Analiza: Tmurna Đukićeva superligaška jesen...

Fudbaleri Partizana jesenji deo srpskog šampionata završiće na drugom mestu, a "večiti" derbi će odličiti da li će to biti na -6, -9 ili možda čak -12 bodova!

Fudbal 12.12.2017 | 22:30
Analiza: Tmurna Đukićeva superligaška jesen...
U svakom slučaju, jesen u kojoj su se crno-beli plasirali u nokaut fazu evropskog takmičenja prvi put posle 13 godine, zasenili su bledi rezultati u Superligi.

Crno-beli iz 21 utakmice imaju 47 bodova, na čak sedam nisu slavili, od čega su dva poraza, poslednji u Kruševcu u nedelju, što znači da je srpski šampion ispustio čak 16 bodova.

Lošiji učinak od Đukića tokom jesenjeg dela prvenstva imao je samo na jugu "ozloglašeni" Miodrag Ješić koji je u prvom delu sezone 2006/2007 zabeležio svega osam pobeda na 16 utakmica, uz čak pet poraza i tri nerešena ishoda.

Đukić je daleko od svog učinka iz prvog mandata kada je na jesen 2007. na 17 utakmica ostvario 12 pobeda bez ijednog poraza, dok može samo da sanja jeseni Aleksandra Stanojevića (2010. skor 13-1-1, a 2011. skor 14-0-1), pa i Marka Nikolića iz 2014. sa 12-2-1.

Bolje jeseni od njega imali su i Vladimir Vermezović 2011 (12-1-2), te "tandem" Slaviša Jokanović i Goran Stevanović 2009, tek druge bez ijednog poraza u poslednjih 11 godina (11-4-0).

Ono što Jokanovića i dalje čini trenerom Partizana jeste samo i isključivo plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope, što je svakako većini navijača važnije od učinka u Superligi tokom prvog dela sezone.

Međutim, problem je što Partizan nema kontinuitet, ove jeseni je na očekivanom nivou bio samo mesec dana (22. oktobar – 23. novembar) kada je napravio niz od osam pobeda, ali su imane rivala bila daleko od ozbiljne konkurencije (Bačka, Zemun, Borac, Skenderbeg, Mačva, Rad, Javor), izuvek lidera švajcarskog šampionata Jang Bojsa.

Partizan se i u toj seriji znao namučiti do pobede (golom Tošića u 97' u Čačku, protiv Zemuna sa dva u poslednjih pet minuta, pa preokret i u Šapcu u drugom poluvremenu, a oči posebno "bode" činjenica da su crno-beli tek sedmi tim po učinku na domaćem terenu u Superligi!

Šampion je na deset utakmica u Humskoj zabeležio samo pet pobeda! U poslednjih pet kola ima jedan trijumf i četiri remija. Bolji učinak imaju Napredak, Čukarički, Spartak, Mladost, Radnički naravno Zvezda koja je suverena na "Rajku Mitiću sa 10-1-0 i 32:3 gol razlikom.

"To je više mislim psihološki problem. Opterećenje igranja kod kuće nas sputava da igramo mirnije, jednostavnije, da mirnije tražimo protivnički gol. Pogotovo kod kuće se blokiramo, jer želimo da što pre dođemo do protivničkog gola, tako da efikasnost i igra kod kuće nisu toliko dobri kao na strani", objasnio je Đukić rezultate u Humskoj.

Ono što navijače svakako najviše brine je što u timu osim Zorana Tošića, kada nema problema sa povredama, nema igrača u koga mogu uvek da se uzdaju da može da napravi ključan potez utakmice. Za razliku od prošle sezone kada je tandem Leonardo da Silva – Uroš Đurđević zajedno postigao čak 48 pogodaka.

Očekivalo se da će Đukić uspeti da nadoknadi njihov odlazak dovođenjem Sejdube Sume za klupski rekord od 1,6 miliona evra, ali se to ispostavilo kao najveći transfer promašaj u istoriji Humske 1, a u međuvremenu se spekuliše da li će se na prozivci u januaru u Zemunelu naći trenutni nosioci igre Everton Luiz, Tošić, Leandre Tavamba...

Osim toga, ponašanje igrača u Kruševcu prilikom penala na 0:2 je dodatno poljuljalo poverenje javnosti u trenera i njegov autoritet, jer jedan šampion i učesnik šestnaestine finala Lige Evrope ne sme da dozvoli da se njegovi fudbaleri kao klinci prepiru ko će da šutira jedanaesterac.

"Ne možemo uopštavati stvari. Nisam ja problem. Đukić može da ode kad hoćete. Kad pet ljudi viče, ne znači da bi trebalo da odem. Ovde viču i 'Vučiću, pe*eru' – to ne znači da bi trebalo Vučić da ode. Ne može da nam vodi politiku neko ko nije sposoban za to. Poštujem svačije mišljenje. Nemam problem da odem. Ovde sam da ekipa igra dobro i funkcioniše dobro. Nisam ja problematičan“, prokomentarisao je Đukić sredinom oktobra povike sa tribina "Đukiću, odlazi", koji su sve glasniji.

Naravno, gledajući prošlu sezonu u kojoj je Marko Nikolić tokom jeseni zaostajao šest bodova za najvećim rivalom Zvezdom, ostao na klupi uprkos tome što nije video proleće u Evropi, na kraju osvojio titulu, ne može se ni sada oduzeti tako lako šansa Đukiću da od februara, nakon očekivanog "osvežavanja" svog sastava, uz nešto lakši raspored zbog manje nastupa u Evropi, preokrene situaciju i pokuša da stigne crveno-bele.

Ali, ključan trenutak tog "preokreta" mora da bude već ova zima, odnosno sreda i 156. "večiti" derbi, jer sve osim pobede će biti neuspeh za crno-bele. Rezultat iz tog meča u "problematičnoj" Humskoj će svakako biti važan faktor i za rivala u LE.

Učinci trenera Partizana tokom jeseni u SL:

Miroslav Đukić, jesen 2017:
21 utakmica – 14 poeda, 5 remija, 2 poraza

Marko Nikolić, jesen 2016:
21 utakmica – 15 pobeda, 3 remija, 3 poraza

Milinković/Drulović, jesen 2015:
22 utakmice – 10 pobeda, 6 poraza, 6 remija

Marko Nikolić, jesen 2014:
15 utakmica – 12 pobeda, 2 remija, 1 poraz

Vuk Rašović, jesen 2013:
15 utakmica – 10 pobeda, 3 remija, 2 poraza

Vladimir Vermezović, jesen 2012:
15 utakmica – 12 pobeda, 1 remi, 2 poraza

Aleksandar Stanojević, jesen 2011:
15 utakmica – 14 pobeda, 0 remija, 1 poraz

Aleksandar Stanojević, jesen 2010:
15 utakmica – 13 pobeda, 1 remi, 1 poraz

S. Jokanović/G. Stevanović, jesen 2009:
15 utakmica – 11 pobeda, 4 remija, 0 poraza

Slaviša Jokanović, jesen 2008:
17 utakmica – 11 pobeda, 4 remija, 2 poraza

Miroslav Đukić, jesen 2007:
17 utakmica – 12 pobeda, 5 remija, 0 poraza

Miodrag Ješić, jesen 2006:
16 utakmica – 8 pobeda, 3 remija, 5 poraza

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar