Анализа: Тмурна Ђукићева суперлигашка јесен...

Фудбалери Партизана јесењи део српског шампионата завршиће на другом месту, а "вечити" дерби ће одличити да ли ће то бити на -6, -9 или можда чак -12 бодова!

Фудбал 12.12.2017 | 22:30
Анализа: Тмурна Ђукићева суперлигашка јесен...
У сваком случају, јесен у којој су се црно-бели пласирали у нокаут фазу европског такмичења први пут после 13 године, засенили су бледи резултати у Суперлиги.

Црно-бели из 21 утакмице имају 47 бодова, на чак седам нису славили, од чега су два пораза, последњи у Крушевцу у недељу, што значи да је српски шампион испустио чак 16 бодова.

Лошији учинак од Ђукића током јесењег дела првенства имао је само на југу "озлоглашени" Миодраг Јешић који је у првом делу сезоне 2006/2007 забележио свега осам победа на 16 утакмица, уз чак пет пораза и три нерешена исхода.

Ђукић је далеко од свог учинка из првог мандата када је на јесен 2007. на 17 утакмица остварио 12 победа без иједног пораза, док може само да сања јесени Александра Станојевића (2010. скор 13-1-1, а 2011. скор 14-0-1), па и Марка Николића из 2014. са 12-2-1.

Боље јесени од њега имали су и Владимир Вермезовић 2011 (12-1-2), те "тандем" Славиша Јокановић и Горан Стевановић 2009, тек друге без иједног пораза у последњих 11 година (11-4-0).

Оно што Јокановића и даље чини тренером Партизана јесте само и искључиво пласман у шеснаестину финала Лиге Европе, што је свакако већини навијача важније од учинка у Суперлиги током првог дела сезоне.

Међутим, проблем је што Партизан нема континуитет, ове јесени је на очекиваном нивоу био само месец дана (22. октобар – 23. новембар) када је направио низ од осам победа, али су имане ривала била далеко од озбиљне конкуренције (Бачка, Земун, Борац, Скендербег, Мачва, Рад, Јавор), изувек лидера швајцарског шампионата Јанг Бојса.

Партизан се и у тој серији знао намучити до победе (голом Тошића у 97' у Чачку, против Земуна са два у последњих пет минута, па преокрет и у Шапцу у другом полувремену, а очи посебно "боде" чињеница да су црно-бели тек седми тим по учинку на домаћем терену у Суперлиги!

Шампион је на десет утакмица у Хумској забележио само пет победа! У последњих пет кола има један тријумф и четири ремија. Бољи учинак имају Напредак, Чукарички, Спартак, Младост, Раднички наравно Звезда која је суверена на "Рајку Митићу са 10-1-0 и 32:3 гол разликом.

"То је више мислим психолошки проблем. Оптерећење играња код куће нас спутава да играмо мирније, једноставније, да мирније тражимо противнички гол. Поготово код куће се блокирамо, јер желимо да што пре дођемо до противничког гола, тако да ефикасност и игра код куће нису толико добри као на страни", објаснио је Ђукић резултате у Хумској.

Оно што навијаче свакако највише брине је што у тиму осим Зорана Тошића, када нема проблема са повредама, нема играча у кога могу увек да се уздају да може да направи кључан потез утакмице. За разлику од прошле сезоне када је тандем Леонардо да Силва – Урош Ђурђевић заједно постигао чак 48 погодака.

Очекивало се да ће Ђукић успети да надокнади њихов одлазак довођењем Сејдубе Суме за клупски рекорд од 1,6 милиона евра, али се то испоставило као највећи трансфер промашај у историји Хумске 1, а у међувремену се спекулише да ли ће се на прозивци у јануару у Земунелу наћи тренутни носиоци игре Евертон Луиз, Тошић, Леандре Тавамба...

Осим тога, понашање играча у Крушевцу приликом пенала на 0:2 је додатно пољуљало поверење јавности у тренера и његов ауторитет, јер један шампион и учесник шестнаестине финала Лиге Европе не сме да дозволи да се његови фудбалери као клинци препиру ко ће да шутира једанаестерац.

"Не можемо уопштавати ствари. Нисам ја проблем. Ђукић може да оде кад хоћете. Кад пет људи виче, не значи да би требало да одем. Овде вичу и 'Вучићу, пе*еру' – то не значи да би требало Вучић да оде. Не може да нам води политику неко ко није способан за то. Поштујем свачије мишљење. Немам проблем да одем. Овде сам да екипа игра добро и функционише добро. Нисам ја проблематичан“, прокоментарисао је Ђукић средином октобра повике са трибина "Ђукићу, одлази", који су све гласнији.

Наравно, гледајући прошлу сезону у којој је Марко Николић током јесени заостајао шест бодова за највећим ривалом Звездом, остао на клупи упркос томе што није видео пролеће у Европи, на крају освојио титулу, не може се ни сада одузети тако лако шанса Ђукићу да од фебруара, након очекиваног "освежавања" свог састава, уз нешто лакши распоред због мање наступа у Европи, преокрене ситуацију и покуша да стигне црвено-беле.

Али, кључан тренутак тог "преокрета" мора да буде већ ова зима, односно среда и 156. "вечити" дерби, јер све осим победе ће бити неуспех за црно-беле. Резултат из тог меча у "проблематичној" Хумској ће свакако бити важан фактор и за ривала у ЛЕ.

Учинци тренера Партизана током јесени у СЛ:

Мирослав Ђукић, јесен 2017:
21 утакмица – 14 поеда, 5 ремија, 2 пораза

Марко Николић, јесен 2016:
21 утакмица – 15 победа, 3 ремија, 3 пораза

Милинковић/Друловић, јесен 2015:
22 утакмице – 10 победа, 6 пораза, 6 ремија

Марко Николић, јесен 2014:
15 утакмица – 12 победа, 2 ремија, 1 пораз

Вук Рашовић, јесен 2013:
15 утакмица – 10 победа, 3 ремија, 2 пораза

Владимир Вермезовић, јесен 2012:
15 утакмица – 12 победа, 1 реми, 2 пораза

Александар Станојевић, јесен 2011:
15 утакмица – 14 победа, 0 ремија, 1 пораз

Александар Станојевић, јесен 2010:
15 утакмица – 13 победа, 1 реми, 1 пораз

С. Јокановић/Г. Стевановић, јесен 2009:
15 утакмица – 11 победа, 4 ремија, 0 пораза

Славиша Јокановић, јесен 2008:
17 утакмица – 11 победа, 4 ремија, 2 пораза

Мирослав Ђукић, јесен 2007:
17 утакмица – 12 победа, 5 ремија, 0 пораза

Миодраг Јешић, јесен 2006:
16 утакмица – 8 победа, 3 ремија, 5 пораза

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар