Dubiozu kreditom spašavaju u ŽRS

Željeznice Republike Srpske finansijsku dubiozu pokušavaju spasiti novim zaduženjem, a sve u cilju restrukturisanja preduzeća. Ovaj put Svjetska banka dala je kredit 51,3 miliona evra. Uprkos dugovima Željeznica, resorni ministar  Neđo Trninić tvrdi da ovo preduzeće dobro posluje.

Republika Srpska 11.12.2017 | 19:59
Dubiozu kreditom spašavaju u ŽRS
Uprava Željeznica i Vlada Srpske novim zaduženjem pokušavaju spasiti posrnulo preduzeće. Od 51,3 miliona evra, 42,7 miliona ići će za izmirenje dugovanja prema radnicima, 3,5 miliona za otpremnine, a pet miliona biće usmjereno za organizaciono restrukturisanje, dok će oko 128 000 evra ići za povlačenje sredstava.

"Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da ovaj proces uspije da na kraju restrukturiranja imamo profitabilno samoodrživo preduzeće koje će biti primjer i drugim javnim preduzećima u kojima imamo rovito stanje da se ugledaju i napreduju“, kaže Trninić, ministar saobraćaja i veza RS. 

I predstavnici Svjetske banke su zadovoljni jer su preduzeti potrebni koraci donošenjem zakona koji treba da prate proces restrukturisanja, ali i što se radi na planu optimizacije radne snage.

"Restrukturiranje će pomoći da se sam transportni saobraćaj učini još efikasnijim i  sa što manje troškova.

"Još jedan pozitivan uticaj je da će se smanjiti prevoz tereta koji se prevozi putevima što često dovodi do zagušenja i drugih negativnih posledica za društvo“, ističe Emanuel Salines, šef Kancelarije Svjetske banke za BiH.

Do kraja godine broj radnika Željeznica biće smanjen za 500, dok bi 211 radnika trebalo biti penzionisano, poručuju iz ovog preduzeća.

Generalni direktor Željeznica tvrdi da je ovo preduzeće sad u boljoj poziciji nego kad je preuzimao dužnost 2011.godine i da ne planira odlazak sa direktorske pozicije.

"Ako smo promijenili sistem, onda radnici ne biraju direktora, spreman sam podrvgnuti se i konkursu i smjeni ako to nadzorni odor koji sprovodi odluke skupštine akcionara kaže, spreman sam da odstupim, naravno da nisam htio odstupiti na zahtjev pojedinaca“, ističe Dragan Savanović, VD generalnog direktora ŽRS.

Željeznice Republike Srpske su treći kvartal ove godine završile sa novim finansijskim minusom od oko 7,7 miliona maraka čime je akumulirani gubitak ovog preduzeća povećan na 91,6 miliona maraka. Ukupan dug Željeznica trenutno iznosi oko 300 miliona maraka.



BN televitija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

gobe

11.12.2017 19:10

Pokradi a narod placa.Para nema a niko nije kriv,pa to te ubije u pojam.Čekas da napravis pola milijarde duga "da pokrades" onda dizes kredit da to saniras.Vuci siti ovce na broju idemo dalje.

ODGOVORITE
Name

Pendula

11.12.2017 20:24

Dodikova politika je da se Republika Srpska zaduzi sto vise u nadi da unisti Bosnu i povuce na dno i onda ocjepljenje ,nije losa ideja ali on ce uzeti pare a Srpski narod ostaje sa dugovima u svojoj drzavi naredni 100 godina, i on ce uci u istoriju kao spasitelj Srbstva kao i mnogi do sada !!!

Name

blaf

11.12.2017 19:17

i sta veli ovaj mudrijas imace"profitabilno samoodrživo preduzeće" zaduzivanjem od 51milion.Pa jel on loOod il se pravi loOd.

ODGOVORITE
Name

On i ti

11.12.2017 19:40

Ti i ja smo glupi. On je pametan. Mi cemo da cracamo kredit koji je on pokrao. Tako to ide.

Name

Osvit

11.12.2017 19:52

Danasnji politicare kredite smatraju donacijama.Ukupan prihod ZRS se svodi na naplatu za transport rude iz Ljubije i Omarske u Zenicu a to nije dovoljno ni za plate radnicima.I kad ovi iz Evrope pocnu govoriti da je povecanje PDV potrebno za razvoj onda ce se te pare koristiti za povrat ovakvih kredita kao sto je sad slucaj sa akcizama.

Name

Braco

11.12.2017 19:21

Oni mogu sa ovim ili jos nekim drugim kreditom ispeglati dug,ali ce ubuduce opet samo praviti dugove.

ODGOVORITE
Name

ja

11.12.2017 19:28

TESKO ONOM KOGA "VOZAJU" OVI VOZOVI !

ODGOVORITE
Name

Neko iz Mase

11.12.2017 19:54

Nas Presednik se zna snaci to je vazno a te Kredite svakako niko nece vracati....

ODGOVORITE
Name

Jolpaz

11.12.2017 20:25

Željeznice RS me podsjećaju na davno prošlo vrijeme. Medjutim, ipak je tada bilo ljepše nego sad. Moraću se provozati vozom do Doboja da se podsjetim. A onda neki drugi dan, do Novog. Znao sam pojesti ćevape u restoranu iza željezničke u Novom dok bih ćekao na brzi iz Zagreba za Split. Nisu ništa valjali, ni blizu kao banjalučki. Trpali su lepinju u vodu. Ali bolje išta nego ništa.

ODGOVORITE
Name

Realno

11.12.2017 20:27

Nije lako ovom ministru s obzirom šta je naslijedio od prethodnika.

ODGOVORITE