоја да се подсјетим. А онда неки други дан, до Новог. Знао сам појести ћевапе у ресторану иза жељезничке у Новом док бих ћекао на брзи из Загреба за Сплит. Нису ништа ваљали, ни близу као бањалучки. Трпали су лепињу у воду. Али боље ишта него ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.12.2017 20:27

Није лако овом министру с обзиром шта је наслиједио од претходника.

ОДГОВОРИТЕ